Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Лекція №8 МТЗКІТ

Лекція № 8.

Системи керування базами даних.

  • Основні поняття.

  • Бази даних.

  • Види моделей даних.

  • Реляційний підхід до побудови інфологічної моделі.

  • Поняття інформаційного об'єкта.

  • Типи зв'язків.

  • Функціональні можливості СКБД.

  • Основи технології роботи в СКБД.

База даних

Загальні положення

Ціль будь-якої інформаційної системи — обробка даних про об'єкти реального світу. У широкому змісті слова база даних — це сукупність зведень про конкретні об'єкти реального світу в якій-небудь предметній області. Під предметною областю прийнято розуміти частина реального світу, які підлягають вивченню з ціллю організації керування і у кінцевому рахунку автоматизації, наприклад, підприємство, вуз і т.д.

Створюючи базу даних, користувач прагне упорядкувати інформацію за різними ознаками і швидко робити вибірку з довільним сполученням ознак. Зробити це можливо, лише якщо дані структуровані.

Структурування — це введення угод про способи представлення даних.

Неструктурованими називають дані, записані, наприклад, у текстовому файлі.

Приклад. На малюнку приклад неструктурованих даних, що містять зведення про студентів (номер особистої справи, прізвище, ім'я, по батькові і році народження). Легко переконатися, что складно організувати пошук необхідних даних, що зберігаються в неструктурованому виді, а упорядкувати подібну інформацію практично не представляється реальним.

Особиста справа № 16493, Сергєєв Петро Михайлович, дата народження 1 січня 1976 р.; Л/д № 16593, Петрова Ганна Володимирівна, дата народж. 15 березня 1975 р.; № вл. справи 16693, д.р. 14.04.76, Анохін Андрій Борисович

Рис. Приклад неструктурованих даних

Щоб автоматизувати пошук і систематизувати ці дані, необхідно виробити визначені угоди про способи представлення даних, тобто дату народження потрібно записувати однаково для кожного студента, вона повинна мати однакову довжину і визначене місце серед іншої інформації. Ці ж зауваження справедливі і для інших даних (номер особистої справи, прізвище, ім'я, по батькові).

Приклад Після проведення нескладної структуризації з інформацією, зазначеної в прикладі , вона буде виглядати так, як це показано в таблиці.

№ особистої справи

Прізвище

Ім'я

По батькові

Дата народження

16493

Сергєєв

Петро

Михайлович

01.01.76

16593

Петрова

Ганна

Володимирівна

15.03.75

16693

Анохін

Андрій

Борисович

14.04.76

Приклад структурованих даних

Користувачами бази даних можуть бути різні прикладні програми, програмні комплекси, а також фахівці предметної області, що виступають у ролі чи споживачів джерел даних, називані кінцевими користувачами.

В сучасній технології баз даних передбачається, що створення бази даних, її підтримка і забезпечення доступу користувачів до неї здійснюються централізовано за допомогою спеціального програмного інструментарію — системи керування базами даних.

База даних (БД) — це поіменована сукупність структурованих даних, що відносяться до визначеної предметної області.

Система керування базами даних (СКБД) — це комплекс програмних і мовних засобів, необхідних для створення баз даних, підтримки їх в актуальному стані й організації пошуку в них необхідної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]