Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Огляд скбд

Системою керування базами даних називають програмну систему, призначену для створення на ЕОМ загальної бази даних, використовуваної для рішення безлічі задач. Подібні системи служать для підтримки бази даних в актуальному стані і забезпечують ефективний доступ користувачів до даних, що містяться в ній, у рамках наданих користувачам повноважень.

СКБД призначена для централізованого керування базою даних в інтересах усіх працюючих у цій системі.

По ступеню універсальності розрізняють два класи СКБД:

• системи загального призначення;

• спеціалізовані системи.

СКБД загального призначення не орієнтовані на яку-небудь предметну область чи на інформаційні потреби якої-небудь групи користувачів. Кожна система такого роду реалізується як програмний продукт, здатний функціонувати на деякій моделі ЕОМ у визначеній операційній системі і поставляється багатьом користувачам як комерційний виріб. Такі СКБД мають засоби настроювання на роботу з конкретною базою даних. Використання СКБД загального призначення як інструментальний засіб для створення автоматизованих інформаційних систем, заснованих на технології баз даних, дозволяє істотно скорочувати терміни розробки, заощаджувати трудові ресурси. Спеціалізовані СКБД створюються в рідких випадках при чи неможливості недоцільності використання СКБД загального призначення.

СКБД загального призначення — це складні програмні комплекси, призначені для виконання всієї сукупності функцій, зв'язаних зі створенням і експлуатацією бази даних інформаційної системи.

Ринок програмного забезпечення ПК має у своєму розпорядженні велике число різноманітних по своїх функціональних можливостях комерційних систем керування базами даних загального призначення, а також засобами їхнього оточення практично для всіх масових моделей машин і для різних операційних систем.

Використовувані в даний час СКБД мають засоби забезпечення цілісності даних і надійної безпеки, що дає можливість розроблювачам гарантувати велику безпеку даних при менших витратах сил на низькорівневе програмування. Продукти, що функціонують у середовищі WINDOWS, вигідно відрізняються зручністю користувацького інтерфейсу і вбудованих засобів підвищення продуктивності.

Розглянемо основні характеристики деяких СКБД — лідерів на ринку програм, призначених як для розроблювачів інформаційних систем, так і для кінцевих користувачів.

У розглянуту группу програмних продуктів увійшли:

dBASE IV 2.0, компанії Borland International;

Microsoft Access ;

Microsoft FoxPro 2.6 for DOS;

Microsoft FoxPro 2.6 for Windows, корпорації Microsoft Corp;

Paradox for DOS 4.5;

Paradox for Windows, версія 4.5 компанії Borland.

У табл. показані місця (умовні), що займають розглянуті програмні засоби відносно один одного. Наприклад, 1 означає, що в зазначеній позиції дана програма має кращі характеристики, 5 — гіршими, немає— зазначеною характеристикою дана програма не володіє.

Характеристики СКБД

Найменування

dBASEIV

2.0

Microsoft Access

Microsoft FoxPro for DOS 2.6

Microsoft FoxPro for Windows 2.6

Paradox for DOS 4.5

Paradox for Windows 4.5

Продуктивність

4

3

1

1

2

2

Забезпечення цілісності данних на рівні бази даних

немає

1

немає

немає

2

2

Забезпечення безпеки

2

1

5

5

3

4

Робота в багатокористувацьких

Середовищах

2

2

4

4

1

3

Експорт-імпорт-експорт

2

1

2

1

1

1

Доступ до данным SQL

2

1

2

2

немає

3

Можливості запитів і інструментальні засоби розробки прикладних програм

3

3

1

1

2

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]