Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Можливості запитів і інструментальні засоби розробки прикладних програм

СКБД, орієнтовані на розроблювачів, мають розвиті засоби для створення додатків. До елементів інструментарію розробки додатків можна віднести:

• могутні мови програмування;

• засоби реалізації меню, екранних форм виводу-введення-виведення даних і генерації звітів;

• засоби генерації додатків (прикладних програм);

• генерацію виконуваних файлів.

Функціональні можливості моделей даних доступні користувачу СКБД завдяки її мовним засобам.

Реалізація мовних засобів інтерфейсів може бути здійснена різними способами. Для висококваліфікованих користувачів (розроблювачів складних прикладних систем) мовні засоби найчастіше представляються в їх явній синтаксичній формі. В інших випадках функції мов можуть бути доступні непрямим образом, коли вони реалізуються у формі різного роду меню, діалогових чи сценаріїв заповнюваних користувачем таблиць. По таким вхідним даним інтерфейсні засоби формують адекватні синтаксичні конструкції мови інтерфейсу і передають їх на виконання. Інтерфейси з неявним використанням мови широко використовуються в СКБД для персональних ЕОМ. Прикладом такої мови є мова QBE (Query-By-Example).

КОМАНДИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ТИПОВИХ ОПЕРАЦІЙ

Типова структура інтерфейсу

При роботі з СКБД на екран виводяться робоче поле і панель керування. Панель керування при цьому включає меню, допоміжну область керування і рядок підказки. Розташування цих областей на екрані може бути довільним і залежить від особливостей конкретної програми. Деякі СКБД дозволяють виводити на екран вікно директив (командне вікно) чи рядок команд.

Рядок меню містить основні режими програми. Вибравши один з них, користувач одержує доступ до спадаючого підменю, що містить перелік вхідних у нього команд. У результаті вибору деяких команд спадаючого меню з'являються додаткові підменю.

Допоміжна область керування включає:

• рядок стану;

• панелі інструментів;

• вертикальну і горизонтальну лінійки прокручування.

В рядку стану (статусному рядку) користувач знайде зведення про поточний режим роботи програми, ім’я файлу поточної бази даних і т.п. Панель інструментів (піктографічне меню) містить визначену кількість кнопок (піктограм), призначених для швидкої активізації виконання визначених команд меню і функцій програми. Щоб представити на екрані області таблиці бази даних

Рис.. Основні компоненти вікна СКБД Access

чи формі звіту, що на ньому в даний момент не відображені, використовують вертикальну і горизонтальну лінійки прокручування.

Рядок підказки призначений для видачі повідомлень користувачу щодо його можливих дій у даний момент.

Програми СКБД мають достатня кількість команд, у кожної з який можливі різні параметри (опції). Така система команд разом з додатковими опціями утворить меню зі своїми особливостями для кожного типу СКБД. Вибір визначеної команди з меню виробляється одним з наступних двох способів:

• наведенням курсору на обрану в меню команду за допомогою клавіш керування курсором і натисканням клавіші введення;

• введенням із клавіатури першої букви обраної команди.

Одержати додаткову інформацію про команди, що складають меню СКБД в їхньому використанні можна, ввійшовши в режим допомоги.

Незважаючи на особливості СКБД сукупність команд, наданих у розпорядження користувачу деякою усередненою системою керування базами даних, може бути розбита на наступні типові групи:

• команди для роботи з файлами;

• команди редагування;

• команди форматування;

• команди для роботи з вікнами;

• команди для роботи в основних режимах СКБД (таблиця, форма, запит, звіт);

• одержання довідкової інформації.

УЗАГАЛЬНЕНА ТЕХНОЛОГІЯ РОБОТИ

Загальне представлення про етапи технології

Кожна конкретна СКБД має свої особливості, які необхідно враховувати.

Однак маючи представлення про функціональні можливості будь-який СКБД, можна представити узагальнену технологію роботи користувача в цьому середовищі.

Як основні етапи узагальненої технології роботи із СКБД, що схематично представлена на мал. 15.27, можна виділити наступні:

• створення структури таблиць бази даних;

• введення і редагування даних у таблицях;

• обробка даних, що містяться в таблицях;

• висновок інформації з бази даних.

Розглянемо виділені етапи більш детально.

Рис. Схема узагальненої технології роботи в СКБД

Створення структури таблиць бази даних

При формуванні нової таблиці бази даних робота із СКБД починається зі створення структури таблиці. Цей процес включає визначення переліку полів, з яких складається кожен запис таблиці, а також типів і розмірів полів.

Практично усі використовувані СКБД зберігають дані наступних типів: текстовий (символьний), числова, календарна, логічний, примітка. Деякі СКБД формують полючи спеціального типу, що містять унікальні номери записів і ті, які використовуються для визначення ключа.

СКБД призначені для роботи в Windows, можуть формувати полючи типу об'єкта OLE, що використовуються для збереження малюнків, графіків, таблиць.

Якщо оброблювана база даних включає декілька взаємозалежних таблиць, то необхідне визначення ключового поля в кожній таблиці, а також полів, за допомогою яких буде організований зв'язок між таблицями.

Створення структури таблиці не зв'язано з заповненням таблиць даними, тому ці дві операції можна рознести в часі.

Введення і редагування даних

Заповнення таблиць даними можливо як безпосереднім уведенням даних, так і в результаті виконання програм і запитів.

Практично всі СКБД дозволяють вводити і коректувати дані в таблицях двома способами:

• за допомогою наданої за замовчуванням стандартної форми у виді таблиці;

• за допомогою інших форм, спеціально створених для цього користувачем.

СКБД, що працюють з Windows, дозволяють вводити в створені екранні форми малюнки, візерунки, кнопки. Можлива побудова форм, найбільш зручних для роботи користувача, що включають записи різних зв'язаних таблиць бази даних.

Обробка даних, що містяться в таблицях

Обробляти інформацію, що міститься в таблицях бази даних, можна шляхом використання чи запитів у процесі виконання спеціально розробленої програми.

Кінцевий користувач одержує при роботі із СКБД такий зручний засіб обробки інформації, як запити. Запит являє собою інструкцію на добір записів.

Більшість СКБД дозволяють використовувати запити наступних типів:

• запит-вибірка, призначений для добору даних, що зберігаються в таблицях, і не змінює ці дані;

• запит-зміна, призначена для чи зміни переміщення даних; до цього типу запитів відносяться: запит на додавання записів, запит на видалення записів, запит на створення таблиці, запит на відновлення;

• запит з параметром, що дозволяє визначити одне чи кілька умов добору під час виконання запиту.

Найпоширенішим типом запиту є запит на вибірку. Результатом виконання запиту є таблиця з тимчасовим набором даних (динамічний набір). Запису динамічного набору можуть включати поля з однієї чи декількох таблиць бази даних. На основі запиту можна побудувати чи звіт форму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]