Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Лекція №6 МТЗКІТ

Лекція №6 операційні системи windows

  • КОНЦЕПЦІЯ ОПЕРАЦІЙНИХ СИСТЕМ

  • WINDOWS 95 І WINDOWS 98

  • ОРГАНІЗАЦІЯ ОБМІНУ ДАНИМИ

  • ПРОГРАМНІ ЗАСОБИ WINDOWS 98

Операційні системи Windows 95 і Windows 98 компанії Microsoft Corp. мають між собою багато загального. Концепція, закладена в основу Windows 95, повністю збережена в Windows 98. Графічний інтерфейс також трохи змінився. У Windows 98 усунені багато які недоліки Windows 95, поліпшені стандартні програмні засоби.

Операційна система Windows 95 з'явилася внаслідок злиття MS DOS і Windows 3.1 і стала першою графічною операційною системою для IBM PC. У ній реалізований ряд найважливіших концептуальних положень: 32- розрядна архітектура, що витісняє багатозадачність і багатопоточність, зручний інтерфейс користувача, розширений набір системних і прикладних програм, спрощена настройка і підключення нових периферійних пристроїв, висока сумісність з існуючим програмним забезпеченням.

Операційна система Windows 98, спадкоємиця Windows 95, більш комфортна і продуктивна, підтримує сучасне обладнання, має ефективні засоби діагностики, відновлення і обслуговування, більш стійка в роботі. Найбільш важливе нововведення - глибока інтеграція з Інтернет. Це, зокрема, дозволить збільшити термін служби операційної системи, оскільки Windows 98 має засоби автоматичного оновлення ресурсів по каналах Інтернет.

Концепція операційних систем windows 95 і windows 98

  • Історія розвитку графічної систебагато середовища

  • Вимоги до апаратної частини

  • Концепція операційної системи Windows 95

  • Концепція операційної системи Windows 98

Історія розвитку графічної оболонки

Операційна система Windows орієнтована на організацію зручного середовища роботи користувача на персональному комп'ютері. До її появи будь-яка операційна система вимагала від користувача знання мови команд по управлінню комп'ютером. Windows дозволила змінити вигляд систебагато середовища і правила роботи в ній. З'явився зручний для користувача графічний інтерфейс з досить простими правилами роботи. Відпала необхідність вивчання структур команд і правила роботи з ними. Цікаво, що перші версії цього продукту були зустріті досить холодно і не знайшли відгуку ні серед професіоналів, ні серед простих користувачів. З 1985 - 1990 рр., система Windows змінила обличчя комп'ютерного світу в подальше п'ятиріччя, пройшовши шлях від графічної оболонки операційної системи MS DOS в перших версіях до повноцінної операційної системи в подальших версіях Windows 95 і Windows 98.

До роботи над графічним середовищем для персональних комп'ютерів IBM PC компанія Microsoft приступила в 1981 р. відразу після випуску операційної системи MS DOS 1.0. Перший етап роботи завершився до квітня 1983 р. випуском програми Interface Manager. Однак дана програма, незважаючи на серію проведених доробок, протягом двох років не була прийнята. Тільки в червні 1985 р. проект Interface Manager побачив світло, але під назвою Windows 1.0. Цей варіант так само, як і попередні, не знайшов підтримки, однак робота в цьому напрямі була продовжена.

У жовтні 1987 р. вийшла в світ і отримала визнання версія Windows 2.0. Усього за півроку був проданий перший мільйон пакетів цієї програми. Для Windows 2.0 був розроблений табличний процесор Microsoft Excel і ряд текстових процесорів, в тому числі Word 1.0. Версія Windows для комп'ютерів з мікропроцесором 80286 надала можливість користувачам використати розширену пам'ять, а у версії Windows для комп'ютерів з мікропроцесором 80386 вперше реалізована багатозадачність.

У травні 1990 р. вийшла в світ Windows 3.0 графічна оболонка операційної системи MS DOS. Ця версія Windows швидко завоювала визнання серед користувачів. Windows 3.0 мала не тільки повноцінний графічний інтерфейс, але і підтримувала режим багатозадачності. Одне з найважливіших достоїнств системи Windows уніфікація роботи із зовнішніми пристроями: ця система бере на себе організацію роботи зовнішніх пристроїв, надаючи додаткам типовий інтерфейс. При цьому не треба писати драйвери під всі прикладні програми, як це було в MS DOS; досить, щоб був один драйвер під Windows, тоді всі додатки отримують доступ до пристрою. Потрібно відмітити також появу Диспетчера програм (Program Manager), який дозволив перейти на більш зручний спосіб управління комп'ютером за допомогою миші.

Однак надійність роботи Windows 3.0 була все-таки невисока. Цей недолік був усунений у версії Windows 3.1, випущена в квітні 1992 р. мала величезний успіх (мільйон копій було продано за 50 днів). Ще і сьогодні багато які IBM-сумісні комп'ютери працюють в цьому середовищі. Починаючи з цієї версії, компанія Microsoft реалізовувала закладену в процесорі 80386 і вище можливість організації віртуальної пам'яті, коли на жорсткому диску створюється "файл підкачки" для більш ефективної роботи оперативної пам'яті. Недостатній об'єм оперативної пам'яті комп'ютера перестав служити основною перешкодою для запуску програм і завантаження документів, а виявлявся лише в деякому сповільненні роботи системи.

За повідомленням американської асоціації видавців, в 1993 р. об'єм продажу програбагато забезпечення для Windows уперше перевищив показники для MS DOS, проте Windows як і раніше не була операційною системою, а залишалася тільки зручною графічною надбудовою над MS DOS. Всі недоліки і обмеження MS DOS продовжували успадкуватися Windows.

Подальший розвиток Windows відбувався в напрямі організації роботи в мережі. Можна сказати, що магістральним напрямом розвитку Windows стають мережеві засоби, яким з кожною новою версією приділяють все більшу вагу. Так, версія Windows для робочих груп 3.11, випущена в жовтні 1993 р., вирішила проблеми малих підприємств, пов'язані з необхідністю підбору, установки і настройок різнорідного програбагато забезпечення для обслуговування однорангових локальних мереж. Реальну матеріальну економію відчули сотні тисяч малих фірм і компаній по всьому світу.

Випущена у вересні 1995 р. операційна система Microsoft Windows 95 стала першою графічною операційною системою для комп'ютерної платформи IBM PC. Достоїнства Windows 95 вельми значні, що і послужило початком її тріумфального ходу в комп'ютерному світі. Однак при експлуатації цієї системи було виявлено багато недоліків і, насамперед, невисокий рівень надійності роботи. Багато які з них були усунені в модифікації Windows 95, відомій як OSR2.

Операційна система Windows 98, випущена в 1998 р., в значній мірі орієнтована на майбутнє. У ній розширений комплект стандартних програм, в який включений ряд програмних продуктів, які до цього постачалися окремо. Значно посилені комунікаційні можливості. Завдяки однаковій концепції Windows 95 і Windows 98 дуже близькі між собою по функціях, що виконуються і надають користувачеві для роботи вельми схожі, якщо не сказати однакові, інтерфейси.

Мабуть, ще декілька років буде залишатися незатребуваним такий засіб Windows 98, як WebTV for Windows, але в XXI в. архітектура широкого віщання, основи якої закладені в цій програмі, вплине на життя кожної людини незалежно від того, користується він комп'ютером чи ні.

Для користувачів Windows 98 за допомогою програми Microsoft NetMeeting стає доступною відеотелефонія. Пройде всього декілька років, і видеоконференції на підприємствах стануть звичайною справою, а відеоконтроль за діяльністю видалених торгових точок потрібен вже зараз, навіть в малому бізнесі. Телефонна лінія, недорога відеокамера, персональний комп'ютер і операційна система Windows 98 ось і все, що для цього треба.

Не виходячи за межі Windows 98, можна своїми руками створити мультимедійну енциклопедію. Тут все передбачене: редактор Frontpage Express для створення мультимедійних документів, оглядач Internet Explorer 4.0 для їх перегляду, засоби мультимедіа для управління звуковим і музичним супроводом, графічні і текстові редактори для обробки графіки і текстів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]