Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Графічний інтерфейс користувача

Призначений для користувача інтерфейс Windows використовує графічний режим відеомонітора. Основу нового графічного інтерфейсу користувача складає добре продумана система вікон, розташована на екрані монітора, яка включає безліч різнорідних графічних об'єктів для управління роботою комп'ютера. Тим самим реалізовується ідея створення електронного робочого столу користувача, на якому розміщуються електронні документи. Прийнята концепція графічного призначеного для користувача інтерфейсу характерна для всіх програмних продуктів під Windows 95. Це забезпечує комфортне середовище роботи користувача.

Підключення нових периферійних пристроїв по технології Plug and Play

Відомо, що для підключення нового периферійного пристрою в середовищі операційної системи MS DOS користувач повинен володіти професійними знаннями: наприклад, уміти написати файл конфігурації, знати структуру команди підключення необхідного драйвера.

У середовищі Windows ця задача вирішується досить просто. Система самостійно створює і змінює файли конфігурації, розпізнає конкретний технічний пристрій і проводить його автонастройку. Подібна технологія отримала назву Plug and Play "включай і працюй".

Додаткові пристрої підключаються спеціальними програмами-майстрами, які можуть розпізнати будь-який пристрій, підтримуючий технологію Plug and Play. Якщо пристрій не підтримує цю технологію, програми-майстри запитують додаткову інформацію в найбільш зручній для користувача формі, завдяки чому процес підключення пристроїв помітно спрощується.

Використання віртуальної пам'яті

Вікова комп'ютерна проблема недостача оперативної пам'яті, вирішується в середовищі Windows 95 за допомогою віртуальної (реально не існуючої) пам'яті.

Віртуальна пам'ять- розширення адресного простору задачі, отримане за рахунок використання частини зовнішньої пам'яті.

У оперативній пам'яті завжди знаходиться частина віртуального простору, що виділяється для рішення задачі, інша його частина розташовується на дисковій пам'яті. Якщо оперативної пам'яті не вистачає для забезпечення роботи поточного (активного) додатку, то додаток або його частина, які не використовують в даний момент мікропроцесор, вивантажуються (витісняються) з оперативної пам'яті на диск. На їх місце в оперативну пам'ять завантажується (підкачується) необхідний фрагмент активного додатку. Коли одному з вивантажених додатків передається управління, воно знову завантажується в оперативну пам'ять, що може привести до вивантаження на диск іншого, пасивного в даний момент додатку. Таким чином, програми циркулюють між диском і оперативною пам'яттю.

Підтримка віртуальної пам'яті дозволяє відкривати велику кількість додатків одночасно, але вивантаження на диск і завантаження з диска знижують продуктивність комп'ютера.

Частина зовнішньої пам'яті, що використовується для цієї мети називається файлом підкачки, а описаний процес підкачки відомий під назвою свопінг. Об'єм файла підкачки може в декілька разів перевищувати об'єм оперативної пам'яті.

Файл підкачки файл на жорсткому диску, що використовується для організації віртуальної пам'яті.

Настройка віртуальної пам'яті проводиться автоматично і вручну. Вручну виконувати настройку може тільки кваліфікований користувач. Доступ до настройки віртуальної пам'яті здійснюється через Панель управління, де після відкриття значка Система з'являється вкладка Віртуальна пам'ять.

По замовчуванню заданий автоматичний варіант настройки, тобто Windows самостійно вибирає розмір віртуальної пам'яті в залежності від реальної потреби поточної задачі.

Сумісність з раніше створеним програмним забезпеченням

Під сумісністю з програмним забезпеченням розуміють здатність операційної системи завантажувати на виконання програмні продукти, створені в іншій операційній системі. У більшості випадків операційна система Windows 95 забезпечує таку сумісність на IBM-подібних комп'ютерах не тільки для програм ранніх версій, але і для програм операційної системи MS DOS.

Наявність комунікаційних програмних засобів

Найважливішим напрямом розвитку Windows є включення в її структуру спеціальних програмних засобів, що використовуються для підтримки різних комунікацій і комп'ютерних мереж.

Мережеві засоби операційної системи Windows 95 дозволяють:

• забезпечити передачу даних між двома сполученими кабелями комп'ютерами з допомогою програми Direct Cable Connection;

• організувати електронну пошту в локальній і глобальній мережі за допомогою програми Microsoft Exchange;

• виконати факсимільну передачу за допомогою програми Microsoft Fax;

• обмінятися файлами з видаленим комп'ютером і підключитися до глобальної мережі за допомогою програми Hyper Terminal;

• організувати одноранговую комп'ютерну мережу з декількох комп'ютерів, причому комп'ютери мережі можуть працювати як під Windows 95, так і Windows 3.11;

• підключитися до комп'ютерної мережі з виділеним сервером.

Наявність звсобів мультимедіа

Операційна система Windows 95 забезпечує інтерактивну роботу з високоякісним звуком і відео за допомогою спеціальних апаратних і програмних засобів. Неодмінним атрибутом мультимедіа-комп'ютера є звукова плата, яка забезпечує перетворення звуку в комп'ютерну форму і навпаки, і відеоплата, яка перетворює відеоінформацію в комп'ютерну форму і навпаки. До звукової плати підключаються різні акустичні системи.

Для роботи зі звуком і відео на комп'ютері розроблено безліч програмних засобів. Мінімально необхідний набір таких додатків входить в склад Windows 95. Вони забезпечують програвання аудіокомпакт-дисків, відтворення, запис і редагування звукових файлів, перегляд відеокліпів.

Потрібно мати на увазі, що інформація мультимедіа (тобто графіка, аудио і відеоінформація) займає дуже багато місця. Тому така інформація, як правило, розповсюджується на компакт-дисках, і для її відтворення необхідно, щоб на комп'ютері був встановлений накопичувач CD-ROM.

КОНЦЕПЦІЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ WINDOWS 98

Операційна система Windows 98 по своїй концепції принципово не відрізняється від попередньої версії, і для неї характерне все сказане про Windows 95. Однак, незважаючи на короткий термін експлуатації, Windows 98 здобула собі багато поклонників завдяки тому, що вона набагато стабільніше і надійніше, має поліпшений графічний інтерфейс, що надає ефективну, надійну, універсальне середовище роботи. Нововведення торкаються наступних позицій:

• інтеграція з глобальною мережею Інтернет;

• підвищення надійності і якості управління;

• підвищення продуктивності.

Інтеграція з глобальною мережею Інтернет

При створенні операційної системи Windows 98 розробники особлива увага приділили розвитку її комунікаційних можливостей. Найбільш яскравою зовнішньою новиною в порівнянні з попередньою версією є інтеграція операційної системи з оглядачем Internet Explorer 4.0, призначеним для перегляду Web-сторінок в мережі Інтернет. Інтерфейс користувача в Windows 98 можна настроїти на роботу в Інтернет. У цьому випадку Робочий стіл приймає вигляд Web-сторінки, а ярлики діють як Web-посилання, які можуть вказувати не тільки на файли комп'ютера, але і на дані в мережі Інтернет. Подібний інтерфейс є доповненням до традиційного інтерфейсу Windows.

У число програм, що реалізовують інтеграцію з Інтернет, входять: програма Підключення до Інтернет, програма електронної пошти Outlook Express, програма організації телеконференцій і телефонних розмов по цифрових каналах NetMeeting, редактор Web-сторінок Frontpage Express.

Підвищення надійності і якості управління

Підвищення надійності забезпечують як нові, так і модернізовані старі службові програми, які виконують: перевірку системних файлів, очищення і перевірку диска, автоматичне технічне обслуговування, перевірку реєстру, архівацію даних і інш.

З'явилася можливість підтримки декількох моніторів для розширення Робочого столу, виконання різних програм на різних моніторах, а також можливість виконання багатоекранних програм або ігор.

Робота з Windows 98 полегшується за рахунок таких засобів управління, як запуск одним натисненням, виділення значків, кнопки "Вперед" і "Назад" і зручного для настройки головного меню.

Комп'ютер, оснащений системою Windows 98, може працювати цілодобово, виконуючи багато які функції самостійно:

• почистити жорсткі диски і видалити з них "сміття, що нагромадилося за день ";

• перевірити стан жорстких дисків і усунути дефекти файлової структури;

• виконати резервне копіювання найважливішої інформації;

• перевірити стан стислого тому, провести його переупаковку, підвищити міру стиснення що рідко використовуються даних і програм;

• обслужити жорсткі диски і провести дефрагментацію таким чином, щоб файли, що послідовно завантажуються при запуску програм, розташовувалися на диску в порядку їх виклику і інш.

Підвищення продуктивності

У порівнянні з Windows 95 ця система більш продуктивна. Це забезпечується завдяки тому, що файлова система FAT32 дозволяє більш раціонально в порівнянні з файловою системою FAT16 використати диски. На дисках FAT32 формуються кластери менших розмірів, ніж на дисках FAT16, внаслідок чого підвищується ефективність використання об'єму диска. У склад Windows 98 включена спеціальна службова програма, яка дозволяє швидко і безпечно перетворити на диску файлову систему FAT 16 в файлову систему FAT 32.

Windows 98 швидше завантажується і вимагає менше часу для завершення роботи. Нова програма дефрагментации диска також дозволяє збільшити продуктивність комп'ютера.

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]