Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
717.31 Кб
Скачать

Класифікація інформаційних систем по функціональній ознаці і рівням управління

Що означає функціональна ознака

Функціональна ознака визначає призначення підсистеми, а також її основні цілі, задачі і функції. Структура інформаційної системи може бути представлена як сукупність її функціональних підсистем, а функціональна ознака може бути використана при класифікації інформаційних систем.

У господарській практиці виробничих і комерційних об'єктів типовими видами діяльності, які визначають функціональну ознаку класифікації інформаційних систем, є: виробнича, маркетингова, фінансова, кадрова.

Виробнича діяльність пов'язана з безпосереднім випуском продукції і направлена на створення і впровадження у виробництво науково-технічних новин.

Maркетингова діяльність включає в себе:

• аналіз ринку виробників і споживачів продукції, що випускається, аналіз продажу;

• організацію рекламної кампанії по просуванню продукції;

• раціональну організацію матеріально-технічного постачання.

Фінансова діяльність пов'язана з організацією контролю і аналізу фінансових ресурсів фірми на основі бухгалтерської, статистичної, оперативної інформації.

Кадрова діяльність направлена на підбір і розставляння необхідних фірмі фахівців, а також ведення службової документації по різних аспектах.

Вказані напрями діяльності визначили типовий набір інформаційних систем:

• виробничі системи;

• системи маркетингу;

• фінансові і облікові системи;

• системи кадрів (людських ресурсів);

• інші типи, що виконують допоміжні функції в залежності від специфіки

діяльність фірми.

Інші класифікації інформаційних систем

Класифікація по мірі автоматизації

У залежності від міри автоматизації інформаційних процесів в системі управління фірмою інформаційні системи визначаються як ручні, автоматичні, автоматизовані .

Ручні ІС характеризуються відсутністю сучасних технічних засобів переробки інформації і виконанням всіх операцій людиною. Наприклад, про діяльність менеджера в фірмі, де відсутні комп'ютери, можна говорити, що він працює з ручною ІС.

Автоматичні ІС виконують всі операції по переробці інформації без участі людини.

Автоматизовані ІС передбачають участь в процесі обробки інформації і людини, і технічних засобів, причому головна роль відводиться комп'ютеру. У сучасному тлумаченні в термін "інформаційна система" вкладається обов'язково поняття системи, що автоматизується.

Автоматизовані ІС, враховуючи їх широке використання в організації процесів управління, мають різні модифікації і можуть бути класифіковані, наприклад, по характеру використання інформації і по сфері застосування.

Приклад 9. Роль бухгалтера в інформаційній системі по розрахунку заробітної плати полягає в завданні початкових даних. Інформаційна система обробляє їх по заздалегідь відомому алгоритму з видачею результатної інформації у вигляді відомості, надрукованою на принтері.

МАЛ. 3. Класифікація інформаційних систем по різних ознаках

Класифікація по характеру використання інформації

Інформаційно-пошукові системи (див. мал. 3) проводять введення, систематизацію, зберігання, видачу інформації по запиту користувача без складних перетворень даних. Наприклад, інформаційно-пошукова система в бібліотеці, в залізничних і авіакасах продажу квитків.

Інформаційно-вирішальні системи здійснюють всі операції переробки інформації по певному алгоритму. Серед них можна провести класифікацію по мірі впливу виробленої результатної інформації на процес прийняття рішень і виділити два класи: керівники і ті що радять.

Керуючі ІС виробляють інформацію, на основі якої людина ухвалює рішення. Для цих систем характерні тип задач розрахункового характеру і обробка великих об'ємів даних. Прикладом можуть служити система оперативного планування випуску продукції, система бухгалтерського обліку.

Радячі ІС виробляють інформацію, яка приймається людиною до зведення і не перетворюється негайно в серію конкретних дій. Ці системи володіють більш високою мірою інтелекту, оскільки для них характерна обробка знань, а не даних.

Приклад 10. Існують медичні інформаційні системи для постановки діагнозу хворого і визначення передбачуваної процедури лікування. Лікар при роботі з подібною системою може прийняти до уваги отриману інформацію, але запропонувати інше в порівнянні з тим, що рекомендується .

Класифікація по сфері застосування

Інформаційні системи організаційного управління (див. мал. 3) призначені для автоматизації функцій управлінського персоналу. Враховуючи найбільш широке застосування і різноманітність цього класу систем, часто любі інформаційні системи розуміють саме в даному тлумаченні. До цього класу відносяться інформаційні. системи управління як промисловими фірмами, так і непромисловими об'єктами: готелями, банками, торговими фірмами і інші.

Основними функціями подібних систем є: оперативний контроль і регулювання, оперативний облік і аналіз, перспективне і оперативне планування, бухгалтерський облік, управління збутом і постачанням і інші економічні і організаційні задачі.

ІС управління технологічними процесами (ТП) служать для автоматизації функцій виробничого персоналу. Вони широко використовуються при організації потокових ліній, виготовленні мікросхем, на збиранні, для підтримки технологічного процесу в металургійній і машинобудівній промисловості.

ІС автоматизованого проектування (САПР) призначені для автоматизації функцій інженерів-проектувальників, конструкторів, архітекторів, дизайнерів при створенні нової техніки або технології. Основними функціями подібних систем є: інженерні розрахунки, створення графічної документації (креслень, схем, планів), створення проектної документації, моделювання об'єктів, що проектуються.

Інтегровані (корпоративні) ІС використовуються для автоматизації всіх функцій фірми і охоплюють весь цикл робіт від проектування до збуту продукції. Створення таких систем вельми скрутне, оскільки вимагає системного підходу з позицій головної мети, наприклад отримання прибутку, завоювання ринку збуту і т.д. Такий підхід може привести до істотних змін в самій структурі фірми, на що може вирішитися не кожний керівник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]