Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Як звертатися до групи файлів

Часто виникає ситуація, коли треба працювати не з одним файлом, а з групою файлів.

Приклад 5. Операції з групою файлів:

• копіювання групи файлів з одного диска на інший;

• видалення групи файлів;

• переміщення групи файлів на інший диск,

• пошук групи файлів заданого типу і т.п.

Ці операції досить легко виконати, користуючись при формуванні імен і типів файлів шаблоном.

Шаблон імені файла спеціальна форма, в якій в полях імені і типу файла використовуються символи * або ? .

Символ * служить для заміни будь-якої послідовності символів. У шаблоні може бути використано в полі імені і типу по одному символу *.

Приклад 6. Задавши ім'я *.ТХТ, ви звернетеся до всіх текстових файлів. Задавши ім'я SD*.*, ви звернетеся до всіх файлів, ім'я яких починається на SD.

Символ ? служить для заміни одного символа. У шаблоні може бути використано декілька таких символів.

Приклад 7. Ім'я RT??.BAS дозволить звернутися до всіх файлів типу BAS, ім'я яких складається з чотирьох символів, причому перші два символи обов'язково RT, третій і четвертий будь-який..

ХАРАКТЕРИСТИКА MS DOS

ОРГАНІЗАЦІЯ ДОСТУПУ ДО ФАЙЛА

Структура каталога

Сподіваємося, що ви добре уявляєте собі організацію зберігання книг в бібліотеці і відповідно процедуру пошуку потрібної книги по її шифру з каталога. Перенесіть своє уявлення про це на спосіб зберігання файлів на диску і організацію до нього доступу.

Доступ- процедура встановлення зв'язку з пам'яттю і розміщеним в ній файлом для запису і читання даних.

Ім'я логічного диска, що стоїть перед ім'ям файла в специфікації, вказує логічний диск, на якому потрібно шукати файл. На цьому ж диску організований каталог, в якому зберігаються повні імена файлів, а також їх характеристики: дата і час створення; об'єм (в байтах); спеціальні атрибути. Аналогічно з бібліотечною системою організації каталогів повне ім'я файла, зареєстроване в каталозі, буде служити шифром, по якому операційна система знаходить місцеположенння файла на диску.

Каталог- довідник файлів з вказівкою місцеположення на диску.

Розрізнюють два стани каталога поточне (активне) і пасивне. MS DOS пам'ятає поточний каталог на кожному логічному диску.

Поточний (активний) каталог каталог, в якому робота користувача призначується поточним машинним часом.

Пасивний каталог каталог, з яким в даний момент часу не є зв'язку.

У операційній системі MS DOS прийнята ієрархічна структура (мал. 1) організації каталогів. На кожному диску завжди є єдиний головний (кореневий) каталог. Він знаходиться на 0-м рівні ієрархічної структури і позначається символом "\". Кореневий каталог створюється при форматуванні (ініціалізації, розмітці) диска, має обмежений розмір і не може бути видалений засобами DOS. У головний каталог можуть входити інші каталоги і файли, які створюються командами операційної системи і можуть бути видалені відповідними командами.

МАЛ. 1. Ієрархічна структура організації каталога

Батьківський каталог каталог, що має підкаталоги.

Підкаталог каталог, який входить в інший каталог.

Таким чином, будь-який каталог, що містить каталоги нижнього рівня, можуть бути, з одного боку, по відношенню до них батьківським, а з іншого боку, підлеглим по відношенню до каталога верхнього рівня. Як правило, якщо це не викликає плутанини, вживають термін "каталог", маючи на увазі або підкаталог, або батьківський каталог в залежності від контексту.

Каталоги на дисках організовані як системні файли. Єдине виключення кореневий каталог, для якого відведене фіксоване місце на диску. Доступ до каталогів можна отримати, як до звичайного файла.

Примітка. У структурі каталогів можуть знаходитися каталоги, що не містять жодного файла або підкаталогу. Такі підкаталоги називаються пустими.

Правила назви підкаталогів такі ж, як і правила назви файлів. Для формальної відмінності від файлів звичайно підкаталогам привласнюють тільки імена, хоч можна додати і тип за тими ж правилами, що і для файлів.

Доступ до вмісту файла організований з головного каталога, через ланцюжок підлеглих каталогів (підкаталогів) п-го рівня. У каталозі будь-якого рівня можуть зберігатися записи як про файли, так і про каталоги нижнього рівня.

На мал. 2 приведена найпростіша структура каталога, де в головному каталозі 0-го рівня зберігаються тільки записи про файли, каталогів нижнього рівня не існує.

На мал. 3 приведена ієрархічна структура каталога, де в каталогах будь-якого рівня зберігаються записи про файли і каталоги нижнього рівня. Причому перехід в каталог нижнього рівня може бути організований тільки послідовно через підлеглі каталоги.

. МАЛ. 9.2. Найпростіша структура каталога, в якому відсутні каталоги нижнього рівня

МАЛ. .3. Типова структура каталога, що складається з каталогів нижнього рівня: при позначенні каталога нижнього рівня використовуються три цифри: перша цифра означає номер рівня; друга порядковий номер цього каталога на даному рівні, третя вказує, на якому рівні зареєстроване його ім'я. Кожний каталог має ім'я КАТ з індексами. Наприклад, КАТ342 ім'я каталога третього рівня, який зареєстрований в каталозі другого рівня під номером 4

Не можна перейти з головного каталога відразу в каталог, наприклад 5-го рівні. Треба обов'язково пройти через всі попередні каталоги вищого рівня.

Описаний вище принцип організації доступу до файла через каталог є основою файлової системи.

Файлова система частина операційної системи, керуюча розміщенням і доступом до файлів і каталогів на диску.

З поняттям файлової системи тісно пов'язане поняття файлової структури диска, під якою розуміють, як розміщуються на диску: головний каталог, підкаталоги, файли, операційна система, а також які для них виділені об'єми секторів, кластерів, доріжок.

Правила формування файлової структури диска. При формуванні файлової структури диска операційна система MS DOS дотримує ряд правил:

• файл або каталог можуть бути зареєстровані з одним і тим же ім'ям в різних каталогах, але в одному і тому ж каталозі тільки один раз;

• порядок проходження імен файлів і підкаталогів в батьківському каталозі довільний;

• файл може бути розбитий на декілька частин, для яких виділяються дільниці дискового простору однакового об'єму на різних доріжках і секторах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]