Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Призначення завантажувача

Завантажувач BOOT RECORD (модуль початкового завантаження) завжди розміщується на диску в нульовому секторі і займає об'єм 512 байт. Основне призначення цієї невеликої програми складається в пошуку і перезаписі (завантаженню) з диска в оперативну пам'ять двох файлів IO.SYS і MSDOS.SYS. Пошук цих модулів і їх завантаження в оперативну пам'ять здійснюються в певному порядку, тому на диску і в оперативній пам'яті вони займають фіксоване місце і слідують один за іншим. Якщо блок початкового завантаження не виявить цих модулів на диску, то він видає відповідне повідомлення і роботу комп'ютера припиняється. Крім того, функцією завантажувача є запуск модуля розширення BIOS.

Як розрізнювати утиліти, зовнішні команди і драйвери

Утиліти, зовнішні команди і драйвери являють собою програми, що зберігаються в багатьох випадках в каталозі системного диска у вигляді файлів типу. СОМ,. EXE,. SYS. Зовнішня відмінність між ними вельми умовна, і зв'язують його з інтерфейсом взаємодії з користувачем.

Зовнішньою командою прийнято вважати програму, що видає користувачеві ряд простих запитів або що виконується автоматично без спеціально організованого інтерфейсу з користувачем. MS DOS має певний перелік зовнішніх команд.

Зовнішні драйвери, як правило, виконуються без діалогу і постачаються окремо від MS DOS або спільно із зовнішнім пристроєм, або самостійно.

Утиліти обслуговуючі програми, які надають користувачеві сервісні послуги. Вони, як правило, мають полноэкранный, організований у вигляді меню інтерфейс взаємодії з користувачем. Рідше інтерфейс організований у вигляді запитів.

РОЗМІЩЕННЯ MS DOS НА ДИСКУ В ОПЕРАТИВНІЙ ПАМ'ЯТІ

Розміщення операційної системи на диску

Операційна система MS DOS постійно зберігається на жорсткому диску. Крім цього повинна існувати її резервна копія на гнучкому диску, званому системним.

Системний диск - диск, де зберігаються основні модулі операційної системи і сервісні програми (команди), що розширюють її можливості.

На мал. 9.10 показана структура 3,5" системного диска, що складається з 2847 секторів, де виділені:

• системна область об'ємом 77 Кбайт для двох модулів IO.SYS і MSDOS.SYS;

• область користувача, де буде знаходитися файл COMMAND.COM 55 Кбайт.

356 Розділ 9. Операційна система ms dos

МАЛ. Структура системного гнучкого диска (3,5") з операційною системою MS DOS

На гнучкому диску 0-я і 1-я доріжки відведені для розміщення модулів операційної системи і організації файлової структури диска:

• 0- й сектор займає завантажувач;

• 18 секторів (з 1-го по 18-й) відведені для основної і дублюючої таблиць розміщення файлів FAT (File Allocations Table), в яких зберігаються номери кластерів, виділених під кожний файл;

• 14 секторів (з 19-го по 32-й) займає головний каталог;

• починаючи з 33-го сектора, розташовуються два модулі операційної системи IO.SYS і MSDOS.SYS;

• командний процесор COMMAND.COM нарівні з іншими програмами розташовується в області користувача.

Увага! Структура диска з прикладними програмами (без операційної системи) повністю співпадає до 32-й сектора включно зі структурою системного диска (мал. 9.10). Починаючи з 33-го сектора, розташовується область користувача, де зберігаються прикладні програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]