Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
508.42 Кб
Скачать

Команди, що звичайно використовуються в файлі autoexec.Bat

REM [будь-які символи] коментар. Це команда, що не виконується, яка служить для пояснення дій, записаних у фрагментах файла AUTOEXEC.BAT. Вона часто використовується для тимчасового блокування команди.

REM Установка шляху пошуку файлів REMCOPYa:sl.txtc:

Коментар до команд в файлі. Блокує виконання команди COPY.

PAUSE [будь-які символи] переривання виконання командного файла доти, поки не буде натиснена будь-яка клавіша. CLS очищення екрана. ECHO [будь-які символи] придушення або виведення на екран.

Виведення на екран повідомлення. Придушує виведення на екран всіх вартих після неї команд в файлі AUTOEXEC.BAT.

ECHO ON - Підтримує виведення на екран всіх вартих після неї команд в файлі AUTOEXEC.BAT.

@ заборона на індикацію однієї команди, перед якою стоїть цей символ.

VERIFY OFF або ON установка режиму перевірки безпомилковості копіювання на поточний сеанс роботи. Якщо встановлений параметр ON, то проводиться автоматична перевірка інформації, що копіюється з диска, якщо параметр OFF, то цей режим відключений.

PATH Путь1;[ Путь2; ПутьЗ; ... ;] установка каталогів, в яких автоматично організується пошук введених в командному рядку імен файлів, а після знаходження їх запуск. У цій команді через; (без пропусків) перераховуються всі можливі шляхи пошуку імені файла, що вводиться в командному рядку або команди.

Приклад .

PATH C:\DOS;С:\WINDOWS;D:\LEXICON;D:\SVET;

перераховані каталоги, де буде зроблений автоматичний пошук імен файлів, що вводяться в командному рядку з подальшим їх завантаженням.

PROMPT [параметри] установка формату запрошення в командному рядку. При відсутності в цій команді параметрів в запрошенні операційної системи вказуються поточний дисковод і символ > незалежно від того, в якому каталозі ви знаходитеся.

Значення параметрів:

$р поточний дисковод і каталог;

$n поточний дисковод;

$d поточна дата;

$t поточний час;

$v версія DOS;

$s пропуск;

$h видалення попереднього символа;

$g символ >;

$1 символ <;

$b символ ¦;

$$ символ $.

запрошення в командному рядку буде складатися з імені поточного дисковода, шляху до поточного каталога і символа >, наприклад С:\КАТ1\КАТ2>.

SET Ім'я = Значення встановлює ім'я і значення змінної системної середи. Ця команда обов'язкова при роботі в середовищі Windows.

Приклад .

SET TEMP = D:\TEMP

Для того щоб ця команда змогла виконатися, необхідно спочатку створити каталог з таким же ім'ям, що і змінна середи, наприклад D:\TEMP. У даній команді записане ім'я змінної середи TEMP, яка в багатьох прикладних програмних системах використовується для створення тимчасових файлів.

SMARTDRV резидентна команда для прискорення доступу до жорсткого диска. VSAFE резидентна команда стеження за появою вірусів. Крім перерахованих команд звичайно в файл AUTOEXEC.BAT включають команди виклику наступних програм:

• драйвери клавіатури для введення букв російського алфавіта, від типу яких буде залежати, якими ви будете користуватися клавішами для перемикання з латинського на російський алфавіт і навпаки. Часто для цього використовуються наступні поєднання одночасного натиснення клавіш:

дві клавіші <Shift> правий <Ctrl> <Ctrl> <Alt> <Ctrl> <Shift> і пр.;

• драйвери принтера для друку російських букв;

• антивірусна програма;

• програма-оболонка, наприклад Norton Commander, яка запускається командою NC, і інш.

Приклад . Розглянемо приклад файла AUTOEXEC.BAT.

@ЕСНО OFF

CLS

REM Установка шляху пошуку і форми запрошення

PATHC:\DOS;С:\NORTON;С:\NU;D:\BOOK;С:\;D:;Е:\;

PROMPT $Р$G

REM Перевірка всіх дисків на наявність вірусу AIDSTEST * /F/G

REM Установка режиму перевірки безпомилковості копіювання VERIFY ON

REM Запуск програми SMARTDRV і Norton Commander SMARTDRV. NC

НАСТРОЙКА ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ЗА ДОПОМОГОЮ ФАЙЛА КОНФІГУРАЦІЇ CONFIG.SYS

Загальні відомості

Файл CONFIG.SYS призначений для настройки операційної системи на конкретну конфігурацію апаратури комп'ютера. Він, так само як і файл AUTOEXEC.BAT, присутній практично на будь-якому комп'ютері і розташовується в головному каталозі на диску, з якого проводиться завантаження операційної системи (звичайно це диск C).

Його основне призначення завантаження в оперативну пам'ять необхідних драйверів (керуючих програм) для управління апаратною частиною комп'ютера: підключенням різних видів пам'яті , клавіатурою, мишею, принтером і т.д.

При відсутності цього файла параметри конфігурації операційної системи встановлюються за умовчанням. Запускається він автоматично при кожному завантаженні операційної системи MS DOS .

Файл CONFIG.SYS створюється і редагується як текстовий файл в будь-якому текстовому редакторі.

Запам'ятайте!

• Файл CONFIG.SYS складається з спеціальних команд операційної системи MS DOS по настройці апаратури. Формат цих команд має вигляд:

Ім'я команди = значення

• Кожна команда займає окремий рядок.

• Після закінчення формування конструкції кожної команди треба натиснути клавішу <Enter>.

• Конструкція команди може бути записана символами будь-якого розміру.

• Після редагування цього файла необхідно здійснити перезавантаження операційної системи для установки нової конфігураційний настройки.

Команди, що найчастіше використовуються в файлі CONFIG.SYS

BREAK = ON або OFF установка режиму перевірки одночасного натиснення клавіш <Ctrl> <Break> або <Ctrl> <З>. Якщо встановлений параметр ON, то при операціях введення-висновку з диском можна перервати роботу, в іншому випадку (параметр OFF) це зробити неможливо і операція буде повністю виконана.

BUFFERS = число виділення об'єму оперативної пам'яті відповідно до заданого в команді числа буферів (осередків стандартної довжини). Ці буфери відводяться для проміжного зберігання даних, що пересилаються з диска в пам'ять і навпаки при операціях введення-висновку з диском. Тим самим збільшується швидкість обміну між диском і оперативною пам'яттю. Звичайно рекомендується використати не менше за 40 буферів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]