Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologiya_lekcii.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

2 Охорона генофонду. Червона книга України.

Починається охорона біологічного різноманіття зі збереження генофонду живих організмів планети. Кількість їх точно не визначена, але коливається між 5-80 млн, що пов’язано з різним трактуванням спеціалістами видів вірусів і бактерій. На території України мешкає 45 тис. видів тварин, в т. ч. 17 видів земноводних, 20 плазунів, 400 видів птахів, 200 видів риб. В охороні загального біологічного різноманіття, за В.Тихомировим ключову роль відіграє збереження рослинного покриву, який проводить синтез органічних речовин і є їжею для тварин. Без збереження рослин не можна зберегти тварин.

Види живих організмів, які потребують охорони підрозділяють на 5 категорій:

  1. зникаючі;

  2. ті, що знаходяться під загрозою знищення;

  3. рідкісні;

  4. повністю зниклі;

  5. з невизначеним статусом.

Перелік видів рослин та тварин, що потребують охорони наводять Червоних книгах. Перша Червона книга була видана у 1966р. за ініціативою Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів. А ідея створення її належить англ. зоологу професору Пітеру Скотту. Червона книга – це зібрання фактів про унікальних представників флори і фауни нашої планети, над якими нависла загроза зникнення. Міжнародна Червона книга складається з багатьох томів. До неї внесено 300 видів і підвидів ссавців, 300 видів птахів, і 100 видів плазунів, 40 земноводних, 250 видів рослин. Є в ній “чорний список” рослин і тварин, що зникли, починаючи з 1600 р.

У 1982 р. Закон про Червону книгу прийнято і в Україні. Сьогодні до неї занесено понад 800 видів рослин і тварин з метою їх охорони і збереження.

Види живих істот мають охоронятися методом біотехнології.

Соціальною формою охорони природи є переселення рослин, птахів і ссавців. Використовують 2 способи:

  1. Акліматизацію – процес переселення рослини і тварини на нові умови існування (напр., в довоєнні роки була переселена єнотовидна собака, яка зараз поширилась аж до ФРН, кабанів з Далекого Сходу, сибірських косуль, зайців з Польщі, фазанів з Словаччини, але це не є економічно вигідним).

  2. Реакліматизація – переселення видів на ті території, де вони жили раніше, але потім були знищені (напр., відновлення популяцій бобрів на території України, лебедів).

3. Охорона ценофонду. Зелена книга

Зниження біологічного різноманіття на планеті пов’язане з деградацією біомів і угрупувань рослин–фітоценозів. Деградація природних систем – це загальне явище, і тому ценози потребують охорони не менше, ніж окремі види, так як поза ценозами ці види існувати не можуть.

Українські ботаніки перші світі поставили питання про необхідність охорони рослинних угрупувань та розробили систему реєстрації їх у Зелену книгу. Перший список рідкісних рослинних угрупувань Карпат був надрукований у 1977 р. С. Стойко, а перша Зелена книга видана у 1987 р. Зелена книга України виділяє як рідкісні так і зникаючі ценози (~127). Серед них – лісових угрупувань – 51, степових-26, лугових–16, водних–16, болотних–12, чагарникових–5.

200 років тому життєдайні ліси України вкривали 50% всієї площі України, сьогодні – лише 14%. Незважаючи на величезне значення лісу і прийняття постанов і законів щодо його охорони, в Поліссі і Карпатах, ліси хижацьки знищуються, а відтворення лісового фонду не відбувається.

Ліс не витримує натовпу відпочиваючих, пожеж, і хімічних забруднень та гірників, вирубки. За даними ООН щорічно на планеті вирубуються 3 млрд м3 лісу і ця цифра щоразу зростає .

Основні заходи захисту лісів :

  1. обмежена вирубка;

  2. висаджування нового лісу;

  3. повна переробка деревини з метою збільшення продукції з одиниці площі;

  4. раціональне збереження ягідних, кормових, лікарських, технічних рослин;

  5. проведення селекції та насіннєвих заходів для створення видів лісової флори;

  6. створення лісозахисних і водоохоронних смуг, заповідних, лісопаркових масивів;

  7. боротьба з кислотними дощами;

  8. екоосвіта;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]