Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologiya_lekcii.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

4.Нетрадиційні види енергії Енергія вітру

Вітрові електростанції (ВЕС) – екологічно чисті і дають дешеву енергію. Перший проект ВЕС на 12 МВт був розроблений Ю.Кондратюком у 1932 р. Перша вітрова електростанція потужністю на 100 кВт була запущена у Криму (1998 р. – Приазовська ВЕС – на 50 МВт).

Використання цього виду енергії в різних місцях Землі неоднакова. Для нормальної роботи вітряків швидкість вітру не повинна падати менше, ніж 4-5 м/с в рік, добре, коли 6-8 м/с. В Україні – це узбережжя Чорного моря, Крим, Карпати, степові райони.

Переваги ВЕС – працюють без забруднень.

Шкода від діяльності ВЕС – низькочастотний шум, загибель птахів, які потрапляють у лопасті вітряків і виводять їх з ладу.

Океанолог Кусто встановлював вітряки на кораблі, що економило велику кількість пального.

Енергія морів і океанів

Світовий океан містить колосальні запаси Е: по-перше – енергія сонячного випромінювання, поглинута океанічною водою, що є в енергії морських течій, хвиль, прибою, різниці t0 різних шарів води; по-друге, енергія тяжіння Сонця і Місяця, що викликає морські припливи і відпливи.

Існують електростанції, що використовують енергію коливання морської води. Хвиля з висотою 1 м забезпечує від 25-30 кВт енергії. В Норвегії існує така електростанція на 350 кВт, в Росії – Кольська електростанція – на 400 кВт.

Енергія внутрішнього тепла Землі

Із заглибленням у Землю зростає температура (на 300 С на 1 км, у вулканічних районах – швидше).

Геологи стверджують, у земній корі до глибин 7-10 км загальна кількість тепла у 5 тис. раз перевищує теплоємність усіх видів мінерального палива, що існує на Землі.

Теоретично, 1% цього тепла достатньо для забезпечення всього людства енергією на 4 тис.років. Але на практиці її використовують в Ісландії, Камчатці, Гаваях - використовують вулканічну енергію таким чином: через свердловини гаряча водяна пара надходить у турбіни і виробляє енергію.

В Україні можливим є використання геотермальної енергії в Карпатах, Криму.

Сонячна енергія

Сонце – найпотужніше джерело сонячної енергії, екологічно чистої. Головна перешкода в її використанні – розсіяність сонячної енергії – на території України, наприклад, на кожний м2 поверхні на рік надходить 1900 кВт сонячної енергії. Утилізація сонячної енергії стримується високою вартістю установок, що обумовлює високу собівартість енергії.

Існують такі напрями використання сонячної енергії:

  • одержання електроенергії;

  • побутового тепла;

  • високотемпературного тепла в промисловості;

  • на транспорті.

Основні методи отримання електроенергії – метод безпосереднього перетворення сонячного випромінювання на електроенергію з допомогою напівпровідникових фотоелектричних генераторів (сонячних батарей). Через високу вартість вони використовуються у супутниках, станціях, ретрансляторах, телефонних установках, навігаційних маяках.

Тема 5.5. Проблеми урбанізації. Утилізація відходів. Торгівля відходами

  1. Інфраструктура міст. Урбоекологія.

  2. Проблеми урбанізації Закарпаття.

  3. Утилізація та знешкодження відходів Очисні споруди.

  4. Торгівля відходами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]