Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologiya_lekcii.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Озонова проблема

Життя на Землі залежить від енергії Сонця. Надходить вона у вигляді променів видимого світла, довгохвильових (УФ – ультрафіолетових, червоних) і короткохвильових. УФ – випромінення несе найбільшу кількість енергії і є фізіологічно активним.

Весь потік УФ променів поділяється на 3 види:

  1. УФ – А (довжина хвилі 400 – 315 нм);

  2. УФ – В (довжина хвилі 315 – 280 нм);

  3. УФ – С (довжина хвилі < 280 нм).

УФ-В та УФ-С промені надзвичайно шкідливі для всього живого, призводять до розриву молекул білків, загибелі живих клітин. Від УФ-променів захищає озоновий щит Землі. Озон утворюється в стратосфері на висоті 20-50 км за рахунок кисню, що поглинає УФ промені. Енергія променів УФ-В та УФ-С витрачається на фотохімічну реакцію:

3 = 3О2

До поверхні Землі вони не доходять, туди проникає значно ослаблений потік УФ-С. Від негативної дії цього випромінення організм людини вміє захищатись, синтезуючи в шкірі шар темної речовини – меланіну (засмага). Але ця речовина утворюється повільно.

Останнім часом людство занепокоєне зниженням вмісту озону в атмосфері. Над Антарктидою, Африкою, Нідерландами виявлено “дірки”, де вміст О3 менший за 50%. Щорічно вони збільшуються. Озонові “дірки” спричиняють посилення УФ-фону в країнах, розташованих у Південній кулі: напр. в Новій Зелландії (спричиняють утворення нових хвороб: хвороба ебола, рак шкіри, катаракта очей тощо). Вже виявлено озонову “дірку” над Шпіцбергеном.

Причини руйнування озонового шару:

  • хімічні речовини: оксиди азоту, які вступають в реакцію з озоном, утворюючи кисень);

  • антропогенна діяльність (викиди фреонів, хлорорганічних сполук: СFCl 3, CF2ClBr). Один атом хлору розкладає100тис. молекул озону.

  • військова діяльність (випробування в космосі, запуск балістичних ракет).

  1. Смог.

У грудні 1952р. інформаційними агенствами передавалися тривожні повідомлення з Лондона: безвітряна холодна погода призвела до скупчення над містом “чорного смогу” – хмари шкідливих газів, яка утворилася внаслідок посиленої роботи сотень котелень, в топках яких згорали вугілля, мазут, гас. У приземному шарі повітря зросла кількість отруйного оксиду азоту N2О і інших компонентів. Це призвело до загибелі в Лондоні близько 4 тисяч чоловік, десятки тисяч людей захворіли.

Над Лос-Анджелесом нерідко з’являється “білий смог” в результаті загазованості автотранспортом. Це серйозно шкодить жителям Нью-Йорка, Чікаго, Боготи, Токіо, Мілана, Мехіко та ін. містам ( в Україні – Києву, Харкову, Одесі, Сімферополю). Сприятливими умовами для появи смогу є літні безвітряні дні.

Смог виникає в результаті складних фотохімічних реакцій у повітрі, забрудненому вуглеводнями, пилом, сажею, оксидами азоту, під впливом сонячного світла, підвищеної дії температури нижнього шару повітря та значної кількості озону, який виділяється внаслідок розпаду оксиду азоту NО2 під дією олефінів з автомобільного пального.

Тютюновий дим. У тютюновому димі крім нікотину містяться ще 200 речовин: чадний газ, бензпірени тощо. Тютюн небезпечний тим, що листя тютюну – гігроскопічні і вбирають всі токсичні сполуки.

Види смогу

Смог

вологий фотохімічний льодяний

Вологий смог ( смог лондонського типу) виникає в результаті сукупності густого туману з домішками газоподібних забруднювачів – диму, газових відходів виробництва і пилових частинок.

Фотохімічний смог (смог лос-анджелеського типу) – пелена їдких газів та аерозолей підвищеної концентрації, що виникає під дією УФ-радіації Сонця в повітрі в результаті фотохімічних реакцій, що проходять в атмосфері в присутності газових викидів автомобілей та хімічних підприємств.

Льодяний смог – сукупність газоподібних забруднювачів, пилових частинок і кристалів льоду, що виникає при замерзанні крапель туману і пари опалювальних систем.

5.Кислотні дощі.

Оксиди сірки і азоту, що викидаються в атмосферу внаслідок роботи теплових електростанцій та автомобільних двигунів, взаємодіють з вологою, утворюючи краплі азотної та сірчаної кислот і випадають у вигляді кислотних дощів. В чому їх шкідливість?

  • знижується врожайність сільськогосподарських культур;

  • вимиваються з грунту кальцій, калій, магній, що викликає деградацію фауни і флори;

  • гинуть ліси (кедр, бук, тис тощо);

  • отруюються водойми, гине риба, комахи, щезають водоплаваючі птахи та тварини;

  • гинуть ліси у гірських районах (Карпати), внаслідок чого відбуваються зсуви, селеві потоки тощо;

  • прискорюється руйнування пам’ятників архітектури;

  • збільшується кількість захворювань.

Понад 230 озер в горах Адірондах штату Нью-Йорк мають критичний рівень забруднень кислотами, 1/3 озер Флориди кисла, 20% озер штатів Массачусеттс, Нью-Гемпшир, Род Айленд, 20000озер Швеції, сотні озер в Канаді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]