Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologiya_lekcii.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать
  1. Ядерна ніч, ядерна зима.

Крім повільних змін клімату, людство в змозі викликати такі катастрофи, які знищать все живе на Землі, наприклад, ядерна війна. Моделювання на ЕОМ показують, що у випадку вибуху навіть не всього ядерного потенціалу, накопиченого на Землі ( в США та Росії існує понад 60 тис. ядерних боєголовок), а локальний ядерний конфлікт, з використанням хоча б 1000 Мт ядерної вибухівки. Такий конфлікт призведе до метеорологічної катастрофи глобального масштабу, яка б мала такі наслідки:

  • теплове нагрівання атмосфери на 10 спричиняє ураганні вітри;

  • забруднення атмосфери радіоактивними речовинами;

  • виділення горючих газів внаслідок пожеж і руйнування промислових свердловин, газопроводів, що викличе підвищення температури на 4-50С;

  • утворення значної кількості оксидів азоту зруйнує озоновий шар на 60%;

  • забруднення великою кількістю пилом та сажею.

Значна кількість гірських порід перетвориться в аерозоль. Такий пил зависає в атмосфері, надходить у стратосферу. Так вибух потужністю 100Мт здійме і повітря 5 млрд т пилу. Виникнуть вогняні смерчі. Пил, попіл і сажа після такого ядерного конфлікту за 1-2 тижні затягнуть небо над всією Землею. В результаті прозорість атмосфери зменшиться у 200 разів, на Землі настане “ядерна ніч”, яка триватиме кілька місяців. Сильне запорошення атмосфери спричинить охолодження земного шару повітря на 15 – 300 протягом першого місяця після катастрофи. Настане “ядерна зима”, яка теж може тривати кілька місяців. Це зумовлюється тим, що нижні шари охолоджуються, а верхні нагріваються. За декілька місяців пил і сажа осядуть і охолодження зміниться нагріванням.

7. Фізичні забруднення атмосфери.

Фізичне забруднення – це таке забруднення, яке пов’язане із змінами фізичних параметрів середовища: теплових, світлових, шумових, електромагнітних, радіаційних тощо. Розвиток промисловості призводить до шумового забруднення у вигляді природного рівня шуму і зміни звукових характеристик ( періодичності, сили звуку) в населених пунктах, у виробничих приміщеннях (транспорт, промислові прилади. енергетика). Фізико-біологічна адаптація людини до шуму неможлива. ( Шум – сукупність звукових хвиль, тобто періодичні зміни тиску повітря, які вимірюють такими параметрами як інтенсивність (сила звуку), спектр, часові інтервали).

Інтенсивність шуму визначається зміною рівня тиску повітря. Для визначення інтенсивності встановлюють логарифмічну шкалу, кожен ступінь якої відповідає зміні інтенсивності шуму в 10 разів і називається белом (винахідник телефону А.Белл) або децибелом (1/10 бела).

Спектр звуку – це складні гармонічні коливання, що мають певну частоту, фазу й амплітуду. Вухо людини сприймає звук з частотою від 16 до 20000 Гц (звукові хвилі < 16 Гц – інфразвукові, > 20000Гц – ультразвукові.

Часові інтервали звуку – сума коротких імпульсів коливань, що характеризуються певною протяжністю і амплітудою.

До фізичних забруднень належать вібрації, електромагнітні поля, РЛС.

  1. Основні заходи боротьби із забрудненнями атмосфери:

Економічні методи :

а) впровадження безвідходних технологій;

б) отримання додаткових пільг (зменшення оподаткування тощо);

в) встановлення новітніх очисних фільтрів.

Організаційні методи:

а) зменшення кількості ТЕС за рахунок будівництва потужних, забезпечення їх новітніми системами очищення4

б) очищення вугілля від залізного колчедану до його спалювання в топках;

в) заміна вугілля газом;

г) регулювання двигунів внутрішнього згорання в автомобілях, установка каталізаторів, які б нейтралізували чадний та вуглекислий гази;

д) озеленення міст;

е) правильне планування житлових і промислових районів у межах міста;

є) використання звукопоглинаючих матеріалів при будівництві;

ж) проведення ліній електропередач за межами міста.

Просвітницька робота

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]