Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гл.1,2.ВступПідр випр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

Та плановій економічних системах

РИНКОВА ЕКОНОМІКА

ОЗНАКИ

ПЛАНОВА ЕКОНОМІКА

Економічна: задоволення особистих потреб

◄ Головна мета ►

Політична: задоволення насамперед суспільних потреб

Максимізація вигоди, економічне зростання

◄ Головний мотив ►

Максимізація обсягів виробництва продукту

Ринок, конкуренція

◄ Форма організації ►

Централізоване директивне чи нормативне планування

Вільний або регульований ринок

◄ Форма товарного обміну ►

Плановий розподіл і обмежений ринок

Гармонізація інтересів, досягнення економічної рівноваги

◄ Роль держави ►

Жорстке політичне управління економічними процесами

Планові економічні системи розвивалися вкрай суперечливо. Централізоване управління, не зважаючи ні на які зусилля, не змогло забе­зпечити стабільного економічного розвитку; за умов відсутності стимулів планові показники не виконувалися (зокрема, жоден п’ятирічний план розвитку народного господарства СРСР, починаючи з кінця 20-х років і закінчуючи початком 90-х, не був виконаний у повному обсязі). Тому час від часу відбувалися спроби поєднати директивне планування (обов’яз­кове для виконання, що має характер закону) з ринком при підпоряд­кованій ролі останнього. Так було в СРСР на початку 20-х років мину­лого століття, коли намагались реалізувати так звану “нову економічну політику”, або (НЕП), а потім і у 50-х, у середині 60-х, в агонізуючому СРСР періоду так званої “перебудови” (1985-1991 роки).

В останньому випадку відбувався перехід до планово-нормативної моделі, що уявлялося певною поступкою ринковим відносинам, стало відходом від жорсткого директивного планування та рафінованого адміністрування.

Були спроби застосування планової моделі з елементами ринко­вих відносин і в інших країнах – насамперед у колишній Югославії, а також у Чехословаччині (1968 року тут намагалися впровадити симбіоз плану і ринку під гаслом “соціалізму з людським обличчям”). Однак план і ринок при визначальній ролі першого виявилися несумісними. Симбіоз двох методів регулюючого впливу на економіку стає ефектив­ним тільки тоді, коли план відіграє допоміжну роль і здійснюється в формі прогнозування економічного розвитку чи індикативного (рекомен­даційного) планування, про що свідчить позитивний досвід сучасних ринкових країн.

Криза і наступний крах планової, командно-адміністративної економічної системи відбулися протягом 70-80-х років минулого століття, до чого спричинили такі проблеми:

    • консерватизм одержавленої економіки, жорстка централізована реґламентація господарської діяльності;

    • відсутність реальних товарних відносин, нерозвиненість ринку та його інфраструктури;

    • наростаючий товарний дефіцит;

    • посилення тенденції до утриманства, забезпечення свого добро­буту за рахунок інших шляхом централізованого перерозподілу ресур­сів;

    • відсутність економічної заінтересованості, мотивації господарсь­кої діяльності;

    • бюрократично-номенклатурна система управління економікою у цілому, виробництвом, розподілом і обміном;

    • закритість економіки через жорстку централізацію зовнішньо­економічної діяльності і відмінності у національних стандартах вироб­ництва порівняно з ринковими загальносвітовими.

Спроби ринкових змін наштовхувалися на жорсткий опір закосте­нілої ідеологізованої тоталітарної системи, що мало як внутрішній, так і міжнародний аспекти. Проте поглиблення кризи і обвал командно-адміністративної системи зумовили більш чи менш масовий перехід більшості країн з плановою економікою до регульованого ринку. Економіка таких країн стала перехідною, або трансформаційною.