Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання - опорн. конспект.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.48 Mб
Скачать

Ccd (світлодіодний) сканер

О

дин з найперших способів сканування. Для підсвічування штрих-коду використовуються світлодіоди. Вони дають неяскравий розмитий промінь; відбите світло збирається скляним дзеркалом і проектується на ПЗС матрицю. Відстань зчитування - від контакту до 2-3 см від штрих-коду, при цьому сам код повинний бути дуже гарної якості і контрасту. Також, виникають труднощі при зчитуванні штрих-коду з криволінійних поверхонь. В даний час CCD технологія використовується тільки в дешевих сканерах, проте даний тип сканера від серйозного виробника є тим вибором, що цілком виправдує себе при невеликих обсягах сканування.

Достоїнства і недоліки світлоодіодного сканера:

Нечітка, погано помітна при яскравому світлі область підсвічування

Мала відстань зчитування чи невелика дальність сканування, як правило, не перевищує 30...50 мм. У цьому зв'язку сканери даної категорії одержали другу назву – контактні CCD-сканери. Найчастіше сканер необхідно піднести впритул до штрих-коду.

Невелика ширина сканування. Як правило, вона складає 60...80 мм, рідше до 90 мм. Боїться падінь (як правило, з метою здешевлення використовується тонкий корпус)

Висока надійність (немає частин, що рухаються,)

  • Низька вартість

Лазерний сканер

Технологія винайдена на початку 70-х років, з тих пір практично не змінилася. Для підсвічування штрих-коду використовується лазерний діод, промінь розгортається механічним елементом - хитним дзеркалом. Головне достоїнство лазерної технології - відстань зчитування штрих-коду. Вона, в залежності від моделі, може досягати декількох метрів. Лазерний сканер працює, по суті, по вузькій лінії, що "вирізує" для аналізу тонким лазерним променем. У зв'язку з цим виникають проблеми при зчитуванні погано пропечатаних кодів - зіпсована ділянка коду може трапитися саме на шляху лазерного променя. Наявність рухливих механічних елементів у конструкції лазерного сканера веде до їх можливих поломок при падіннях, що не є гарантійним випадком і може викликати дорогий ремонт.

Достоїнства і недоліки лазерного сканера:

  • Підсвічування штрих коду - тонкий лазерний промінь.

  • Швидкість сканування і декодування визначається механікою – швидкістю руху дзеркала розгорнення лазерного променя (36 чи 42 скан/сек.).

  • Зчитування коду на відстані: у залежності від моделі - до декількох метрів.

  • Проблемне зчитування ушкоджених кодів (м'ятих, погано надрукованих, вицвілих).

  • Зчитування тільки лінійних (одномірних) кодів.

Характеристика сканерів

Ручний

Н

айкраще підходить для задач, де габарити чи вага предметів маркірованих штрих- кодом не дозволяють підняти їх на необхідну висоту для сканування. Наприклад: меблеві магазини чи магазини будівельних матеріалів і ін. Недолік - середня швидкість роботи через необхідність орієнтувати штрих-код.

Ручний з можливістю роботи в стаціонарному режимі

С

канер Datalogic (PSC) QS 6500 зберігає всі достоїнства ручного сканера, дозволяючи при цьому, установивши його на підставку, використовувати його в режимі стаціонарного. Дуже зручний для автоматизації обороту ділових паперів. Багато бланків строгої звітності на сьогоднішній день маркірований штрих-кодами, більшість текстових редакторів мають доповнення що дозволяють маркірувати документи штрих-кодами. При такій автоматизації вам не потрібно витрачай час на пошук того чи іншого документа в комп'ютері, просто піднісши документ до сканера, що стоїть на підставці, відразу ж можна бачити відповідний йому запис у комп'ютері.

Стаціонарний з можливістю роботи в ручному режимі

Сканер Datalogic (PSC) Magellan 1000i позбавлений від основних недоліків стаціонарних сканерів: може бути легко знятий з підставки (наприклад, для сканування чогось, що не помістилося на прилавок).

 

 

Стаціонарний

Сканери цього класу не займають руки касира, дозволяючи йому використовувати обидві руки для інших операцій, чим збільшують швидкість його роботи. Найкраще ці сканери підходять для задач, де швидкість сканування відіграє вирішальну роль. Існують наступні типи стаціонарних сканерів:

  • Вертикальні

  • Горизонтальні

  • Біоптичні (мають і горизонтальне, і вертикальне віконце)

Один біоптичний сканер коштує дорожче, ніж вертикальний і горизонтальний сканер у сумі, але жоден інший сканер не може запропонувати такої продуктивності роботи як біоптичний сканер. Горизонтальний сканер вбудовується в стіл і тим самим заощаджує простір на прилавку, але оскільки всі товари просуваються по ньому, вимагає частої заміни скло віконця сканування. Звичайне скло при цьому не годиться, тому що не має необхідних якісних характеристик і погіршить продуктивність сканера на 20-40%. При використанні спеціальних сапфірових стекол, захищених від подряпин і тріщин, період служби скла перевищує рік.

Недолік - стаціонарні сканери звичайно громіздкі і сканують в обмеженому просторі. Тому з появою крупно габаритного чи важкого товару можуть, виникнуть труднощі з його обробкою. Цю проблему вирішують двома шляхами. Перший - стаціонарний сканер з можливістю роботи в ручному режимі описаний вище, другий - підключення до стаціонарного сканера зовнішнього ручного. Така система дуже зручна і сполучає в собі достоїнства обох варіантів.