Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВТ.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.38 Mб
Скачать
  1. Технічна характеристика і загальна будова двигуна 5ТДФ

Рис1. Схема роботи двохтактного двигуна.

Рис. 6. Двигун 5ТДФ (вид з боку нагнітача):

1-регулятор; 2 — кришка передачі; 3 — плита передачі; 4 — верхній патрубок нагнітача; 5 — сапун; 6 — датчик тахометра; 7— компресор; 8 — опорний бугель; 9 — зубцювата муфта добору потужності; 10— масляний насос сапуна; 11— нижній патрубок нагнітача; 12 — нагнітач

Рис. 7. Двигун 5ТДФ (вид з боку турбіни):

1—вологомасловідокремлювач системи запуску стисненим повітрям; 2— стартер-генератор; 3-водяний насос; 4-турбіна; 5-перехідної патрубок; 6-плита турбіни; 7 — відкачуючий масляний насос; 8-водяний колектор; 9— дозатор масловприску; 10-паливний фільтр тонкого очищення

Тип - 2-х тактний, турбопоршневий, багатопаливний дизель рідинного охолодження з прямоточною двопоршневою продувкою.

Марка -

5 ТДФ

Число і розміщення циліндрів

шт

5

Д

мм

120

S

мм

2*120

л

13,52

Ед

16,5

Ne

кВт (к.с)

515 (700.)

Мкр

Нм

1750

n =

об/хв

2800

N крmax

Нм

1930

n max

об/хв

2050

ge

г/кВтч (г/кВт)

238 (175)

n max x.x

об/хв

3080

n min x.x

об/хв

800

об/хв

1000-1200

n експ

об/хв

1800-2800

маса

кг

1500

гарантія,

мотогод

500

Порядок роботи

1-4-2-5-3

Витрати палива на 100 км -

л

200-400

масла - по шосе

л

4-8 -

- по грунту

л

6-15

Двигун складається з кривошипно-шатунного механізму, механізм передач, нагнітач, газова турбіна.

На двигуні розміщуються вузли і агрегати, які забезпечують його роботу: водяний насос - з боку турбіни, опорний бугель, СГ-І8, ПНВТ, сапун, компресор АК-150 СВ, вологомаслорозподільник - зверху, повітроочисник, МЦФ, ТФТО, дозатор масловприску, перепускний клапан захисту манометра, впускний колектор, випускний колектор, регулятор, 896 "X", масляний насос /нагнітальний/ - з боку нагнітача, масляний насос сапуна, датчик тахометра, опорний бугель, шарнірна опора, клапан зливу масла, клапан зливу О.Р. – знизу, випускний колектор

Двигун встановлюється і кріпиться в машині в трьох точках - двох бугелях і на шарнірній опорі. Установка, двигуна не потребує його центрування.

  1. Призначення і будова механізмів двигуна

Призначення кривошипно-шатунного механізму (КШМ).

КШМ - призначений для сприймання сил тиску газів, що виникають при згорянні палива в циліндрах і перетворення поворотно-поступального руху поршня в обертовий рух колінчастих валів, а також для відкривання і закривання впускних та випускних органів в циліндрах, тобто виконує функцію механізму газорозподілу.

Будова та робота кривошипно-шатунного механізму

Нерухомі частини КШМ включають:

  • остов двигуна, який включає:

  • блок;

  • корпус передач;

  • плиту, турбіни;

  • циліндри - 5 шт.;

  • бокові картери - 2 шт,

Рухомі частини КШМ включають:

  • колінчатий вал /впускний і випускний/,

  • 10 шатунних груп,

  • 10 поршневих груп.

Блок відлитий з алюмінієвого сплаву, має п'ять отворів із сьома посадочними поясами для установки циліндрів, розточки для установки відкачуючих масляних насосів, порожнини продувочного ресивера, розточку для встановлення кулачкового вала паливних насосів, порожнини та канали для проходження рідини, палива і масла. В перегородках є отвори для проходження силових болтів, які кріплять кришки підвісок колінчастих валів.

Корпус передачі складається з плити і кришки, які кріпляться між собою і до блока шпильками і - центруються циліндричними втулками. Всередині виконані розточки для установки стаканів роликових підшипників шестерень головної передачі, жиклери для мащення шестерень головної передачі. До бокових торців кришки кріпляться підвіски додаткових опор колінчастих валів.

Плита турбіни кріпиться до блока шпильками і надає блоку додаткову жорсткість. На плиті встановлюється турбіна і водяний насос. Всередині плити є канали для охолоджуючої рідини і масла.

Бокові картери закривають внутрішню порожнину блоку, крім того на них кріпляться вузли і агрегати двигуна.

Циліндри на зовнішній поверхні мають шість посадочних поясів, в канавки яких встановлено по два гумових кільця. В середній частині циліндра виконані спіральні ребра, на які напресований стальний бандаж для підсилення середньої частини циліндра. В бандажі та циліндрі виконано 5 наскрізних отворів для установки корпусів форсунок, клапана повітровпуску і один глухий отвір для установа стопора циліндра.

В циліндрі виконано три ряди продувочних отворів в поперечному перерізі 30°, середній ряд -15°, зовнішній ряд розміщений радіально.

З випускної сторони 14 вікон прямокутного перерізу. В перемичках між вікнами - канали для проходження охолоджуючої рідини.

Впускний колінчатий вал має п’ять кривошипів, розмішених під кутом 72° в порядку роботи циліндрів, 7 корінних шийок. Щоки крайніх кривошипів виконані разом з противагами. Шийки всередині пустотілі. В торець вала з боку турбіни запресований хвостовик з шліцами для приводу водяного насоса, з боку передачі - хвостовик з шестернею приводу пальнопідкачуючого насоса. На задньому кінці вала встановлена шестерня головної передачі з пружинною муфтою, призначеної для зниження динамічних навантажень на зуб. Основна фіксація зала упорним підшипником на першій корінній шийці. Сьома корінна опора - роликовий підшипник,

Масло підводиться через порожнину хвостовика з боку передачі.

Випускний колінчатий вал відрізняється від впускного кінцевими елементами. На кінцях вала кріпляться зубчасті муфти для виводу крутного моменту на бортові коробки передач і встановлені елементи ущільнення. Шестерня головної передачі кріпиться до фланця при зонними болтами.

Підвід масла - через спеціальний бугель, який складається з двох порожніх напівкілець, що стягнуті болтами, встановлений на шостій корінній шийці.

Призначення та будова механізму передач.

Призначення - для синхронізації обертання колінчатих валів до всіх агрегатів двигуна.

Загальна будова:

- головна передача,

- привід стартер-генератора і регулятора,

- привід до масляних насосів,

- привід компресора, повітроочисника і датчика електротахометра,

- привід паливних насосів високого тиску і привід від турбіни до нагнітача,

- привід агрегату 896Х,

- привід водяного насоса, - привід нагнітача

1. Паливна система низького тиску

- Паливні баки і крани.

- Паливні насоси і фільтри.

- кран відключення зовнішніх баків

- ручний паливоподаючий насос (РНМ-1)

- заправочний паливний фільтр

- фільтр грубої очистки

- бензиновий відцентровий насос (БЦН-1)

- кормовий паливний бачок

- електричні датчики паливоміра

- зворотній клапан та трубопроводи.

Паливні баки і крани.

Паливні баки призначені:

для розміщення возимого запасу палива і розділені на три групи

- передня група баків

- задня група баків

- зовнішня група баків

Передня група баків:

бак стелаж-30 л

правий носовий передній-165л

лівий носовий передній-165л

Задня група баків: задній правий бак-134л

задній лівий бак-176л

Зовнішні баки: ємність баків-535л.

Крім того на машині передбачено місце для встановлення двох додаткових бочок на 370л палива. В кормі машини розташований кормовий паливний бачок, який призначений для збору палива, що зливається з відсічних порожнин паливних насосів двигуна, а також для виводу повітря із паливної магістралі. Дренажний бачок об’єднує порожнини паливних баків з атмосферою через атмосферну трубку, виведену в силове відділення. Паливний кран служить для відключення і підключення зовнішніх паливних баків від задньої групи а також для сполучення паливних баків з атмосферою. Паливорозподільний кран служить для роздільного підключення передньої та задньої групи або всіх баків до магістралі, а також відключення всіх баків від магістралі при довгих стоянках машини.

3.Паливні насоси і фільтри.

Ручний паливопідкачуючий насос марки РНМ-1 служить для заповнення паливом магістралі перед пуском двигуна, а також для виводу повітря із системи. Бензиновий відцентровий насос призначений для заповнення паливопідкачуючої магістралі перед запуском двигуна і здійснення підпору палива перед агрегатом 896Х при роботі на бензині. Паливопідкачуючий насос 896Х двигуна призначений для подавання палива із паливних баків до ПНВТ під час роботи двигуна. Паливний фільтр грубої чистки призначений для попередньої чистки палива від механічних домішок. Паливний фільтр тонкої чистки призначений для заключної чистки палива від механічних домішок перед поступанням у циліндровий комплект.

Паливозаправочні пристрої.

Паливозаправочний пристрій служить для індивідуальної заправки паливних баків машини із зовні.

Будова:

- відцентровий насос

- кран переключення

- заправочний паливний фільтр

- знімний заправочний пристрій

  1. Паливна система високого тиску

Паливна система високого тиску призначена для подачі порцій палива до форсунок під високим тиском у визначенні моменти по куту повороту колінчатого валу двигуна. Тип ПСВТ - з нагнітаючим трубопроводом, механічного приводу з загальним насосом і форсункою. Тиск нагнітаючого клапана 1,2МПа, зворотнього клапана 3,0 МПа, Рmах вприскування палива 70-80 МПа

Загальна будова паливної системи високого тиску (ПСВТ):

- паливний насос високого тиску

- форсунка

- трубопроводи високого тиску

Будова та робота секцій паливного насоса.

Тип плунжерний, з постійним ходом плунжера. Діаметр плунжера 12мм, хід плунжера 8мм.

Будова:

- корпус ;

- насосний елемент;

- поворотна втулка з зубчатим сектором

- таріль пружини

-2 пружини

- штовхач

- сухар з підставкою

- важіль з грибком

- ось важеля

- рейка з упором і заглушкою

- направляюча штовхача

- сухарик з ексцентриковим гвинтом

- сітчастий фільтр

- трійник з гайкою

Робота секцій паливного насоса. Плунжер при роботі здійснює зворотньо-поступовий рух. Нагнітаючий хід (рух вправо) проходить при набіганні кулачка на ролик, а зворотній рух (наповнення) - під дією пружин.

Призначення, будова та робота форсунки.

Форсунки призначенні для рівномірного розпилювання палива в стиснутому повітрі камери згорання. На двигуні використовуються форсунки напівзакритого типу, які мають на шляху рухомого палива запірний шариковий клапан.

Будова форсунки:

- корпус

- розпилювач

- запірний клапан

- проставка

- установочний штифт

- пластинчатий зворотній клапан

- накидна гайка

- установочний корпус

Розпилювач - має односопловий отвір діаметром 0,49мм для нижніх і 0,46мм для верхніх форсунок розташований під кут 300. до осі форсунки. Пружина зворотнього клапана відрегульована на тиск 0,9-0,95 МПа. Тиск на початку вприску 19-20 МПа. Тривалість вприску 19-26 грд. Максимальний тиск вприску 70-80 МПа.

Будова та робота привода керування подачею палива.

Управління паливними насосами здійснюється від педалі механіка-водія через регулятор двигуна. Метою управління є зміна кількості подаваємого палива. На двигуні привод управління насосами бере початок від важеля регулятора, який з'єднується сергою з проміжним валиком, розташованим всередині ведучого вала привода стартер-генератора. Валик , тягою і важелем з'єднується з валиком управління. Останній має повідки, що з'єднуються з рейками паливних насосів.

3. Всережимний регулятор. Функціональна схема і робота паливної системи

3.1.Призначення та загальна будова системи регулювання.

Система регулювання забезпечує заданий механіком-водієм швидкісний режим роботи двигуна, необхідну величину тиску повітря на виході із нагнітача (тиск наддуву) і зміну подачі палива на режимі зовнішньої характеристики. В систему регулювання входять всережимний регулятор, устрій корекції подачі палива і управління лопатками нагнітача.

3.2.Призначення та загальна будова регулятора. Тип-непрямої дії з механізмами корекції і обмеження подачі палива.

Будова:

- корпус

- плита

- проставка з упорами

- кришка

- вимірювач числа оборотів

- сервомотор управління подачі палива

- гідросистема регулятора

3.3 Механізм корекції подалі палива та регулятор тиску наддуву.

Механізм корекції подачі палива служить для автоматичної аміни подачі палива при зміні швидкісного режиму роботи двигуна з метою збільшення максимального обертального моменту і підвищення коефіцієнта пристосованості. Механізм вступає в дію при роботі двигуна на зовнішній характеристиці. В склад механізму корекції входять:

- підвісний важіль

- важіль коректора

- коректор розташований в корпусі упора

- жорсткі упори

Регулятор тиску наддуву призначений для обмеження тиску і витрата повітря, що поступає в двигун при підвищенні числа обертання колінчатого вала двигуна більш 2050 об/хв. Тиск і витрата повітря обмежені за рахунок дії регулятора на поворотні лопатки направляючого апарата нагнітача.

Поворотні лопатки приводяться в дію сервомотором управління лопатками нагнітача. Тому регулятор тиску наддува так, як і регулятор оборотів є регулятором непрямої дії.

Конструкція сервомотора управління лопатками не відрізняється від конструкції сервомотора управління подачею палива.

3.4. Принципова схема та робота системи регулювання .

  1. Призначення, характеристика, загальна будова і компонування системи.

Необхідність очистки повітря, що поступає в циліндри двигуна. . Двигуни танків, БМП та БТР значну частину часу працюють в умовах великої запиленості навколишнього повітря.

Призначення, характеристика, загальна будова та компоновка системи живлення двигуна повітрям.

Система призначена для очищення повітря від пилу, стиснення і підводу його до циліндрів двигуна.

Тип системи: 2х ступеневе (Інерційна решітка, циклони) з ежекційним видаленням пилу.

Перший ступінь: Інерційна решітка розташована в спеціальному бункері.

Другий ступінь - безкасетний циклонного типу повітроочисник.

Система складається з пиловідбивного щитка; бункера з інерційною решіткою, ежектора видалення пилу із бункеру, повітроочисника, ежектора видалення пилу з повітроочисника, перехідника.

  1. Будова, робота, порядок розбирання і збирання повітроочисника

Повітроочисних забезпечує кінцеву очистку від пилу повітря, що поступає в двигун.

Повітроочисник складається з 145 вертикально розташованих циклонів, об'єднаних стальними решітками циклонів апарату, головки пилозбірника, ежектора пиловидалення.

Циклон виконаний із алюмінієвого сплаву і складається з корпуса, тангенціально розташованого вхідного патрубку, днища, центральної трубки.

Колодка і пилозбірник виготовлені з штампованого із тонких сталевих листів. До пилозбірника приварений патрубок з фланцями і двома трубками з соплами. .

Ці деталі разом з дифузором створюють двохсопловий ежектор, що забезпечує автоматичне видалення пилу із пилозбірника. до дифузору приварений патрубок для відводу повітря для охолодження компресору. В нижній частині пилозбірника є отвір для зливу води.

На боковині повітроочисника, звернутої до бункеру, встановлена швидкоз'ємна сітка.

На щитку кожуха повітроочисника, який звернений до перегородки силового відділення, є вікно, що захищене сіткою з підпружиненими створами.

Вікно забезпечує живлення двигуна повітрям під час руху машини в режимі "Брід" та під водою.

Від карнизу внутрішня та поверхня повітроочисника покрита бакелітовим лаком.

  1. Призначення, характеристика, устрій і робота нагнітача.

Нагнітач призначений для здійснення продувки циліндрів та наддуву двигуна.

Технічна характеристика

Тип – відцентровий з комбінованим прибором

Тиск повітря на виході:

на режимі – 0,24 МПа

на режимі – 0,17 МПа

Затрата потужності

на режимі – 162 кВт (515 кВт)

Передаточне відношення від колінчатого валу до робочого колеса – 11,6

Будова :

  • вхідний патрубок;

  • регулюємий направляючий апарат;

  • обертаємий направляючий апарат;

  • робоче колесо;

  • дифузор;

  • збірна улитка;

  • редуктор нагнітача.

Принцип дії нагнітача

Повітря проходить по каналам, які мають місце у лопатках робочого колеса, обертається разом з колесом і коли знаходиться у полі відцентрових сил, стискується і виходить із колеса з підвищеним тиском та значно більшою чим на вході швидкістю. При цьому на вході у робоче колесо з’являється зона пониженого тиску, під дією якого повітря поступає в нагнітач.

Із робочого колеса повітря поступає в безлопаточну частину дифузора. Тут проходить зменшення швидкості, що приводить до подальшого підвищення тиску повітряного заряду.

  1. Система випуску відпрацьованих газів

На двигуні встановлена осьова одноступінчата газова турбіна, призначена для перетворення частини теплової та кінетичної енергії відпрацьованих газів в механічну роботу.

Тип – осьова, одноступінчата газова турбіна, призначена для перетворення частини теплової та кінетичної енергії відпрацьованих газів в механічну роботу.

Частота обертання ротора на режимі 2200 об/хв

Потужність, яку розвиває турбіна на режимі максимальної потужності двигуна 103 кВт. До турбіни гази подаються за допомогою верхнього і нижнього випускних колекторів, які об’єднують газові потоки із циліндрів двигуна в єдиний, який рухається з великою швидкістю.

  1. Призначення, характеристика, загальна будова і компонування системи.

1.1. Призначення:

для розміщення, очистки та подачі масла до деталей двигуна, що труться, з метою зменшення їх зносу та відводу від них тепла.

І.2. Технічна, характеристика

Тип - комбінована із сухим картером, Масло, що вживається; М16ИХП-3 /МТ-І6п/. Місткість системи - 95 л.

Текс=80-90 0С

Тиск: Рмзн= не менше 0,05 МПа, Рроб = 0,15-0,5 МПа.

1.З. Загальна будова та компоновка агрегатів системи в танку:

- масляні баки /основний, запасний/;

- фільтр грубої очистки /в маслобаку/;

- нагнітаючий маслонасос /на двигуні/,

- відцентровий фільтр /на двигуні/;

- 2 відкачуючих маслонасоса /в блоці двигуна/;

- радіатор /в корпусі ежектора/;

- КВП /датчик манометра і термометра над водяними радіаторами праворуч по ходу машини/;

- сапун з маслонасосом /на двигуні/;

- маслозакачуючий насос МЗН-2 /на масляному баку/;

- клапани системи;

- трубопроводи,

  1. Будова і робота вузлів і деталей системи.

2.І. Масляний бак

Призначений для зберігання та транспортування масла, необхідного для роботи двигуна.

Заправочна місткість бака - 82 л.

Мінімальна кількість масла в баку 20 л.

Масляний бак зварений з листової сталі. Для запобігання корозії він всередині покритий бакелітовим лаком, а зовні пофарбований.

Бак розділений поперечними перегородками на три відсіки.

Середній відсік автоматично наповнюється маслом з граничних відсіків і є циркуляційним. Звідси через забірну трубку, сітчастий забірний фільтр і патрубок фільтра масло забирається нагнітаючим насосом.

В верхній частині циркуляційного відсіку встановлений піногасник, в який по патрубку зливається масло із радіатора.

В нижній частині бака через перегородки проходить жарова труба з ребрами, призначена для випуску газів із підігрівника та розігріву масла в баку.

На верхній стінці бака закріплені кришки з патрубками, що забезпечують спілкування масляного бака з картером двигуна.

До нижньої стінки циркуляційного відсіку приварений корпус клапанів.

Один з клапанів призначений для зливу масла, другий - для запобігання переливання масла в граничні відсіки під час руху машини з креном.

2.2. Масляний бак /запасний/

На правій надгусеничній полиці встановлений масляний бак місткістю 45 л, який не включений в загальну систему мащення.

Бак зварений з листової сталі і для запобігання від корозії всередині покритий бакелітовим лаком, а зовні пофарбований.

- На верхній стінці бака знаходиться заливна пробка із запобіжним клапаном, що зберігає від роздування бака під час нагріву масла.

2.3. Забірний фільтр /фільтр грубої очистки/

Тип - сітчастий, багатосекційний.

Кількість фільтруючих секцій - не менше 16 шт /80 мм/.

Складається:

- корпус із стержнем /вмонтований в бак/;

- сітчастий циліндр з пробкою;

- фільтруючі секції;

- гайка;

- ущільнення,

2 4. Нагнітаючий масляний насос

Призначений - для подачі масла до деталей двигуна, що труться, та забезпечує безперервну циркуляцію масла в системі мащення під час роботи двигуна, Тип - шестеренний, односекційний. Максимальна продуктивність з відключеним редукційним клапаном - 7300 л/год при 2800 об/хв, Робоча продуктивність 5500-6000 л/год,

Складається:

- корпус;

- кришка;

- 2 шестірні;

- редукційний клапан /золотникового типу/; Р- 12-16 кгс/см2/, 1,2-1,6 МПа/

- штуцери підводу та відводу масла,

Корпус і кришка .виготовлені із алюмінієвого сплаву. Для центрування насоса відносно привода на корпусі є центруючий бортик. Установлюється на кришці плити передач.

Редукційний клапан.

Призначений - для підтримання тиску масла в магістралі в необхідних межах.

Складається:

- гільза з чотирма перепускними отворами;

- корпус клапана;

- золотник;

- пружина.

2.5. Відкачуючі масляні насоси

На двигуні в нижній частині блоку встановлені 2 масловідкаючих насоси /один з боку впускного вала, другий - з боку випускного вала/. Вони забезпечують відкачку масла із нижньої частини блока в масляний бак, забезпечуючи безперервну циркуляцію масла. Тип - шестеренні, трьохсекційні. Сумарна продуктивність відкачуючих насосів перевищує продуктивність нагнітаючого насоса в 3 рази і складає 19000 л/год всіх 6-ти секцій. при 2800 об/хв.

Складається:

- передній корпус з фланцем;

- 2 проміжних корпуси;

- задня кришка;

- 3 пари шестерень; -

- приводний валик;

- 2 проміжних щільових валики,

2.6. Масляний відцентровий фільтр

Призначений - для безперервної очистки масла від механічних домішок та продуктів окислення. Тип - відцентровий, роторний, повнопоточний з частотою обертання 7000-8000 об/хв.

Складається:

- корпус з кришкою;

- порожнистий стержень;

- захисний щиток;

- ротор.

Ротор:

- корпус з лопатками;

- кришка; .

- напрямний щиток;

- 2 короткі трубки з фільтром;

- сопла;

- шпильки з глухими гайками.

2.7. Масляний радіатор

Призначений - для охолодження масла, що виходить з двигуна.

Тип - трубчасто-пластинчастий, 2-х ходовий.

Складається:

- серцевина;

- 2 колектори./два ряди плоских трубок та пластин/;

- перепускний клапан Рпер= 0,4 МПа.

Установлений в коробі ежектора.

2.8. Клапани двигуна

Зворотний клапан МЗН. Для закривання масляної магістралі до МЗН при працюючому двигуні.

Зворотний клапан МЦФ. Для закривання масляної магістралі до МЦФ при прокачуванні МЗН.

Запобіжний клапан. Для захисту манометра від зашкалювання при великому тиску. 2.9. МЗН-2

  1. Функціональна схема і робота системи змащення

З.1 Робота, системи мащення перед запуском двигуна

Перед кожним пуском двигуна необхідно включати маслозакачуючий насос МЗН-2 для підводу масла до підшипників колінчатих валів, гідромуфті та регулятору,

При роботі МЗН-2 масло з масляних баків подається під тиском до зворотного клапана /МЗН--2/, який знаходиться на корпусі: плити паливопідкачуючого насоса, і по свердленню в картері і в корпусі привода редуктора поступає через перепускний клапан регулятора до сервомотора керування подачею палива, а також до гідромуфти привода стартер - генератора. Далі масло відкриває шариковий клапан і по каналах в корпусі поступає до впускного колінчатого вала, далі через порожнистий бугель до випускного колінчатого вала.

На плиті турбіни установлений запобіжний клапан, який при тиску масла за колінчатим валом більше 0,5 МПа перепускає масло в маслобак.

Під час роботи насоса МЗН-2 зворотний клапан і редукційний клапан регулятора закриті, тому до МЦФ, до шестерень головної передачі, нагнітача, турбіни, до кулачкового вала ПНВТ масло не поступає.

  1. Призначення, характеристика, загальна будова і компонування системи.

Система охолодження двигуна.

Призначена для відводу тепла від деталей двигуна, що торкаються до гарячих газів, та підтримання температури цих деталей в допустимих межах.

Технічна характеристика

Тип - рідинна, високотемпературна, закрита, ежекційна з примусовою вентиляцією. Заправочна місткість - 70 л. Рівень рідини - між 1 і 2 рисками на щупі, що відповідає 25-32 мм до верхньої кромки різьбового отвору.

Температура

  • нормальна 80-90 °С;

  • максимальна 115°С; /антифриз І05°С/

  • мінімальна 75 °С.

Загальна будова та компоновка агрегатів систем охолодження танку

Система охолодження складається із:

- водяний насос;

- сорочка циліндрів;

- водяний колектор;

- 2 водяних радіатори із заправочною горловиною;

- компенсаційний бачок;

- пароповітряний клапан;

- КВП;

- сорочки роз’ємів газоходу;

- зливні клапани;

- з’єднувальні трубопроводи;

- ежектор;

- заслінка горизонтального газоходу;

- захисні пристрої;

- привод керування з рукояткою.

Система підігріву

Призначення для забезпечення швидкого та надійного розігріву двигуна, а також підтримання його в готовності до запуску в зимових умовах.

Тип системи підігріву - рідинна з примусовою циркуляцією.

Загальна будова і компоновка системи підігріву в танку:

  • підігрівник: в бойовому відділенні у правого борту на днищі;

  • опалювач бойового відділення;

  • паливний кран підігрівника: відділення керування на кронштейні кріплення паливних приладів

  • жарова труба маслобаків;

  • електричний нагрівний елемент забірного маслопроводу;

  • кран відключення підігріву палива.

  • водяні сорочки циліндрів двигуна і МЗН.

  1. Будова і робота вузлів і деталей системи.

2.1. Водяний насос

- для створення примусової циркуляції рідини в системі. Насос - відцентрового типу. Продуктивність 600 л/хв /30 м3 /год/ при - 2800 об/хв, Тmax = 115°С.

Загальна будова:

- корпус;

- кришка з розтрубом;

- крильчатка з валиком;

- ущільнення;

- редуктор /плата, 2 шестірні, підшипники/.

Лопатки крильчатки загнуті проти обертання для збільшення напору. В крильчатці отвори для рівня тиску, крильчатка з пластмаси. 6 лопаток крильчатки скорочені для зменшення загородження прохідного перерізу , 6 подовжених.

Ущільнення насоса а боку крильчатки:

- сталева шайба;

- гумова гофрована втулка;

- пружина;

- графітова шайба (з боку редуктора);

- саморухома /гумова/ манжета;

- масловідбивне кільце.

В корпусі контрольний отвір для контролю ущільнення. З тильного боку крильчатки радіальні лопатки для зменшення тиску води в цій порожнині, що полегшує роботу торцевого ущільнення.

Робота насоса

Сорочки циліндрів

Призначені для відводу надлишкового тепла від циліндрів двигуна.

Вхід рідини в сорочку - з боку водяного насоса. Вихід охолоджуючої рідини через 6 отворів блок-картера у водяний колектор. Навкруг 1 циліндра 4 кільцевих пояси охолодження.

Відвод пару з боку нагнітача: водяні сорочки, отвір, блок-картера, паровідвідна трубка, водяний колектор.

Відвод пару з боку турбіни: канал, паровідвідна трубка, водяний патрубок

Знизу сорочки зливний клапан.

Свердлення відводу рідини із сорочки є в газову турбіну.

Водяний колектор для збору нагрітої рідини із сорочок циліндрів.

Виготовлений із алюмінієвого сплаву:

- 6 отворів для входу рідини;

- 1 отвір для входу пару;

- отвір для виходу рідини з фланцем кріплення до патрубка.

Водяні радіатори

Призначені для відводу та розсіювання тепла від охолоджуючої рідини. Радіатори трубчасто-пластинчастого типу, одноходові.

Загальна будова:

- серцевина /решітка/;

- 2 колектори;

- стояк /фланці приварені до патрубків/.

Серцевина має 6 рядів трубок та пластин.

До колектора правого радіатора підвід рідини, а від лівого - відвід.

На колекторі лівого радіатора штуцер для відводу повітря із радіаторів при заправці: і підводу О.Р. до інжектора.

На з’єднувальному патрубку правого радіатора заправочна горловина.

Компенсаційний бачок

Призначення:

- для збирання та конденсації пара;

- для компенсації природного зменшення О.Р. в системі;

- для створення тику на вході у водяний насос з метою запобігання кавітації.

Бачок зварний із нержавіючої сталі.

Місткість бачка - 15 л.

На бачку є:

- зверху 3 різьбових отвори для сигналізатора, пароповітряного клапана, заправочної пробки;

- бонки для установки прокладки ізоляції клапанної порожнини від брудної забортної води;

- атмосферна трубка для зв’язку надклапанної порожнини з атмосферною через патрубок обдування компресора;

- штуцер підводу пару та води від блока циліндрів та роз'ємів стику газоходу;

- штуцер підводу рідини із радіаторів до інжектора;

- інжектор для видалення рідини із підклапаннного стакана;

- під пароповітряним клапаном підклапанний стакан для запобігання викиду рідини з бачка;

- всередині бачка вварені перегородки для короткості.

Пароповітряний клапан

Служить для підтримання в системі необхідного тиску.

Тип клапана - легко розбірний, нерегульований.

Загальна будова:

- корпус із сіткою;

- кришка із сіткою;

- паровий клапан з пружиною;

- повітряний клапан з пружиною.

Пружина парового клапана відрегульована на надмірний тиск 2,0-2,4 кгс/см2, а повітряного на розрідження 0,1-0,2 кгс/см2.

Контрольно-вимірювальні прилади

- електричний термометр;

- сигналізатор рівня рідини.

Електротермометр - для вимірювання температури О.Р., що виходить із двигуна.

Датчик у водяному патрубку, з'єднує водяний колектор і радіатор, а покажчик на щитку механіка-водія

Сигналізатор рівня рідини - для контролю за рівнем О.Р. в системі.

Складається:

- датчик в компенсаційному бачку;

- лампочка праворуч від оглядового приладу механіка-водія на щитку.

Спрацьовує при пониженні рівня рідини в системі на 5-6 л

При включеному вимикачеві батарей лампочка горить постійно в півнакалення. При пониженні рівня більше 5-6 л загоряється в повний накал.

Рубашки роз’ємів газоходу

- для охолодження фланців роз'єму та гумової прокладки.

Гумова прокладка притискається до верхнього фланця пружинами і стиснутим повітрям від нагнітача двигуна.

Прокладка із теплостійкої гуми.

Зливні клапани

- для зливу О.Р. із системи охолодження.

Основний - в нижній частині кожуха підігрівник. Другий додатковий - в нижній частині блок-картера.

Обидва клапани мають кнопки і для злива О.Р. вкручується наконечник зливного шлангу.

Ежектор

- призначений для створення повітряного потоку через радіатори за рахунок енергії відпрацьованих газів.

Загальна будова:

- корпус;

- ресивер із сопловим апаратом;

- змішувальна камера;

- дифузор із заслінками;

- горизонтальний газохід із заслінкою. Робота ежектора:

- при відкритій заслінці горизонтального газоходу;

- при закритій заслінці.

Заслінка горизонтального газоходу

для регулювання повітряного потоку, що проходить через радіатори.

Захисні пристрої

- для захисту агрегатів МТВ від нульових та осколкових пошкоджень, а також ударної хвилі під час ядерного вибуху.

До захисних пристроїв належать:

- жалюзі над повітроочисником;

- жалюзі над радіаторами;

- створи дифузору ежектора.

Привод жалюзі

- для керування заслінкою горизонтального газоходу та захисними пристроями із відділення керування танка.

Складається:

- рукоятка;

- система тяг та важелів;

- закриваючий механізм,

Правила користування рукояткою привода

Все закрито – закриті: заслінка горизонтального газоходу, всі вхідні жалюзі та створи ежектора і заслінка відвідного контуру циркуляції О.Р.

Запуск двигуна заборонено: вживається під час перевезення залізницею та під час ядерного вибуху. Відкрита заслінка основного контуру циркуляції.

Все відкрито: відкриті заслінка горизонтального газоходу, всі жалюзі та створи. На суші робота двигуна заборонена. Вживається при підводному водінні. Циркуляція О.Р. по обвідному каналу.

Газохід закритий - робоче положення рукоятки. Для регулювання інтенсивності охолодження вживати проміжне положення.

Закрито – відкриті: створи вхідних жалюзі та заслінка. Закриті: заслінка газоходу. Експлуатація при високих температурах навколишнього повітря.

Нагрів - постійне відкриття заслінки горизонтального газоходу збільшується за рахунок зменшення опору на випуску.

3. Призначення, будова форсункового підігрівача.

Підігрівач

- для нагріву 0.Р. та забезпеченнями циркуляції по магістралях системи охолодження. Технічна характеристика:

Тип - форсунковий з електричним приводом. Теплопродуктивність - 5400 кал/год. Витрата палива - 8,5 л/год.

Загальна будова:

- котел;

- насосний вузол;

- форсунка;

- свічка,

Крім того, на підігрівачі розміщені:

- паливний фільтр;

- електроклапан відключення форсунки підігрівника.

Будова вузлів та деталей підігрівача

Котел складається із: .

- теплообмінника;

- камери згоряння.

Теплобмінник має: зовнішній кожух; серцевину, що складається із 2-х штампованих пластин, які створюють 14 секцій,, На кожуху зливний клапан системи охолодження. Всередині екран для стабілізації полум'я. Камера згоряння має: отвір з різьбою для установки свічки, форсунки і пробки оглядового лючка на кронштейні насосний вузол; всередині завихрювач та трубка обігріву палива.

Насосний вузол складається:

- електродвигун, на валу якоря якого встановлені:

- водяний насос;

- паливний насос;

- вентилятор,

Водяний насос - для створення циркуляції О.Р. в системі; насос відцентрового типу. Продуктивність - 60 л/хв.

Складається:

- корпус з кришкою;

- крильчатка з валиком;

- ущільнення /саморухомий сальник/;

В корпусі контрольний отвір.

Паливний насос - для подачі палива до форсунок підігрівника і факельного підігріву.

Насос шестеренчастого типу складається:

- корпус з кришкою;

- пара циліндричних шестерень;

- редукційний клапан, пружина якого відрегульована на 6,5 кгс/см2 /0,65 МПа/.

Повітряний вентилятор - для подачі повітря в котел підігрівника. Вентилятор відцентрового типу складається:

- корпус;

- завитка;

- робоче колесо;

- ступиця.

Форсунка - для введення палива в камеру згоряння

підігрівника.

Форсунка закритого типу складається:

- корпус з накидного гайкою;

- клапан з фільтром;

- завихрювач;

- сопло Р=2 кгс/см2 /0,2 МПа/.

Пружина клапана відрегульована на тиск Рпер= 2 кгс/см2

Свічка - для запалювання горючої суміші в камері згоряння.

Складається:

- корпус;

- стержень;

- керамічні ізолятори;

- спіраль.

Живлення свічки напругою 24 В.

Паливний фільтр - для очищення палива; що поступає до паливного насоса підігрівника, встановлений перед паливним насосом, фільтр сітчастий, в експлуатації не обслуговується.

Електроклапан включення підігрівника - для відключення подачі палива до форсунки підігрівника при включенні електрофакельного підігріву повітря.

Складається:

- корпус з патрубками і пробкою;

- клапан тарільчатого типу;

- реле РМ-6

Опалювач бойового відділення - для підігріву повітря в бойовому відділенні танка.

Складається:

- радіатор;

- електродвигун з вентилятором;

- дефлектор.

Включення на щитку механіка-водія.

Обігрів відбувається при роботі двигуна і підігрівника.

Паливний кран підігрівника

для підключення підігрівника до системи живлення паливом.

Складається:

- корпус з 2-ма патрубками /підвід, відвід/;

- стержень з рукояткою;

- шариковий клапан,

Кран відкривається проти ходу обертання годинникової стрілки.

Жарова труба маслобака – для розігріву масла в масляних баках газами, що виходять із підігрівника.

Труба має оребрення для кращої передачі тепла.

Нагрівальний елемент забірного маслопроводу - для розігріву масла, що знаходиться в забірному маслопроводі.

Вживається фторопластовий елемент із спіраллю.

При +300°С не плавиться.

Включається разом з підігрівником вимикачем "Мотор підігрівника".

Кран відключення підігріву палива - для відключення трубки розігріву палива при роботі на бензині.

Кран має 2 положення: Д - при роботі на ДП і керосині, Б - при роботі на бензині.

4. Робота системи охолодження і підігріву

Робота системи підігріву

При роботі підігрівника створюються потоки рідини та нагріваються:

- основний: сорочки циліндрів двигуна, радіатор;

- додатковий: сорочка МЗН;

- компенсаційний: сорочки газоходів, компенсаційний бачок;

- відпрацьованими газами розігрівається масло в масляних баках;

- нагрівальним елементом - масло в забірному маслопроводі. Контроль нагріву по термометру.

  1. Трансмісія танка Т-64. Визначення, призначення, технічна характеристика, загальна будова, розміщення і з’єднання вузлів трансмісії.

Трансмісійна установка /ТУ/ - це складова частина танка, що складається з трансмісії /Т/ і приводів відбору потужності /ПВП/.

Т - це складова частина ТУ, що призначена для передачі потужності від двигуна /ДВ/ до ведучих коліс /ВК/ і керування рухом танка.

Необхідність Т викликана тим, що реальні опори руху танка можуть змінюватися в 10-15 разів, Мкр двигуна всього у 1,2-1,3 рази. Крім того, швидкість танка необхідно змінювати також у межах 10-15 разів, а діапазон зміни частоти обертання колінчастого вала двигуна не дозволяє цього.

Т забезпечує:

передачу Мкр від двигуна до ведучих коліс; зміну швидкості руху і тягових зусиль в більш широкому діапазоні, чим це можна досягти шляхом зміни частоти обертання колінчатого вала зміни напрямку руху танка /поворот, задній хід/; рушання, гальмування, зупинка танка і утримання його під час зупинок у загальмованому стані; відключення двигуна від ведучих коліс при запуску двигуна, переключення передач і роботі на холостому ході; забезпечення запуску двигуна з буксира. ПВП - це складова частина ТУ, що призначена для відбору потужності до споживачів танка /ПВП масляних насосів/.

Технічна характеристика

Тип Т - механічна, планетарна, з двома планетарними коробками передач /ПКП/ і бортовими редукторами /БР/, з гідросервоприводами керування /ГСП/. Для змазування агрегатів і гідроуправління вживається масло ТСЗп-8. Як замінювач може вживатися масло МТ-8п. Змішувати масла категорично забороняється,

Загальна будова, компоновка і розподіл потоків потужності

Т складається з: БКП /ПКП і БР/; масляної системи /МС/; приводів управління /ПУ/.

ПКП розміщуються у вварених по бортам і кормову частину корпусу танка картерах.

БР кріпляться до ПКП співвісно з ними. Елементи МС і ПУ розмішуються в МТО і відділенні управління.

2. З’єднання двигуна з коробками передач.

ПКП в зборі з БР встановлюється в картері на посадочні /центрувальні/ пояски. Кріплення ПКП з БР до привалочної поверхні картера здійснюється 16 болтами. Ущільнення ПКП в картері з боку переднього фланця - гумовим кільцем, з боку заднього фланця - паронітовою прокладкою, а з боку порожнини горловини передніх фланців – гумовим кільцем. Обидві ПКП однакові за конструкцією, але не взаємозамінні і зовнішньо відрізняються - гідроциклон, НМН /додатково/, подовжена зубчаста муфта і горловина - на правій ПКП.

Зубчатки ведучих валів ПКП через зубчасті муфти з'єднані з зубчатками колінчатого вала двигуна. Зубчатка ПКП встановлена на шліцах ведучого вала і кріпиться грибком, що вкручений у внутрішню різьбу вала. На ступиці зубчатки нарізана шестерня привода масляних насосів, а у грибку є гніздо для встановлення стопора і пружини стопора. Після надівання зубчатої муфти стопор входить в її кільцеву виточку і стопорить муфту відносно зубчатки від осьового переміщення, а муфта стопорить грибок від вивертання.

Щоб натиснути на стопор муфти правої ПКП при її зніманні, необхідно додатково вивернути пробку у горловині переднього фланця і з'єднати утворений отвір з отвором в муфті.

Для збігання стопора з отвором в муфті в одну із впадин запресований штифт, а в муфті зрізаний один зуб. Штифт та зрізаний зуб при встановленні муфти збігаються.

1. Визначення, призначення, технічна характеристика, загальна будова коробки передач.

Визначення. Призначення.

Коробкою передач називається шестеренний агрегат трансмісії із змінними передаточними числами.

Коробки передач бувають прості і планетарні. Планетарними називаються коробки передач, у кінематичну схему яких входять планетарні ряди, а переключення передач досягається гальмуванням чи блокуванням центральних ланок ПКП фрикційними пристроями /ПКП функціонально виконують роль головного фрикціону, коробки передач і механізмів повороту/.

Призначення коробок передач аналогічно трансмісії, за виключенням передачі Мкр від двигуна до бортових редукторів.

Технічна характеристика. Загальна будова.

Тип - механічні, планетарні, з трьома ступенями вільності, забезпечують включення семи передач вперед і однієї назад. Включення передач фрикційне.

Включення ФУ гідравлічне /при гальмування включення Г4 і Г5 механічне/, виключення механічне /пружини/.

Кінематична схема ПКП складається з:

ведучого і веденого валів; чотирьох планетарних рядів;

шести фрикційних пристроїв.

2. Планетарні ряди і фрикційні пристрої. Склад і принцип роботи.

Планетарний ряд /ПР/.

ПР - це шестеренний механізм, у якого є шестірні /сателіти/, то здійснюють складний /відносний і переносний/ рух. Водило з сателітами є тим конструктивним елементом, який відрізняє ПР від простого шестеренного механізму.

Будь-який планетарний ряд складається з трьох основних елементів, що називаються центральними ланками.

І - сонячна шестірня /СШ/;

2 сателіт;

3 - водило;

4 - епіциклічна шестірня /ЕШ/;

n , z - частота обертання і число зубів СШ;

n , z частота обертання і число зубів сателіта;

n , z - частота обертання водила;

n , z - частота обертання і число зубів ЕШ.

По типу ПР поділяють на епіциклічні, приєднані та епіциклічні з блок-сателітами.

Повний чи епіциклічний планетарний ряд /ЕПР/ включає: сонячну шестірню /СШ/; водило з сателітами; епіциклічну шестірню /ЕШ/.

Приєднаний ПР називається так тому, що функцію однієї з її центральних ланок виконує один з елементів сусіднього ПР. Наприклад роль ЕШ виконує СШ і навпаки.

ПР з блок-сателітами відрізняється від звичайного ЕПР конструкцією сателітів, які у вигляді шестерень з двома зубчастими вінцями різного діаметра.

Важливим параметром ПР, що дозволяє оцінити його передаточні властивості як редуктора, є відношення К = z‘/z, що називається внутрішнім передаточним числом ПР /характеристика ПР/.

Для епіциклічного ПР 1,5  К  5,0.

Для приєднаного ПР 1,0  К  1,5.

Для ПР з блок-сателітами 5,0  К 10,0.

Кутові швидкості трьох ланок зв'язані між собою рівнянням кінематики, яке виводиться методом звертання /зупиняється водило/.

Це рівняння дозволяє визначити передаточне число.

В залежності від з'єднання центральних ланок ПР з ведучим і веденим валами, а також гальмом, ПР дозволяє отримати декілька різних варіантів його роботи /декілька передаточних чисел/:

№ вар.

СШ

ЕШ

водило

Передаточне число

І.

вч

вн.

загальм.

2.

вн.

вч.

загальм.

3.

вч.

загальм.

вм.

4.

вн.

загальм.

вш,

5.

загальм.

вч.

вн.

6.

загальм.

вн.

вч.

Якщо хоча б одна з ланок ПР вільна, тобто кінематично не зв'язана, наприклад, з іншими елементами ПР, сусідніх ПР, інших механізмів і деталей, що приймають участь у передачі крутячого моменту, то ПР не може передавати крутний момент / працює в холосту/.

Крім того, якщо в ПР з'єднані між собою хоч би дві будь-яких центральних ланки, то такий ПР працює як одне ціле /пряма передача з U = 1/.

Фрикційний.Пристрій /фп/

ФП називається агрегат чи вузол, робота якого основана на використанні сил тертя, ФП класифікується як фрикціони, гальма, здаючі ланки, синхронізатори і амортизатори. ФП з'єднуючий /роз'єднуючий/ дві обертові деталі, називається фрикціоном /блокувальним фрикціоном БлФ/.

ФП, з'єднуючий /роз'єднуючий/ рухому і нерухому деталі, називається гальмом Г.

В ПКП використовують дискові Ф і Г.

Дискові Ф і Г, як правило, складаються з чотирьох груп деталей, що зв'язані з ведучим елементом /для Г - з рухомим елементом/; деталей, що зв'язані з веденим елементом /для Г -корпусом/; механізму включення і механізму виключення.

Конструктивно ведучі і ведені елементи, як правило, містять слідуючі деталі:

внутрішній барабан;

пакет дисків тертя /диски тертя з внутрішнім зубом/,

диски тертя із зовнішнім зубом /зовнішній барабан/;

опорний диск,

натискний диск.

При цьому механізми включення і виключення: циліндр; поршень; ущільнення та. відтискні пристрої.

В ПКП використовуються ФП, що працюють в маслі при граничному терті.

3. Бортові редуктори. Призначення, характеристика, розміщення, будова і принцип роботи.

Призначення - для постійного збільшення крутного моменту, то підводиться від ПКП до ВК з метою зменшення навантаження на деталі трансмісії.

Кожний БР кріпиться співвісно трьома гвинтами до заднього фланця ПКП і разом з нею кріпиться 16-ма болтами до привалочної поверхні картера ПКП.

Тип - співвісний, однорядний, планетарний, нерозвантаженого типу, U = 5,45.

Будова

БР складається з кришки /картера/, планетарного редуктора, деталей кріплення та ущільнення.

Кришка виготовлена із спеціальної сталі і забезпечує розміщення та кріплення елементів планетарного редуктора. У фланці кришки виконані 15 наскрізних отворів, що забезпечують кріплення БР і 2 з різьбою для демонтажу.

Планетарний редуктор епіциклічний: СШ виготовлена разом з веденим валом ПКП; ЕШ виготовлена разом з кришкою; водило з чотирма сателітами виготовлено разом з веденим валом. Сателіти встановлені на запресованих в тіло водила осях на дворядних роликових підшипниках, які кріпляться спеціальними планками і болтами. У водилі та осях сателітів виконані свердлення для підводу із веденого вала ПКП масла на змазування підшипників сателітів. Водило з веденим валом встановлено на дворядному роликовому підшипнику і шариковому підшипнику у кришці БР, друга опора забезпечена через фланець водила, роликовий підшипник та задній фланець ПКП,

Ведений вал порожнистий:

з боку ПР в нього запресована кришка, що запобігає змішуванню мастил;

з боку ВК всередині виконана різьба, в яку вкручується пробка кріплення ВК;

в середній частині виконані радіальний отвір і кільцева розточка, що забезпечують поступання мастила із порожнини вала через отвір в обоймі підшипників до опорних підшипників вала;

зовні виконані шліци, на які за допомогою двох конусів встановлюється ведуче колесо.

З метою запобігання змішуванню мастил, порожнина планетарного редуктора відокремлена від порожнини підшипників веденого вала герметичною перегородкою /кришкою/ самопідтискним ущільненням. В кришці лабіринту з боку ВК встановлені самопідтискне і повстяне ущільнення, а на ведений вал БР напресоване кільце, які захищають порожнину підшипників від проникнення туди бруду і води і запобігають вибивання пластичного мастила.

1. Призначення, характеристика, будова і робота зупинного гальма.

ПК ЗГ призначений для гальмування танка під час руху та утриманні його в загальмованому стані на стоянках механіком – водієм з відділення керування.

Технічна характеристика.

ПК ЗГ – механічний, безпосередньої дії.

Будова ПК ЗГ

ПК ЗГ складається з:

педалі;

защіпки з тягою та зворотною пружиною;

педального вала з важелем;

подовжньої складової тяги з муфтою регулювання;

зворотної пружини;

сервомеханізму з балансирним пристроєм;

з’єднувального вала;

2-х задніх подовжніх тяг муфтами регулювання;

2-х зрівнювальних пристроїв;

деталей кріплення.

Сервомеханізм призначений для швидкого вибору вільних ходів рухомих деталей механізмів включення гальм Г4 та Г5 а також для зменшення зусилля на педалі за рахунок постійного зменшення передаточного числа приводу.

Він складається з: картера, кришки, кулака з перемінним профілем, важеля з роликом, стрілки покажчика та упорного обмежувального болта.

Сервомеханізм має: поверхню з радіусом, який швидко міняється (мале передаточне число) – для швидкого вибору вільних ходів; поверхню з малою зміною радіусу (велике передаточне число) для зменшення зусилля, яке необхідно приложити до педалі для забезпечення гальмування.

Балансирний пристрій паралелограмного типу, змонтований в зборі з сервомеханізмом, який забезпечує рівномірне включення гальм Г4 та Г5 в обох ПКП, яке необхідне для одночасного гальмування обох гусениць.

Він складається з: балансира, двоплечого важеля, вертикальної тяги, важеля з стрілкою, планки з рисками.

Зрівнювальний пристрій змонтований в зборі на осі в картері ПКП, який забезпечує одночасне включення гальм Г4 та Г5 в кожній ПКП.

Він складається з: осі, важеля, планки.

РОБОТА ПК ЗГ.

Зусилля від педалі через педальний вал, подовжню складову тягу, сервомеханізм, балансирний пристрій, задні подовжні тяги та зрівнювальні пристрої передається на поводки ведучих кілець гальм Г4 та Г5 обох ПКП, чим забезпечується стиснення дисків та гальмування машини.

Для тривалого утримання педалі у вижатому стані необхідно підтягнути тягу із защіпкою та зачепити защіпку на який-небудь зуб за прапорець на педалі. Для розстопорення педалі необхідно натиснути на неї, при цьому защіпка під дією зворотної пружини, яка розміщена на тязі, вийде із зачеплення з прапорцем педалі та вернеться у вихідне положення.

2. Блокувальні фрикціони. Призначення, характеристика, будова і робота

Фрикціони складаються з обертових деталей, зв'язаних з СШ і з ЕШ, механізмів включення і виключення.

Фрикціон Ф2 складається з:

деталей, зв'язаних з СШ1 - зовнішній барабан, три стальних диски із зовнішнім зубом, натискний диск; опорний диск;

деталей, зв'язаних з ЕШ2 - внутрішній барабан, чотири диски з металокерамічними накладками з внутрішнім зубом; гідравлічний механізм включення /бустер/ - циліндр /нерухомий/ - виконаний разом з СШ1, поршень /рухомий/, виконаний разом з натискним диском, два ущільнювальних гумових кільця;

механізм виключення - вісім відтискних пристроїв /палець, пружина/, шариковий зрівноважувальний пристрій /16 сталевих шарів, конусне кільце/

Натискний диск одягається на вісім пальців і пружинами відтискних пристроїв, що впираються в конусне кільце, відтискається від пакета, дисків тертя. Між натискним диском і конусним кільцем в радіально вифрезеровані лунки укладені 16 шарів. Пальці ввертаються в натискний диск і стопоряться шайбами відносно конусного кільця.

Фрикціон ФЗ конструктивно відрізняється від Ф2:

зовнішній барабан болтами кріпиться до СШ4; чотири сталевих диски; п'ять дисків з металокерамічними накладками; опорний диск виконаний разом з барабанами;

внутрішній барабан разом з ЕШЗ; розміщення механізма виключення зовні диска СШ4 - дванадцять відтискних пристроїв і 24 сталевих шари.

  1. Призначення, характеристика, загальна будова, розміщення вузлів і елементів, принцип роботи

І.І. Призначення .

Масляна система трансмісії призначена для зберігання, очистки і охолодження масла, подачі масла під тиском на мащення деталей трансмісії, керування ПКП, охолодження деталей трансмісії та видалення продуктів зносу, відкачування масла з картерів ПКП в процесі роботи та перед тривалою стоянкою машини а також забезпечує пуск двигуна з буксиру.

1.2. Технічна характеристика

Масляна система трансмісії функціонально включає в себе системи мащення та гідрокерування, що працюють разом.

Система мащення циркуляційна, комбінована

Р = 0,2-0,25 МПа /2-2,5 кгс/см2/.

Система гідрокерування - тупикова, Р= 1,7-1,8 МПа /17-18 кгс/см2/.

Заправочна місткість бака - 40 л.

Масло, що вживається - ТСЗ-8 /МТ-8 /.

1.3. Загальна будова

Масляна система, трансмісії складається із нагнітаючого контуру, відкачуючого контуру, контуру запуску з буксира, контуру суфлювання та включає наступні вузли:

  1. Масляний бак;

  2. Нагнітаючий масляний насос;

  3. Гідроциклон;

  4. Золотниковий механізм;

  5. Два забірних масляних фільтри ПКП;

  6. Два відкачуючих масляних насоси;

  7. Масляний фільтр /основний/;

  8. Масляний радіатор;

  9. МЗН-2 "буксира"

  10. Сапун;

  11. Трубопроводи;

  12. Датчик та покажчик манометра.

Всі вузли системи, крім покажчика манометра, розмішені в МТВ. Покажчик манометра для заміру тиску масла в магістралі мащення трансмісії встановлений на щитку механіка-водія.

2. Будова вузлів масляної системи трансмісії

2.1. Масляний бак

Служить ємністю, в яку заправляється необхідна для роботи трансмісії кількість масла, і забезпечує піногасіння, часткову фільтрацію масла та розігрів масла.

Заправочна місткість - 40 л, максимально допустима після попередньої подвійної відкачки з ПКП - 38-40 л.

Під час роботи в баку знаходиться 22-24 л, при наявності в баку менше 21 л /після 2-3 хв. прокрутки двигуна без відкачки масла/ рух машини забороняється.

За допомогою кронштейна та стяжки бак кріпиться до днища машини та чотирма болтами до масляного бака системи мащення двигуна.

Бак зварений із сталевих штампованих листів, що створюють стінки. Всередині бака вварена решітка, труба для відводу масла із золотникового механізму, жарова труба, корпус вибірного фільтру та дві забірні трубки.

На верхній стінці бака приварені патрубки заливної горловини і дренажний, фланці для установки золотникового механізму основного масляного фільтру з корпусом.

Штампування на передній стінці бака призначене для установки МЗН-2 "буксира", там же забірний фільтр та патрубки для з'єднання з НМН і МЗН-2, а також отвір під болт кріплення підігрівача. На задній стінці фланець для з'єднання жарової труби з підігрівачем.

На лівій стінці бака фланець, який з'єднується з трубопроводом, що йде від радіатора, там же приварені чотири бонки для болтів кріплення до масляного баку системи мащення двигуна та вихід жарової труби.

На правій стінці розмішена ручка для зняття бака.

На днище бака встановлений зливний клапан і лючок для промивання бака.

Заливна горловина, що виконує функцію контуру суфлювання, з баком з'єднана шлангом та дренажним патрубком. В заливній горловині виконаний сапун, який служить для очистки повітря, що поступає в бак, та затримки "краплинок" масла, що виходять з баку в масляному тумані.

Складається: стержень з привареними щитками та проволочна набивка.

2.2. Масляні насоси

НМН - призначений для подачі масла під тиском в масляну систему трансмісії.

Тип - шестеренний, односекційний. Запобіжний клапан відрегульований на тиск Р = 2,0-2.1 МПа /20-2І кгс/см2/.

Кріпиться НМН до ПКП спеціальними болтами.

Будова:

- корпус, кришка;

- ведучий валик /торсіон/ з шестернею;

- ведення шестерня з віссю;

- редукційний клапан /шарик, пружина, регулювальні прокладки/.

Корпус - чавунна фігурна відливка, внутрішній об'єм якої закритий кришкою. Підвідний патрубок з'єднаний з трубопроводом, яким масло поступає з масляного баку у всмоктуючу порожнину насосу, не захоплюється зубцями шестерень та переноситься у відвідний канал нагнітаючої порожнини. Відвідний канал з'єднаний з каналом у передньому фланці ПКП, яким масло подається до гідроциклона.

Валик та вісь встановлені на голчастих підшипниках в корпусі насоса. На валику встановлене ущільнення, що виключає перетікання масла з баку в картер правої ПКП під час тривалої стоянки.

Редукційний клапан зберігає деталі системи та привода від перевантаження.

ВМН - призначені для відкачки масла з картерів ПКП в масляний бак.

Тип - шестеренний, односекційний. Запобіжний клапан /розмішений в передньому фланці ПКП/ відрегульований на тиск Р= 0,6-0,9 МПа /6-9 кгс/см2/.

Вони встановлені на лівій і правій ПКП.

Будова аналогічна НМН і відрізняється: валик ведучої шестірні виготовлений разом з шестірнею привода; всмоктуюча та нагнітаюча порожнини насоса з'єднані з каналами, що виконані в картері, передньому фланці ПКП.

МЗН-2 - призначений для подачі масла з баку через золотниковий механізм в МР /при включеній передачі в бустери фрикційних пристроїв/, з метою забезпечення запуску двигуна з буксира.

Тип - шестеренний, односекційний, що обігрівається картером, привід від електродвигуна. Запобіжний клапан відрегульований на тиск Р = 1,0-1,4 МПа /10-І4 кгс/см2/. Встановлений на масляному баку.

Будова:

- корпус, кришка;

- дві шестерні в зборі /ведуча та ведена/;

- шариковий запобіжний клапан;

- самопідтискний сальник;

- з'єднувальна муфта;

- електродвигун.

Принцип роботи шестеренних масляних насосів

Масло поступає в приймальну порожнину насоса. Обертаючись, зубці шестерні захоплюють масло та переганяють його в порожнину нагнітання, де створюється тиск.

Золотниковий механізм.

Забезпечує:

регулювання тиску масла в системі гідрокерування і системі мащення трансмісії;

переключення масляної системи на відкачку масла з картерів ПКП в бак перед тривалою стоянкою;

перепускання масла від МЗН-2 в магістраль гідрокерування при пуску двигуна з буксира.

Золотниковий механізм кріпиться через ущільнення шпильками і гайками на масляному баку та складається:

- корпус;

- золотник високого тиску;

- золотник низького тиску;

- золотник зливу масла та електромагніт керування;

- зворотний клапан.

Корпус сталевий з обробленими поверхнями для розміщення золотників, клапана та деталей, що забезпечують його роботу.

Золотник високого тиску призначений для регулювання тиску масла в системі гідрокерування - 1,7-1,6 МПа.

Складається: золотник, пружина та регулювальна вкрутка. На золотнику є вікна для перепускання масла в порожнину золотника "мащення".

Золотник низького тиску призначений для регулювання тиску масла в системі мащення трансмісії - 0,2-0,25 МПа.

Складається: золотник, пружина, коромисло та регулювальний гвинт.

Золотник зливу масла призначений для зливу масла в масляний бак з нагнітаючого контуру під час відкачки перед тривалою стоянкою.

Складається: золотник, пружина, пробка та електромагніт керування з якорем. В дні золотника є вікна та отвори для перепускання масла в масляний бак. Керування електромагнітом здійснюється перемикачем "Відкачка масла із ПКП впуск масла", що розмішений на ЩМВ.

Зворотний клапан призначений для перепускання масла від МЗН-2 в магістраль гідрокерування при пуску двигуна з буксира, та для запобігання перетікання масла до МЗН-2 в бак при роботі НМН.

Складається: шарик, пружина.

  1. Приводи керування трансмісією: призначення, склад, структурна схема.

Визначення. Привод - пристрій для приведення в дію машини.

Призначення. ПК призначені для керування рухом машини механіком-водієм шляхом зміни режимів роботи агрегатів трансмісії.

Вони забезпечують:

  • відключення трансмісії від двигуна;

  • переключення передач в КП;

  • здійснення повороту машини;

  • гальмування машини під час руху та на стоянках.

1.2. Склад та технічна характеристика ПК

Склад.

ПК трансмісією машини включають:

  • привод виключення трансмісії /привод зчеплення/;

  • привод переключення передач;

  • привод керування поворотом машини;

  • привод керування зупинними гальмами.

Технічна характеристика.

ПК - гідравлічні сервоприводи /ГСП/, що працюють за тупиковою схемою.

ПК зупинними гальмами - механічний безпосередньої дії.

Тиск-масла в бустерах фрикційних пристроїв, МПа /кгс/см2 /:

  • на нейтралі та при включенні ІІ-VІІ передач -1,0-1,1 /10-11/;

  • при включенні І передачі та передачі ЗХ -1,6-1,7 /16-17/;

  • при повороті на забігаючій стороні на всіх передачах - 1,6-1,7 /16-І7/.

1.3. Структурна, схема ГСП

ГСП суттєво полегшують роботу механіка-водія по керуванню рухом танка, так як майже вся робота по керуванню агрегатами виконується за рахунок використання енергії джерела/

ГСП включають механічну та гідравлічну частини.

Механічна частина:

- керуючі елементи /органи керування/ - педаль зчеплення, важіль виборця передач, два важелі керування поворотом;

- передаючі елементи - валики, важелі, тяги, передаточні механізми, що забезпечують передачу керуючої дії механіка-водія від органів керування на елементи гідравлічної частини ГСП. Гідравлічна частина:

- регулюючі і розподіляючі елементи - золотники та інші вузли механізмів розподілу;

- джерело енергії - нагнітаючий масляний насос;

- виконавчі елементи - кільцеві гідравлічні бустери фрикціонів та гальм коробок передач.

- керовані елементи - фрикціони та гальма коробок передач.

Органи керування розмішені у відділенні керування перед механіком-водієм. Передаючі елементи компактно розмішені вздовж бортів танка та в МТВ. Елементи гідравлічної частини ГСП змонтовані у 2-х механізмах розподілу.

2.Привід зчеплення: призначення, характеристика, будова і робота приводу.

Призначення. ПК зчепленням призначений для відключення двигуна від ведучих коліс при його пуску та при переключенні передач, а також для забезпечення плавного рушання танка з місця.

Технічна характеристика. Тип – гідросервопривод, виконаний за тупиковою схемою, що працює по принципу "регулятор тиску".

Загальна будова. ПК зчепленням складається з механічної та гідравлічної частини.

Механічна частина ПК зчепленням

2.1. Призначення

Механічна частина ПК зчепленням призначена для передачі зусилля від органа керування /педалі/ до регулюючого елементу регуляторам тиску/, а також до довантажувачів з метою полегшення повороту ЗПП.

2.2. Будова механічної частини ПК зчепленням

Механічна частина ПК зчепленням складається з:

педалі;

упорного болта педалі;

переднього поперечного валика з важелем;

повздовжньої складової тяги із зворотною пружиною;

вертикального важеля з упорним болтом;

заднього поперечного валика з важелями;

2-х коротких повздовжніх тяг з регулювальними муфтами;

2-х задаючих важелів /на лівому МР задаючий важіль із стрілкою/;

2-х шліцевих втулок;

2 вильчастих важелів.

Педаль встановлена у відділенні керування та закріплена на передньому поперечному валу. Спереду на кронштейні розмішений регулювальний /упорний/ болт. Передній поперечний валик встановлений на двох підшипниках і зв'язаний за допомогою важеля з повздовжньою складовою тягою, яка розмішується вздовж лівого борту і за допомогою вилки та пальця з'єднана з верхнім кінцем вертикального важеля. На поздовжній складовій тязі встановлена зворотна пружина. У вертикальному важелі в різьбовий отвір вкручений регулювальний /упорний/ болт, а сам важіль нижнім кінцем закріплений на задньому поперечному валику. Задній поперечний валик встановлений на підшипниках кронштейнів, які закріплені болтами до кормового листа. Короткі поздовжні тяги з'єднують вилками задній поперечний валик з задаючими важелями передаточних механізмів до РД. Задаючі важелі встановлюються на шліца шліцьових втулок. Шліцьова втулка шипом має кінематичний зв'язок із шипом вильчастого важеля, а вильчастий важіль вилкою з сухарями має кінематичний зв'язок із таріллю пружинного упору РД.

2.3. Робота механічної частини ПК зчепленням.

При дії на педаль зчеплення зусилля передається через передній поперечний валик на повздовжню складову тягу із зворотною пружиною. Пружина стискується. Тяга перемішуючись, тягне верхній кінець вертикального важеля, нижній кінець якого жорстко закріплений на задньому поперечному валику, обертає його. Зусилля з заднього поперечного валика передається через дві короткі тяги на задаючі важелі механізмів розподілу. Задаючі важелі встановлені на шліцьові втулки, перемішуючись, обертають їх. Провертаючись, шліцові втулки своїми шипами діють на шипи вильчастих важелів, змушують їх перемішуватись. Вильчасті важелі вилками з сухарями діють на тарелі пружинних упорів.

При відпусканні педалі зчеплення механічна частина ПК зчепленням під дією стиснутої зворотної пружини вертається у вихідне положення.

  1. Привід переключення передач.

призначення. ПК переключенням передач призначений для переключання передач в КП механіком-водієм з відділення керування.

ТХ: Тип - гідросервопривод, який виконано по тупиковій схемі, і який працює за принципом "включено-виключено".

ЗАГАЛЬНА БУДОВА;

ПК ПП складається з механічної та гідравлічної частини.

Механічна частина ПК ПП

Призначення

Механічна частина ПК ПП призначена для передачі зусилля від органу керування (важеля виборця передач) до розподільчого елементу (золотнику ПП).

Будова механічної частини ПК ПП.

Механічна частина ПК ПП складається з:

виборця передач;

переднього поперечного валика, з важелем; поздовжньої складеної тяги з вилкою;

задаючого важеля (на правому МР);

заднього з'єднувального поперечного валика з муфтами;

2-х валиків з зубчатим сектором;

2-х кулаків ПП з шестернею;

2-х довантажувачів;

2-х лімбів та стрілок покажчиків.

Виборець передач встановлений праворуч від сидіння МВ.

Він складається з:

корпуса;

гребінки;

важеля ПП;

вильчастого важеля;

фіксатора з зворотною пружиною;

електромеханічного блокування.

Гребінка закріплена на корпусі виборця. На ній виконані та пронумеровані по числу передач КП пази для фіксування важеля ПП.

Важіль ПП шарнірно з'єднаний з переднім поперечним валиком і вільно входить в паз вильчастого важеля, який жорстко зв'язаний з переднім поперечним валиком.

Фіксатор виключає можливість непослідовного переходу з VII на І передачу та. не дозволяє включати передачу заднього ходу без попередньої установки важеля ПП в нейтральне положення.

Електромеханічне блокування не допускає переміщення важеля ПП для ПП з VII на VI, з VI на V та з V на IV при надходженні сигналу від блокувального пристрою в залежності від швидкості руху машини та частотах обертання КВ двигуна, які перевищують допустимі (2000-2200 об/хв.).

Вона складається з:

задаючих, керуючих та виконуючих елементів,

Задаючі елементи - тахогенератор ТГП-1 (розмішений в порожнині осі кривошипа правого НК); блок перемикачів (на корпусі виборця);

копір (на вильчастому важелі).

Керуючим елементом є блок автоматики БА-20М (на стінці переднього лівого паливного бака.)

Виконуючі елементи - електромагніт, собачка зі зворотною пружиною та защіпка з зворотною пружиною (на виборці}.

В електромеханічне блокування включені сигнальна лампа та вимикач, який дозволяє по необхідності вимкнути блокування. Вони розміщені ліворуч від оглядового приладу МВ.

Принцип роботи електромеханічного блокування:

Довантажувачі призначені для збільшення зусилля на золотники регуляторів тиску з метою підвищення тиску в бустерах, включаємих І та ЗХ передач при прямолінійному русі, а також всі передачі на забігаючій стороні при повороті. Вони встановлені на голчастих підшипниках на валиках з зубчатим сектором та відтяжною пружиною постійно притискається до упору.

Довантажувач складається з: корпусу з двома роликами, штока, пружини та гайки. Один ролик знаходиться в кінематичному зв'язку з зовнішнім профілем кулака ПП, другий - з зовнішнім профілем кулака довантажувача.

Гідравлічна частина ПК ПП ЗП.

Призначення.

Гідравлічна частина. ПК ПП призначена для розподілу потоків масла до бустерів ФП в залежності від положення керуючого елементу (важеля ПП),

Будова гідравлічної частини ПК ПП

Гідравлічна частина ПК ПП складається з двох ЗПП, двох БЗ з пружинами.

ЗПП - порожнистий, пробкового типу (заглушений з торців), розмішується всередині ЗП, разом з ним встановлений в отворі картера, може повертатися при дії механічної частини в дев'ять фіксованих положень на 36° (повний кут повороту 288°).

Внутрішня порожнина золотника з'єднана з робочою порожниною РТ через проточку з п'ятьма отворами та фрезерування в тілі ЗП,

На зовнішній поверхні з наскрізні робочі вікна які з'єднані з внутрішньою порожниною, а також зливні тупикові подовжні фрезерування.

На торцевій стінці золотника виконаний паз. Кулак ПП своїм виступом з'єднується з пазом золотника.

БЗ - при включенні Н,ІІ-VІІ передач перекриває канал підводу масла до бустера Г5 та з'єднує його зі зливом, чим забезпечує нейтраль та виключається можливість включення заднього ходу при переміщенні важелів керування в заднє кінцеве положення на нейтралі.

Робота ПК ЛП.

При дії на важіль виборця передач зусилля передається через передній поперечний вал та поздовжню складову тягу на задаючий важіль, він повертаючись провертає валик з зубчатим сектором правого МР, одночасно провертається валик з зубчатим сектором лівого МР, які з'єднані заднім поперечник вадом з з'єднувальними муфтами. Зубчастий сектор входить в зачеплення з шестернею кулака ПП, який провертаючись провертає ЗПП відносно нерухомого ЗП, таким чином сполучаються два канали підводу масла до бустерів ФП включеної передачі. Останні бустери сполучаються з зливними подовжніми фрезеруваннями золотника.

При включенні Н,ІІ-VІІ передач ролик, довантажувача знаходиться на профілі постійного радіусу кулака ПП, таким чином довантажувач своїм штоком не діє на прапорець вильчастого важеля. Робочий тиск в бустерах підтримується в межах 1,0-1,1 МПа.

При включенні І та ЗХ передач ролик довантажувача знаходиться на виступі кулака ПП, довантажувзч піднімається і своїм підпружиненим штоком діє на прапорець вильчастого важеля, вильчастий важіль своїми сухарями діє на золотник регулятора тиску. Робочий тиск в бустерах підтримується в межах 1,6-1,7 МПа.

При установці важеля ПП в нейтральне положення ЗПП та ЗП забезпечують канал підводу масла до бустерів Г4 правої та лівої КП. Бустери інших ФП сполучені з зливними подовжніми фрезеруваннями ЗПП

  1. Привід керування поворотом

Призначення. ПК поворотом призначений для керування поворотом танка механіком-водієм з відділення керування.,

ТТХ Тип - ГСП, виконаний по тупиковій схемі, який працює за принципом "регулятор тиску".

Привід керування поворотом складається з двох аналогічних по будові приводів правої та лівої ПКП.

Загальна будова.

ПК поворотом складається з механічної та гідравлічної частини.

Механічна частина ПК поворотом

2.1. Призначення

Для передачі зусилля від органу керування до золотника, повороту МР відстаючого борту та до довантажувачів МР забігаючого борту.

Будова механічної частини ПК поворотом.

Механічна частина, кожного приводу складається з:

важеля керування;

поперечного валика з важелем;

подовжньої складової тяги з упором;

бортового кулака;

обмежувальних болтів початкового та кінцевого положення;

системи важелів і валиків (кормових);

з'єднувальні тяги з вилкою регулювання;

задаючого важеля з хвостовиком;

планки з обмежувальним болтом;

кулака повороту;

водила;

з'єднувальної тяги з вилкою регулювання та проріззю;

задаючого важеля;

кулака довантажувача.

Бортовий кулак призначений для створення на важелі керування рівномірно зростаючого зусилля (відчуття керованості машини) та забезпечення повернення ПК в початкове положення. Складається з кронштейна, профільного кулака, двоплечого важеля та навантажуючої пружини.

Кормові валики забезпечують передачу зусилля до золотника, повороту МР відстаючого борту і до довантажувачів МР забігаючого борту.

Кулак повороту має зовнішню та внутрішню робочі поверхні. На зовнішній робочій поверхні постійно знаходиться ролик вильчастого важеля РТ, виконані дві впадини (глибина, яких забезпечує початкове та кінцеве фіксоване положення вильчастого важеля), виступ (який забезпечує робоче положення вильчастого важеля та швидке падіння тиску масла до нуля) та поверхня радіусом, що плавно зменшуюється (плавне зростання тиску масла при повороті кулака).

Внутрішня робоча поверхня постійно знаходиться в зв'язку з повідком водила, виконана у вигляді фігурної прорізі, яка має поверхню з постійно збільшуючим радіусом і (забезпечує поворот ЗП на кут необхідний для включення пониженої передачі) та поверхню постійного радіусу (шип водила вільно ковзається по прорізі).

Водило пазом знаходиться в постійному зв'язку з повідком золотника повороту гідравлічної частини приводу.

Гідравлічна частина ПК повороту

Призначення.

Гідравлічна, частина призначена для виключання передач в. КП відстаючого борту та послідуючого включання в цій КП передачі на ступінь нижче при повороті танка, а також. для підвищення тиску масла у включених бустерах КП забігаючого борту.

Будова гідравлічної частини

В склад гідравлічної частини ПК поворотом входить золотник повороту. При керуванні поворотом використовується також, регулятор тиску відстаючого борту та довантажувач МР забігаючого борту.

Золотник повороту виконаний у вигляді втулки. На його зовнішній поверхні є наскрізний паз для підводу масла до ЗПП, пази.

  1. Призначення і склад механізму розподілу.

Призначення. МР призначені для зміни тиску масла і направлення його потоків до відповідних бустерів фрикційних елементів КП в залежності від заданих положень привода зчеплення, привода переключення передач та приводів повороту.

Розміщення - МР розмішені на картерах лівої і правої КП та кріпляться до корпуса КП болтами.

За зовнішнім виглядом правий МР відрізняється від лівого МР наявністю важеля переключення передач і відсутністю стрілки на важелі зчеплення. Однак не всі деталі правого і лівого МР взаємозамінні.

Загальна будова МР

МР складається з:

картера;

2-х кришок картера;

регулятора тиску /РТ/;

передаточного механізми до РТ;

золотника переключення передач /ЗПП/;

золотника повороту /ЗП/;

передаточного механізму до ЗПП;

передаточного механізму до ЗП;

блокувального золотника /БЗ/;

довантажувача;

передаточного механізму до довантажувача.

БУДОВА КАРТЕРА ТА КРИШОК МР

Картер являє собою чавунну відливку з привалочною площиною для встановлення на барабан КП. В привалочній площині є шість отворів каналів для підводу масла до бустерів фрикціонів КП, прямокутний канал для зливу масла, чотири отвори під кріпильні болти. Між картером МР і картером КП встановлене гумове ущільнення.

На передній стінці картера МР виконано два різьбові отвори, нижнє для кріплення трубопроводу підводу масла, верхнє, що заглушене пробкою - для приєднання шлангу пристрою вимірювання тиску.

У верхній частині картера - чотири отвори під кріпильні болти, оглядове вікно, різьбовий отвір для монтажу пружинного упору регулятора тиску.

Всередині картера є розточки: вертикальна - для установки регулятора тиску, горизонтальна - для установки золотника повороту /всередині його золотник переключення передач/ і установки блокувального золотника.

Бокові поверхні картера закриті алюмінієвими кришками, які кріпляться до картера МР шпильками через ущільнювальні прокладки. В кришках отвори для установки опор елементів передаточних механізмів до РТ, ЗПП, ЗП, довантажувача

  1. Робота механізму розподілу

1. Загальна будова гусеничного рушія: визначення, призначення, технічна характеристика, загальна будова.

1.1. Ви значення

ГР - сукупність складальних одиниць, що призначені для розподілу вагових та інерційних навантажень на грунт і забезпечення взаємодії з ним гусениць.

1.2. Призначення

ГР при значений для передачі сили ваги танка на грунт, реалізації сил тяги та гальмування, забезпечення високої опорної прохідності та подолання різних перешкод.

І.З. Технічна характеристика

Тип - з кормовим розміщенням ведучих коліс, із підтримуючими катками у гусеничному обводі, із вільними ведучими і напрямними колесами, з гусеницями РМШ. Зачеплення ведучих коліс з гусеницями - цівкове, нормального типу.

1.4. Загальна будова

ГР складається із двох ведучих коліс, двох гусениць, дванадцяти опорних катків, двох напрямних коліс з механізмами натягу, восьми підтримуючих катків, двох відбійників та очисників.

1.5. Принцип роботи

Танк спирається на грунт через опорні катки та опорні поверхні гусениць. Під час його руху ведучі колеса прагнуть висмикнути гусениці з-під опорних катків. Але грунт перешкоджає проковзуванню гусениць за рахунок сил тертя і зчеплення, що діють на траки опорних поверхонь обох гусениць і створюючих силу тяги, яка дорівнює сумі сил тертя і зчеплення та скеровану в сторону руху танка. Ця сила тяги передається на корпус танка через осі ведучих коліс і осі задніх опорних катків, переміщуючи його "розтягнутими" на ґрунті гусеницями.

2. Будова вузлів гусеничного рушія :

2.1. Ведучі колеса

Призначення. ВК призначене для перетворення крутячого моменту веденого вала трансмісії в тягове зусилля на гусениці.

Розміщення і кріплення.

ВК встановлюється на шліцах веденого вала бортового редуктора і центрується двома розрізними сталевими конусами. Кріплення ВК на валу БР здійснюється пробкою з ущільнювальним кільцем, яка затягується моментом 4000-4500 Н м та стопориться зубчастою шайбою, а шайба болтами.

Будова. ВК складається із ступиці /зварна/ з фланцями, двох зубчастих вінців та деталей центрування і кріплення.

Сталева ступиця із зовнішньої сторони має вікна для полегшення конструкції і виходу бруду, а з внутрішньої сторони приварене кільце лабіринтового ущільнення БР. Всередині ступиці нарізані шліци і оброблені конусні поверхні, через які за рахунок сил тертя передається крутячий момент від конусів.

Поверхні ступиці, що контактують з гусеницею/у вигляді зуба/ зміцнені наплавкою та виконують функцію льодосколів і робочої поверхні, яка передає момент на гусеницю від ВК.

Зубчасті вінці /І2 зубців/ - робочі поверхні зміцнені наплавкою кріпляться до фланців ступиці болтами, які фіксуються від провертання лисками на головках. Гайки застопорені шплінтами.

Вінці ВК встановлюються так, щоб їхні базові зубці, що відрізняються від інших наявністю мітки "о", розташовувалися один проти одного.

Для запобігання сходу гусениці з ВК в сторону борта на кришці БР кріпиться відбійник, а зовні - зубці вінців збільшені приваркою на. головку додаткової поверхні.

Очисники слугують для очищення ВК від снігу, бруду та сторонніх предметів. Вони встановлені на упорі балансиру шостого катка за допомогою болтів.

По мірі зносу зубців вінців на робочій стороні /по товщини перемички, рівної отвору І4 мм плоского ключа/ ВК можуть переставлятися з одного борту машини на інший, а гусениці при цьому розвернути на 180° відносно їх початкового положення. Заміна ВК здійснюється в комплекті з конусами. Замір зносу зубців вінців ВК робити після 2500 км пробігу та більше при кожному ЕТО. Замір зносу зубців вінців ВК здійснюється на базовому зубі, між зношеною поверхнею зуба та цівкою під гайку. Після перестановки ВК використання їх продовжувати до досягнення граничного стану. При пробігу 3500-3750 км /незалежно від ступеня зносу зубців/ переставити ВК з одного борту на інший.

2.2. Гусениця /Г/

Призначення. Г призначена для сприйняття навантажень від опорних катків, розподілу їх по несучій основі /грунту/ та взаємодії з ним,

Технічна характеристика. Тип - мілколанкова, з РМШ, з пальцевим способом передачі зусилля /паралельний шарнір/. Ширина гусениці - 540 мм. Шаг трака -164 мм. Маса одної гусениці - 1767.

Будова. Г складається з 79-78 траків з гумовометалевими шарнірами та ланками з'єднання.

Трак складається з двох ланок /пліц/, в провушини яких запресовані два круглих пальця з вулканізованими гумовими втулками і створюючими гумовометалевий шарнір. На кінцях пальців виконані лиски під шайби кріплення скоб. Пальці запресовуються в провушини з таким розрахунком, щоб кут між лисками та вертикаллю склав 7°. У цьому випадку при зібраній гусениці кут між сусідніми траками буде 14°. Це дозволяє зменшити дотичні напруження в гумових втулках при розташуванні траків на криволінійних ділянках гусеничного обводу.

Ланка трака являє собою сталеву штампування, що має з одної сторони грунтозачепи, а з протилежної -площадку, яка з площадкою гребня створює бігову доріжку для опорних катків. Вікна в траку полегшують гусеницю та покращують очистку гусениці.

Траки з'єднуються між собою через пальці в середній частині гребнями, які кріпляться болтами до башмаків, а по краях - скобами, що закріплені на пальцях шайбами, встановленими в пройми лисок, і болтами. Скоби є цівками. Болти кріплення гребня та скоб застопорені місцевим згинанням їх фланців в спеціальні канавки гребнів та скоб.

Гусениці симетричні і можуть бути надіті з боку будь-якого борта. Розворот гусениць здійснюється одночасно з перестановкою ВК з метою продовження строку служби цівок, їх шарнірів та зубців ВК.

Для зменшення втрат потужності на перемотування гусениць, проскакувань цівок траків на ВК та випадків скиду гусениць під час руху машини необхідно слідкувати за правильним їх натяжінням.

Натяг гусениць встановлюється за величиною зазору між бігового доріжкою гусениці та ободом третього підтримуючого катка, який при будь-яких умовах експлуатації при установці стержня ключа 27х41 між ободом другого підтримуючого катка та гусеницею повинен бути 1-4 мм /8-10 мм для знову встановлених гусениць, пробіг яких до 50 км.

При ЕТО підтягнути при необхідності гусениці обертанням черв'яка механізму натягу, якщо зазор відсутній, то з кожної гусениці необхідно видалити по одному траку.

2.3. Опорний каток /ОК/

Призначення. ОК призначений для підтримання корпуса танка, забезпечення руху танка по гусеницях та передачі на них вагових та інерційних навантажень.

Розміщення та кріплення. На танку з кожного боку встановлено по шість ОК на осі тіла балансирів /вісь катка/ на дворядному конічному підшипнику /роликовому/. ОК від осьового зміщення закріплений гайкою, яка закручується до упору та стопориться шплінтом.

Технічна характеристика. ОК двоскатний, з внутрішньою амортизацією.

Будова. ОК являє собою: ступиця; сталевий обід з привулканізованими до нього гумовими амортизаторами; два алюмінієвих диски, які закріплені на ступиці гайкою, зафіксованою шайбою. На зовнішнє кільце підшипника посаджена ступиця, кільце зафіксоване від осьового зміщення стопорним кільцем, що забезпечує кріплення ступиці /ОК/; внутрішні кільця вільно посаджені на осі катка і затягнуті гайкою. Ущільнення внутрішнє - лабіринт /кришка та кільце/, дві самопідтискні гумові манжети. Ущільнення зовнішнє - кришка, яка закріплена чотирма болтами та двома шпильками з гайками і пружинними шайбами. Всі різьбові отвори під болти спілкуються з внутрішньою порожниною ступиці та використовуються для дозаправки підшипника мащенням. При ТО № 2 дозаправляти мастило автомобільне ОНА-Ка-З/10-2 /Литол-24/, ОК всі взаємозамінні.

2.4. Напрямне колесо з механізмом натягу /НК з МН/

НК призначене для утримання гусениці в обводі при її перемотуванні, а рядом з МН - для змінення натягу гусениці. Як НК використано ОК, встановлений на вісь тіла кривошипа / вісь напрямного колеса/ - аналогічно ОК і затягнутий пробкою, яка застопорена гвинтом.

Призначення. МН призначений для зміни натягу гусениці.

Технічна характеристика. Тип - одночерв'ячний, з глобоїдальним зачепленням, з переміщенням дугою кола /кривошипний/, навантаженого типу.

Будова. МН складається з: кронштейна /привареного до корпуса машини/ і горловини /прикріпленої до кронштейна болтами та пружинними шайбами/; кривошипа /вісь кривошипа встановлена в опорах горловини і кронштейна на сталевим розрізних втулках/, черв'ячного колеса /встановлене на осі кривошипа та підтиснуте до торця горловини через сталеве плаваюче кільце гайкою, що застопорена штифтом/; черв'яка . /опорами в втулки, запресовані в кронштейн та кришку/;

гайки /фіксує від провертання черв'як/; ущільнення /між горловиною та кронштейном - картонна прокладка, поставлена на білила; між торцям горловини та кривошипа - гумове ущільнювальне кільце; з внутрішньої сторони борта - гумове кільце, укладене в проточку кронштейна; між кришкою та черв'яком - гумове ущільнювальне кільце/. Піл верхнім торцем черв'яка знаходиться плаваюча шайба, а для забезпечення осьового люфту черв'яка під фланцем кришки розмішені регулювальні прокладки.

Кривошип з НК утримується в заданому положенні черв'ячною парою, що самогальмується. Від провертання черв'як зафіксований гайкою. Під час руху танка сили натягу гусениці сприймаються черв'ячною передачею - МН навантаженого типу.

Для визначення взаємного положення зрізу на черв'ячному колесі та черв'яка на циліндричній поверхні горловини і щоці кривошипа нанесені установочні зарубки, які перед вийманням кривошипа з кронштейна повинні бути суміщені.

Лівий та правий МН не взаємозамінні. В правому МН встановлений редуктор з тахогенератором, а лівому - редуктор з датчиком спідометра. Для їх привода в кришці НК встановлений ведучий наконечник.

Робота. Для натягу гусениці необхідно відстопорити черв'як /встановивши на гайку восьмигранний крюч так, щоб його планка впиралася в носовий лист/ і спеціальним ключем /встановленим на квадратний хвостовик черв'яка/, повертаючи його за ходом годинникової стрілки, ослабити гайку на 0,5-1 оберт, після чого убрати ключ.

Обертанням черв'яка спеціальним ключем натягнути гусеницю до отримання потрібного зазору /за ходом годинникової стрілки - натяг, проти - ослаблення/. По закінченні регулювання гайку черв'яка потрібно затягнути - виконавши все у зворотній послідовності, вставивши отвір ключа стержень для збивання скоб з траків гусениці.

При натягу чи ослабленні гусениці не допускати кругового провертання кривошипа, щоб уникнути пошкодження проводів датчиків.

Регулювання натягу гусениць здійснювати тільки тоді, коли НК знаходиться в нижній частині дуги кола, що описується кривошипом колеса.

Робочий кут повороту кривошипа /близько 180°/ визначається граничним його положенням. Якщо щока кривошипа з отвором знаходиться в граничному передньому положенні, а зазор між ободом третього підтримуючого катка і гусеницею відсутній, то з кожної гусениці необхідно видалити по одному траку.

При ТО № 2 в НК дозаправляти мастило автомобільне Она-Ка-3/10-2 /Литол-24/. Перед установкою кривошипа у внутрішню порожнину кронштейна, закладається 1,0-1,5 кг мастила.

В процесі експлуатації мастило не дозаправляється.

2.5. Підтримуючий каток /ПК/

Призначення. ПК призначений для підтримання верхньої гілки гусениці та зменшення коливань її під час руху танка.

Наявність ПК забезпечує раціональну форму гусеничного обводу /зменшує число точок та сумарний кут перегину шарнірів траків/.

Розміщення-та кріплення. На танку з кожного борту встановлено по чотири ПК на осі кронштейна, привареного до корпуса машини, на двох шарикових підшипниках. ПК від осьового зміщення закріплений пробкою,яка загвинчується до упору і стопориться відгинальною шайбою.

Технічна характеристика. ПК односкатний, з внутрішньою амортизацією.

Будова. ПК являє собою: сталевий обід з привулканізованим до нього гумовим амортизатором; дві сталеві кришки, які кріплять болтами і втулками, зафіксованими від провертання лисками на їх головках, обод. На зовнішніх кільцях підшипників привулканізований амортизатор з ободом, внутрішні кільця вільно посаджені на осі кронштейна і закріплені пробкою. Ущільнення внутрішнє - лабіринт /кришка з розрізним пружинним кільцем та кільце/, дві самопідтискні гумові манжети та гумове кільце. Ущільнення зовнішнє - кришка /кріплення обода/, яка закріплена вісьмома болтами і пружинними шайбами. У зовнішній кришці є різьбовий отвір з пробкою для дозаправки підшипників мастилом. При ТО № 2 дозаправляти мастило ЦИАТИМ-20І. ПК всі взаємозамінювані.

3. Регулювання гусеничного рушія

Гусеничний рушій танка повинен мати високу надійність на протязі тривалого періоду експлуатації , мінімальний опір коченню. Для виконання цих вимог під час монтажу вузлів ходової частини і в процесі експлуатації здійснюються наступні регулювання:

виставка опорних катків за колією;

регулювання натягу гусениць.

3.1. Виставка опорних катків за колією

Необхідність. Виставка здійснюється для забезпечення суворо прямолінійного розміщення ОК в площині гусеничного обводу з метою зменшення можливості їх пошкодження гребнями траків і зменшення втрат на тертя кочення в гусеничному рушії. Виставка ОК за колією здійснюється під час монтажу деталей та вузлів ХЧ на заводі-виробнику та під час капітального ремонту танків.

Порядок виставки. Базою для виставки ОК за колією слугує середина напрямного колеса і ведучого колеса, яка визначається спеціальними пристроями, що встановлюються на них. На пальцях пристроїв натягається струна так, щоб вона знаходилась нижче осі кронштейна балансира передньої підвіски на відстані 407+3 мм. В проріз катка забитий дерев'яний клин, щоб визначити середину катка. Пристроєм заміряти відстань від торця відповідного кронштейна балансира до струни. Заміряти відстань від середини катка до торця осі балансира. Різниця першого і другого замірів визначає товщину регулювальної прокладки цієї підвіски.

При заміні ОК чи балансира у військах регулювальні прокладки установлюються старі, але при цьому різниця замірів від торців ободів катків до струни допускається не більше 4 мм. У випадку перевищення /більше 4 мм/ необхідно визначити товщину прокладки та встановити її взамін старої.

3.2. Регулювання натягу гусениць

Необхідність. Регулювання здійснюється з метою зменшення втрат потужності на перемотування гусениць, попередження проскакування цівок траків на ведучих колесах та скиду гусениць в процесі експлуатації.

Порядок перевірки та регулювання. Для перевірки натягу гусениць необхідно: встановити танк на рівній площадці так, щоб по вертикальній осі третього підтримуючого катка розташувалась ланка трака, а не гребінь, і розгальмувати ВК;

- підняти передній грязьовий щиток та очистити гайку черв'яка;

- розстопорити гайку черв'яка восьмигранним ключем і спеціальним ключем /ослабити гайку на 0,5-1 оберт/;

- уперти лом в основу кронштейна 2-го підтримуючого катка, і, підклавши між ломом і гусеницею гребінь, що закріплений з башмаком болтами, підняти гусеницю над роликом;

- вставити в утворений зазор стержень Г-образного ключа /27х4І/, утримуючи його за велику головку;

- перевірити зазор між біговою доріжкою гусениці і ободом 3-го підтримуючого катка /повинен бути 8-10 мм для нових гусениць і 1-4 мм для гусениць, пробіг яких більше 50 км.

Натяг чи ослаблення гусениць здійснюється обертанням черв'яка механізму натягу.

  1. Загальна будова системи підресорювання: визначення, призначення, характеристика, загальна будова.

І.І. Визначення

СП називається сукупність деталей та вузлів, що зв'язують корпус танка з осями його ОК.

1.2. Призначення.

СП призначена для підтримання корпуса танка, розподілу вагових та інерційних навантажень на осі ОК, пом'якшення дії нерівностей місцевості на корпус та гасіння його коливань під час руху місцевістю, забезпечення високої середньої швидкості руху та створення умов для ефективної роботи екіпажу

1.3. Технічна характеристика

Тип - індивідуальна, торсіонна, співвісна з телескопічними гідравлічними амортизаторами.

1.4. Загальна будова

СП складається з 12 підвісок. Кожна підвіска включав кронштейн балансира /привареного до корпуса машини/, балансир в зборі, торсіонний вал, в підвісках І, 2 і 6 катків в гідравлічні амортизатори та крім другої - жорсткі упори, що обмежують хід балансира /приварені до борта корпуса машини/.

2. Будова вузлів системи підресорювання: призначення, характеристика, будова, принцип роботи, взаємозамінність.

2.1. Торсіонний вал /ТВ/

Призначення. ТВ б пружним елементом підвіски та призначений для пом'якшення поштовхів та ударів, ідо сприймаються корпусом танка,

Будова. ТВ являв собою сталевий круглий стержень з великою та малою шліцевими головками. Великою головкою він з'єднується з трубою балансира, а малою - із середньою опорою /загальною/, привареною до днища. ТВ лівих та правих підвіска розмішені співвісно.

В торці ТВ з боку великої головки виконаний різьбовий отвір для зняття та встановлення, а також для кріплення гвинтом кришки, яка утримує стопорне кільце, то фіксує ТВ від осьового зміщення. В кришці встановлюється ущільнювальне кільце.

ТВ виконаний з високолегованої сталі, проходить складну термічну та механічну обробку: шліфується, накатується роликами та пі влягається операції "заневолювання", яка являє собою дворазове, п'ятикратне закручування ТВ на кут більше робочого в ту сторону, в яку він буде працювати на машині. Стержень ТВ обмотаний ізоляційною стрічкою, що зберігає його поверхню від пошкодження. Так як один кінець ТВ закріплений в корпусі машини, а другий -х балансирі, то при наїзді катка на нерівність балансир, повертаючись на осі, закручує ТВ. Після подолання перешкоди ТВ розкручується, вертаючи баланси у вихідне положення. Внаслідок пружного закручування ТВ поштовхи та удари, що передаються на корпус машини, пом'якшуються. Для обмеження максимального кута закрутки ТВ до корпуса приварені упори.

Взаємозамінюваність. Через "заневолювання" ТВ лівого та правого бортів машини не взаємозамінні, тому на торцях валів, призначених для встановлення на лівий борт, в мітки "Л", а на правий борт - мітки "Пр".

2.2. Балансир в зборі /Б/

Призначення. Б в зборі при значений для кінематичного зв'язку ОК гусеничного рушія /через ТВ/ з корпусом танка. Б - сталевий, виконаний за одне ціле з віссю катка та трубою балансира. В трубі виконаний шліцевий отвір для з'єднання з великою головкою ТВ.

Розміщення та кріплення. Б встановлений на двох голчастих підшипниках на порожнистій осі, яка встановлена в кронштейні та вкручена /всередині пліци/ у приварену до кронштейна гайку. Б від осьового зміщення утримується шариками, встановленими в канавки тіла осі та труби через два отвори, що заглушені пробками. Для зменшення осьового зміщення голчастих підшипників в балансир та на вісь поставлені обмежуючі кільця. Посилення кріплення осей та їх стопоріння забезпечується клином, який кріпиться трьома болтами з пружинними шайбами до кронштейна /через наявність люка випускного підігрівника - в шостій лівій підвісці клин скорочений/. Між торцями кронштейна та віссю балансира встановлені регулювальні прокладки для виставки катків за колією. Для мащення шариків та голчастих підшипників в трубі виконаний заправочний отвір, закритий пробкою. Від забруднення та витікання мастила в лабіринтне ущільнення: лабіринтне кільце, сталеве розрізне пружинне кільце та гумова самопідтискна манжета, а також гумове кільце /встановлене на ТВ та підтиснуте шліцьовою втулкою до осі балансира, запобігав витіканню мастила в корпус машини/.

Будова. Балансир в зборі складається з: кронштейна з гайкою, осі, балансира, двох голчастих підшипників, шариків стопоріння, регулювальних прокладок, деталей кріплення /клин та болти/ і елементів ущільнення.

Взаємозамінюваність. Балансири Л, 2 і 6 підвісок відрізняються від інших наявністю осі із сферичною поверхнею /лиска/ для з'єднання балансира з ГА /у інших - отвір під вісь заглушено/,

Мащення. При ТО № 2 дозаправляти мастилом /по 200 г -Литол-24/ підшипники балансира.

На корпусі танка проти кожного ОК нанесена хрестоподібна мітка, за допомогою якої здійснюється установка балансира на кут закрутки ТВ.

2.3. Гідравлічний амортизатор /ГА/

Призначення. ГА призначений для гасіння коливань корпуса танка шляхом перетворення механічної енергії в теплову під час руху нерівностями місцевості та часткового поглинання енергії поштовхів та ударів.

Розміщення та кріплення. На перших підвісках встановлені амортизатора з міткою "Передній", через виконання у верхній порожнині циліндра компенсаційного отвору, що з'єднує верхню порожнину циліндра з компенсаційною камерою /мають прослаблені характеристики на зворотному ході/.

Амортизатор закріплений на машині на двох сферичних опорах - нижній та верхній. Нижньою опорою він встановлений на вісь, запресовану в балансир, верхньою опорою - на вісь, приварену до корпуса машини. Нижня та верхня опори захищені від забруднення та витікання з них мастила гумовими кільцями, а від пошкодження кільця - фторопластовим кільцем. Нижня опора додатково захищена гумовотканевим чохлом. У верхню опору вкручений і застопорений штифтом різьбовий хвостовик штока. Щоб штифт не випадав, шийка опори обмотана дротом. Для зберігання поверхні штока від пошкодження гайкою до корпуса амортизатора і хомута до верхньої опори кріпляться гофрований гумовий та тканий чохли.

Технічна характеристика. ГА - телескопічного типу, двосторонньої дії. Робоча рідина - 7-50 см3. Об'єм рідини - 2359 см3.

Будова. Корпус /циліндр/ в нижньою опорою та компенсаційною камерою, шток з поршнем, верхня опора - напрямна втулка, гумові манжети - ущільнення високого тиску /в напрямній втулці/, гайка з грязьовим ущільненням, скребок, гумові манжети і пружини, розвантажувальний клапан прямого ходу - клапан і пружина /в штоці /, перепускний клапан -кільце /в поршні/, тепловий клапан - біметалеве кільце /в поршні/, компенсаційні клапани - клапан /пластина/, дві пружини і перепускні клапани /в нижній опорі/, гофрований гумовий та тканий чохли /гайка та хомут/.

Робота.

а/ прямий хід. Мала швидкість переміщення катка.

При наїзді ОК на нерівність балансир повертається, перемішуючи корпус амортизатора вгору та закручуючи ТВ. В порожнині під поршнем виск робочої рідини збільшується, що відкриває перепускний клапан та рідина крізь отвір в поршні /відкритий перепускним клапаном/ перетікає в порожнину над поршнем. Частина рідини через перепускні отвори.в компенсаційному клапані перетікає в компенсаційну камеру /на прямому ході повинен поступити в компенсаційну камеру об'єм рідини, рівний об'єму штока, що ввійшов в порожнину циліндра, а на зворотному ході цей же об'єм рідини повинен через канали та клапани поступити у підпоршневу порожнину, компенсуючи об'єм штока/.

В процесі перетікання рідини через отвори проходить робота тертя, механічна енергія перетворюється в теплову, а теплова, через корпус розсіюється в навколишнє середовище. Поглинання енергії поштовхів та ударів корпуса танка здійснюється в основному за рахунок опору прямого ходу.

Велика, швидкість переміщення катка.

При великих швидкостях переміщення ОК вгору /тиск рідини різко зростає/ відкривається розвантажувальний клапан прямого ходу, обмежуючи максимальний тиск в порожнині під поршнем /обмежуючи жорсткий зв'язок ОК-корпус/.

б/ зворотний хід.

При опусканні ОК вниз /ТВ розкручується/ балансир повертається і корпус амортизатора перемішується вниз, в порожнині над поршнем тиск збільшується. Рідина із порожнини над поршнем перетікає в порожнину під поршнем, тільки через постійно відкриті отвори в поршні. Через компенсаційні клапани здійснюється заповнення рідиною порожнини під поршнем з компенсаційної камери. Опір амортизатора на зворотному ході більший, ніж на прямому. Поглинання енергії коливань корпуса танка здійснюється в основному за рахунок опорів зворотного ходу.

При надмірному нагріванні амортизатора біметалеве кільце /термоклапан/ зменшується в діаметрі та відкриває додаткову щілину для перетікання рідини, чим знижується швидкість перетікання рідини в перепускних клапанах та температура її нагріву.

Взаємозамінність. ГА лівого і правого бортів відрізняються один від одного установкою нижньої опори /диска/.

В експлуатації амортизатор робочою рідиною не дозаправляється. При ЕТО: замінити чохли захисту пітона ГА, що мають руйнування. При ТО М: дозаправити мастилом верхні і нижні опори амортизатора.

3. Регулювання системи підресорювання

3.1. Установка балансира на кут закрутки торсіонного вала

Необхідність. Установка здійснюється з метою забезпечення правильного положення корпуса танка при статичному навантаженні ТБ /рівномірному навантаженні/, а також забезпечення розрахункового динамічного ходу та кліренсу.

Порядок установки. Установка балансирів на кут закрутки ТВ здійснюється після виставки ОК за колією. За допомогою описаного вище пристрою, струна якого повинна бути натягнута виїде осей кронштейнів першого та шостого балансирів на відстанях відповідно 143+0,5 мм і 215+0,5 мм. На ОК двома болтами кріплення кришки встановлюється пристрій. Піднімаючі ОК, балансири встановлюються так, щоб відстань по вертикалі від осей ОК до струни відповідно складали:

І підвіски - 460 мм;

2, 3. 4, 6 підвісок - 43І мм;

6 підвіски - 439 мм.

Утримуючи каток в такому положенні, вводяться в зачеплення шліци ТВ із шліцами середньої опори і балансира, повертаючи ТВ навколо осі /різниця кількості шліц на великій та малій головках ТВ дозволяв забезпечити точність установки/. Далі за допомогою спеціального пристрою на упорах та на бортах вибиваються мітки на відстані 410 мм від осей ОК.

При військовому ремонті для установки балансира на кут закрутки ТВ, у випадку заміни балансира чи ТВ, необхідно: установити на вісь ОК пристрій підняти за допомогою лома балансир до суміщення стрілки пристрою з міткою на корпусі чи упорах та ввести в зачеплення шліци ТВ із шліцами середньої опори та балансира. Допускається неспівпадання стрілки пристрою із центром мітки не більше І мм.

1. Загальний устрій ОПВТ: призначення, технічна характеристика, загальна будова, розміщення вузлів у танку.

1.1. Призначення

Пристрої для подолання глибокого броду і підводного водіння (ОПВТ) призначені для подолання машиною броду та водяних перешкод по дну водойми.

1.2. Технічна характеристика

Глибина долаємого броду - 1,8 м,

Глибина долаємої водної перешкоди -5м.

Ширина долаємої водної перешкоди - необмежена.

1.3 Загальна будова

Комплект ОПВТ складається із знімних і постійно встановлених вузлів.

Комплект ОПВТ забезпечує:

  • безпеку екіпажу при підводному водінні;

  • герметизацію машини;

  • живлення екіпажу і двигуна атмосферним повітрям;

  • захист двигуна від проникнення в нього води;

  • відкачку води, що потрапила в корпус машини;

  • видержування заданого напряму машини під водою;

  • можливість ведення бойових дій після виходу з води.

Постійно встановлені вузли ОПВТ

Постійно встановлені вузли ОПВТ призначені для подолання машиною броду і спільно зі з'ємними вузлами для подолання водної перешкоди під водою.

До них відносяться:

- ущільнювачі корпусу і башти машини;

- привід елементів герметизації;

- водовідкачуючий насос;

- клапан на торці одвідного газоходу;

- клапан ежектора повітроочисника;

- кришки під бункером повітроочисника;

- клапан над отвором обдуву компресора;

- випускний клапан;

- клапан на патрубку вентиляції СО;

- клапан на патрубках відсосу пилу із бункера повітроочисника;

- зворотній клапан отвору над кормовим відкачуючим насосом;

- механізм блокування кришок над бункером повітроочисника з кришкою лючка під повітроочисну трубу;

- ущільнювачі броньового захисту пушки;

- гіронапівкомпас ГПК-59.

Привід елементів герметизації

Привід елементів герметизації призначений для дистанційного управління кришками над бункером повітроочисника, клапаном ежектора відсосу пилу із повітроочисника і клапаном над отвором обдуву компресора.

Привід складається:

- куліса;

- передній поперечний валик з важелем;

- передня повздовжня складова тяга з датчиком Д-74;

- двохплечий важіль;

- вертикальна тяга;

- двохплечий важіль з коромислом і муфтою;

- задня повздовжня складова тяга з регулюючою муфтою;

- задній поперечний валик з важелями;

- система тяг і важелів зі зворотними і стопорними пружинами приводу клапана відсосу пилу із бункера повітроочисника;

- система тяг і важелів з тросовим приводом клапана над отвором обдуву компресора;

- 2 контрольних лампи.

Конструкція приводу дозволяє відкрити кришку МТО на кут 29°. При відкритті на більший кут роз‘єднати муфту від задньої повздовжньої складової тяги.

Рукоятка куліси має два фіксованих положення переднє "Відкрито", заднє "Закрито". При переводі рукоятки в положення "Закрито" закриваються кришки над бункером повітроочисника, клапан обдуву компресора і клапан відсосу пилу із бункера повітроочисника "займаються контрольні лампи у командира і механіка - водія.

Сигналізуюче включення системи "Брід"

Водовідкачуючий насоси

На машині встановлені два водовідкачуючих насоси: носовий і кормовий.

Водовідкачуючі насоси призначені для видалення води, яка попала в корпус машини при подоланні водної перешкоди. Крім того носовий водовідкачуючий насос виконує роль заправочного насоса. системи живлення паливом.

ТХ тип - відцентровий

продуктивність - 100 л/хв

марка ел.двигуна...МВП-2

потужність ... 300 Вт

споживаємий струм - 23,5 А

Носовий водовідкачуючий насос встановлений на днищі машини ліворуч від сидіння М-Водія.

Кормовий водовідкачуючий насос встановлений в силовому відділенні на днищі машини біля лівого борту під повітроочисником.

Устрій носового і кормового водовідкачуючого насосу однаковий.

Носовий водовідкачуючий насос складається:

- корпус з трубкою;

- крильчатка насосу;

- вал;

- ущільнення;

- муфта;

- електродвигун;

- захисна сітка.

Над отвором викиду води із кормового водовідкачуючого насосу закріплена двома гвинтами клапан.

Клапан з'єднаний з насосом трубопроводом. Клапан призначений для попередження падіння води в силовому відділенні.

Клапан складається:

- корпус з вікном;

- клапан з шаровою поверхнею;

- шток;

- пружина;

- шайба.

В вихідному положенні клапан шаровою поверхнею прижимається пружиною до шайби і тим самим забезпечує ущільнення.

При підготовці водовідкачуючих засобів до роботи необхідно у носового відкачуючого насоса зняти кришку, кран переключення поставити в положення =Вода=, вивернути пробку з отвору викиду води і встановити на її місце клапан з ЗІП.

У кормового водовідкачуючого насоса необхідно зняти кришку під кормовим відкачуючим насосом разом з біт-кота і поропластовою пробкою очистити І промити їх. Поропластову пробку покласти в ящик ЗІП на башті, а сітку і лючок поставити на місце.

Робота водовідкачуючих засобів.

Ввімкнути вимикач =Помпа задня= або =Помпа передня = на щиткові механіка-водія. При цьому живлення 24В подається на електродвигун, якам обертає крильчатку. Напором води, який створюється насосом клапан з направляючою віссю переміщується вверх і вода через паз в корпусі клапана проникає назовні між шаровою поверхнею клапана і шайбою.

Клапан на торці обвідного газоходу

Клапан на торці обвідного газоходу призначений для запобігання пошкодження двигуна від попадання в нього вода у випадку вимушеної зупинки двигуна при подоланні машиною глибокого броду.

Клапан встановлюється на фланець прохідного отвору торця обвідного газоходу і кріпиться до нього 3-а болтами.

Клапан складається:

- панель;

- кришка ;

- важіль з віссю;

- кожух з сіткою;

- пружина;

- азбестова і мідно-азбестова прокладка.

При працюючому двигуні потік відпрацьованих газів долає зусилля пружини і відкриває клапан.

При зупинці двигуна під водою клапан під дією пружини і тиску води підіжметься до ущільнювача і тим самим виключає попадання води в газохід двигуна.

Клапан ежектора відсосу пилу із повітроочисника.

Клапан призначений для захисту двигуна від попадання в нього води через повітроочисник..

Клапан встановлений на торці ежектора повітроочисника і має привід.

Клапан складається:

- насадка

- кришка клапана;

- скоба

- важіль з віссю;

- пружина;

- резинова прокладка.

При русі машини під водою рукоятка приводу елементів герметизації наводиться в положенні "Закр". Шток з вилкою приводу звільняє важіль з віссю і кришка клапана під дією пружини і тиску води буртиком прижметься до гумової прокладки і щільно закриває отвір ежектора повітроочисника.

При переміщенні рукоятки приводу в положення "Откр" шток з вилкою приводу діє на важіль з віссю і відкриває клапан.

Кришки над бункером повітроочисника.

Кришки призначені для попередження потрапляння води в двигун через повітроочисник.

2 кришки встановлюють на осях над отворами входу повітря в бункер повітроочисника і мають зв'язок з приводом елементів герметизації.

При перетині машиною водяної перешкоди і постановки рукоятки приводу пол. "Закр." привід через систему важелів закриває кришки, які під дією пружини і тиску води буртиками прижимається до гумових прокладок і тим самим виключають попадання води.

При постановці рукоятки в пол. "Откр." привід піднімає кришки через систему тяг і важелів.

Клапан над отвором обдуву компресора

Клапан призначений для попередження попадання води в СВ при перетині водяної перешкоди.

Клапан встановлений в доху МТО і ззовні захищений сіткою.

Клапан складається:

- гумовий клапан;

- шток з пружиною.

При русі машини по суші рукоятка приводів елементів герметизації знаходиться в положенні "Откр.", трос приводу звільняється і під дією пружини клапан відкривається.

При переводі рукоятки в положення "Закр." через систему тяг важелів відбувається дія на трос, який переміщається вниз, долаючи зусилля пружини, закриває клапан. Крім цього, на клапан діє тиск води, створюється додаткове зусилля і щільність прилягання клапана до буртика.

Випускний клапан

Випускний клапан призначений для попередження попадання води в двигун при його зупинці.

Випускний клапан встановлений у фланці отвору обвідного газоходу в ресивер і кріпиться 5 болтами через мідно-азбестову прокладку.

Складається:

- панель;

- 2 тарілки клапана;

- заглушка.

При пересуванні машини під водою заповнюється ресивер ежекторної коробки, вода піджимає тарілки клапана до притертих посадочних буртиків панелі і тим самим виключає попадання води в газохід двигуна.

При виході машини з-під води потік відпрацьованих газів, долаючи вагу 2. тарілок, відкриває їх, поступає в ресивер і виштовхує воду із ресивера і ежекторної коробки.

Клапан на патрубку вентиляції СО

Клапан призначений для виключення попадання води в силове відділення машини при доланні водяних перешкод.

Клапан встановлений на фланці обечайки, привареної до дна ежекторної коробки, і кріпиться 2 болтами до обечайки.

Складається:

- заслінка з 2 шарнірами;

- панель;

- прокладка.

При русі по суші під дією розрідження в ежекторній коробці заслінка клапана відкривається і гаряче повітря відводиться із СВ.

При доланні водною перешкоди під тиском води, що заповнює ежекторну коробку заслінка закриває отвір в панелі і ущільнює тісне з'єднання.

Клапан на патрубках відсосу пилу із бункера повітроочисника

Клапан призначений для попередження потрапляння води в трасу повітроочисника при доланні машиною водної перешкоди.

Клапан крїпиться гвинтами до фланця лівого баку ежекторної коробки.

Складається:

- фланець;

- 2 заслінки;

- 2 осі.

Заслінка складається із панелі і гумової прокладки.

При русі по суші під дією розрідження в ежекторній коробці заслінки відкриваються й пил відсосується із бункера.

При доланні водної перешкоди під дією води, яка заповнює ежекторну коробку. Заслінки закриваються і прижимаються до своїх обечайок,

Механізм блокування кришок над бункером повітроочисника з кришкою лючка під повітроживлючу трубу

Механізм блокування призначений для:

- забезпечення безпечності екіпажу при приведенні в дію привода елементів герметизації при працюючому двигуні

- забезпечення живлення двигуна повітрям через лючок при закритих кришках над бункером повітроочисника.

Механізм блокування складається:

- закриваючий пристрій з тяговим реле (на рукоятці привода);

- електромагніт і стопорний механізм (на кришці люка н.о.);

- 2 датчика (на кришці люка Н-О. на пред. тяги привода по правому борту).

Ущільнення броньового захисту пушки

Ущільнення встановлено постійно і здійснюється чохлом із прогумованої тканини, по периметру якого висить трос, на кінцях якого закріплені стяжки.

На кожній стяжці є гайка для затяжки з контргайкою.

Випускна труба

Призначення: для з'єднання пристрою для відводу відпрацьованих газів двигуна з атмосферою при русі машини з встановленим ОПВТ під водою і по суші.

Випускна труба встановлена на торці обвідного газоходу замість з'ємного клапана з допомогою важелів Т-образного болта.

Випускна труба складається:

- верхня труба;

- нижня труба;

- замковий пристрій;.

- три стояки (запобігши).

Замковий пристрій призначений для стопоріння труби у встановленому положенні і забезпечення її розстопорення після виходу на сушу.

Складається:

- 2 важеля;

- Т-подібний болт;

- трос з петлею і регулювальною муфтою.

Для забезпечення герметичності між верхньою і нижньою трубою, нижньою трубою і фланцем обвідного газоходу встановлюються паронітові прокладки.

Запобіжні стійки призначені для збереження випускної труби від ушкоджень при скиданні.

З'ємні вузли ОПВТ

Призначення. З'ємні вузли призначені для долання машиною водяних перешкод по дну водойми

До з'ємних вузлів відносяться:

- повітроживлюча труба;

- випускна труба;

- клапан носового відкачуючого насоса;

- ущільнення дульного зрізу пушки;

- ущільнення амбразури пулемета ПКТ;

- кришка ущільнення отвору обігріву зовнішнього масляного бака.

Повітроживлюча труба

Призначення: для забезпечення повітрям екіпажу і двигуна загерметизованої машини при русі її під водою і по суші.

Повітроживлюча труба встановлена в лючок люка н.о.

Повітроживлюча труба складається з верхньої і нижньої труби з'єднаним між собою болтами і гумовою прокладкою, встановлено між сланцями труб.

.Верхня труба вверху мас виріз для встановлення спеціального ліхтаря.

На верхній трубі встановлено дві пари з'ємних сходинок:

нижня труба має 4 приварених сходинки і кронштейн для скидання труби з машини. На нижній фланець труби накручується гайка для кріплення труби в люці н.о.

Клапан носового відкачуючого насоса

Призначення: для запобігання потрапляння води в середину машини через отвір виштовхування води при непрацюючому насосі.

Тип клапана - встановлюється над отвором виштовхування води з лівої сторони переднього листа і кріпиться двома болтами.

Клапан складається:

- запобіжний щиток;

- планка;

- шайба;

- гумовий клапан.

Робота клапана:

під дією тиску води, створюваного носовим водовідкачуючим насосом, гумовий клапан з шайбою піднімається і відкриває вихід води в простір за бортом.

Ущільнення дульного зрізу пушки

Здійснюється за допомогою чохла із прогумованої тканини, який одягається на ствол і кріпиться хомутом. Для забезпечення герметичності на ствол під чохол в місці кріплення хомутом ставиться гумове кільце.

Амбразура спареного пулемета

Ущільнюється чохлом з прогумованої тканини, який хомутом і болтом кріпиться до обечайки, привареній до башти.

Долання броду

Машина долає брід при встановлених; пробках і кришках лючків на корпусі і днищі машини знятої поропластової пробки під кормовим водозакачуючим насосом, закритому крані і встановлених ковпачках ВЗУ, при закріпленому всіма болтами (21шт) даху МТО, ввімкнутому нагнітачу, МЗ і стабілізаторі, встановленому на стопор башти при mах куті підвищення гармати і тиску в баках не менше 120 кгс/см .

При вході в воду під кутом більше 70 і відсутності чохла на зрізі гармати необхідно розвернути башту назад.

Перед безпосереднім входом в воду за 50-100 м виконати наступні операції.

  1. Включити витяжний вентилятор.

  2. Встановить рукояткою ручної подачі палива частоту обертання КВ 2000-2200 об/хв.

  3. Відкрити лючок під повітроживлючу трубу.

  4. Встановити рукоятку приводу елементів герметизації в пол. "Закр.".

  5. Ввімкнути кормовий відкачуючий насос.

  6. Встановить перемикач "ОПВТ ППО" в пол. ОПВТ".-

  7. Збільшити педаллю подачі палива, частоту обертання КВ до 2200-2800 об/хв.

Долати брід на 1 передачі без перемикання передач, зупинення двигуна і різкої зміни обертів КВ.

Після подолання броду виконати наступні операції:

  1. Встановить рукоятку приводу елементів герметизації в пол. "Откр.".

  2. Вимкнуть витяжний вентилятор.

  3. Закрити лючок під повітроживлючу трубу.

  4. Вимикач "ОПВТ ППО" встановить в пол. "ППО".

  5. Рукоятку приводу жалюзі встановити 2-3 хв. в пол. "Газоход закрит".

  6. Через 3-5 хв. вимкнути кормовий відкачуючий насос.

Долання водної перешкоди під водою

До подолання водних перешкод віх водою машина

Підготовка включає:

- попередню підготовку машини

- встановлення на ній з'ємного обладнання

- ущільнення замазкою ЗЗК-3у нещільностей

- укладка буксирних тросів

- перевірка якостей герметизації

Попередня підготовка

Попередня підготовка здійснюється передчасно перед подоланням машиною водної перешкоди. Попередня підготовка машини полягає в підготовці машини, перевірці наявності і кріплення лючків і люків корпуса і днища машини, перевірці повного виймання оглядових приладів, перевірці роботи водовідкачуючих засобів, перевірці справності і готовності до роботи апаратів АТ-І, перевірці стану постійно встановлених елементів герметизації, відключенні зовнішніх паливних баків,

Встановлення з'ємного обладнання

Гармата повинна бути повернута на 16° вліво відносно курсу:

а/ в відділенні управління:.

встановити кран носового водовідкачуючого насоса в пол . "Вода" і знять кришку з виштамповки днища.

Переконатись в наявності ковпачків на забірних каналах ВЗУ.

Закрутити до упору гвинт-баранчик система очистки забірних каналів ВЗ^'.

Викрутити пробку і а отвору для викидання води носового відкачуючого насоса і на її місце встановити клапан.

б/ в башті і бойовому відділенні:

відкрити лючок під повітроживлючу трубу і встановити передні зібрану трубу і на верхній зріз труби встановити сигнальний ліхтар, на гайку кріплення труби надіти брезентовий рукав.

Встановити антену із 2-х штирів замість чотирьох, щоб уникнути контактування з трубою.

Встановити ущільнення на зріз гармати і затягнути його хомутом.

Гармату встановити на нижній отвір тяги стопора по похідному.

Прокласти від М/К до командира сигнальний кінець, який є в комплекті ОПВТ.

в/ в силовому відділенні

зняти клапан на торці обвідного газоходу і встановити на його місце попередньо -зібрану трубу, важелі труби вільними кінцями завести в иаправляючі приварені до фланця зрізу газоходу.

Завести головку Т-подібного болта в пал. Трос замкового пристрою петлею натягнути на крюк приварений до башти.

Перевірити закриття клапанів нагнітача.

При встановленні з'ємного обладнання на машину в цілому необхідно:

- зачинити на всі замки ящики ЗІП.

- ущільнити замазкою ЗЗК-3у:

- всі склоочишувачі ТКН-3

- отвори для ключів на люках

- кріплення лючка над пароповітряними клапаном.

- стикові з'єднання ресивера та головки болтів

- перевірити справність буксирних тросів крюків та защілок,

Подолання водної перешкоди

Водяну перешкоду долати на 1-й передачі при частоті обертання КВ 2600-2800 об/хв без зупинок. Повороти здійснювати повільно. При вимушеній зупинці користуватися гальмами не бажано, при необхідності діяти ними обережно. При русі машини МВ слідкує за правильним направленням руху машини по гіронапівкомпасу.

Роботи, які здійснює екіпаж після виходу машини із води.

- Зняти гармату зі стопора по похідному.

- Убрати сигнальний кінець.

- Поворотом башти вліво скинути випускну трубу, попередньо зняв башту зі стопору.

- Встановити рукоятку приводу елементів герметизації в положення "ОТКР"

- Встановити рукоятку приводу жалюзі в положення "ГАЗОХІД ЗАКР."

- Вимкнути водовідкачуючі насоси.

- Вимикач "ППО ОПВТ" встановити в положення "ППО".

Відвернути гайку кріплення повітроживлючої труби і скинути трубу, зачинити лючок люку НО

- Вимкнути витяжний вентилятор.

Після здійснення робіт машина може продовжувати виконувати бойову задачу.

1. Пневмообладнання танка Т-64: призначення, загальна будова і принцип роботи.

Повітряна система призначена для забезпечення пуску двигуна стиснутим повітрям, вприскування масла в циліндри двигуна при роботі системи дозованого вприскування масла, забезпечення роботи системи АФП, очистку приборів спостереження від пилу та бруду під час руху та на місці.

1.2. Технічна характеристика

Тип - компресорна, з двома балонами - ресиверами.

Робочий тиск - 150кг с/см2 (15 МПа).

Продуктивність - 2,4 м 3/ч при 2000 об/хв.

максимальний тиск - 156 кг с/см2 (15,6 МПа).

І.3. Загальна будова

- джерела стиснутого повітря: компресор АК-І50СВ і два повітряних балона;

- регулююча апаратура: автомат тиску АДУ-2С;

- допоміжне обладнання: вологомасловідділювач, фільтр, вологомаслозбірник, манометр, трубопроводи;

- розподільні прилади: кран відбору повітря;

- споживачі: система дозованого вприску масла, система повітропуску, система автономного факельного підігріву; система гідропневмоочищення, приладу спостереження механіка-водія і забірних каналів ВЗУ; гідропневмоочищення захисного скла прицілу- дальноміра, нічного прицілу і приладу спостереження командира.

Призначення системи ГПО

Система ГПО призначена для очищення приладу спостереження або скла захисного ковпака механіка-водія від бруду (рідиною), пилу і снігу (повітрям). Вона використовується також для очищення повітряних забірних каналів ВЗУ.

1.5. Загальна будова

- бак для рідини;

- дозатор;

- клапан з краном реле;

- кран ОШЗТ;

- трубопроводи з соплами;

- кнопка.

1.5.1. Бак для рідини розташований в носовій частині корпусу представляє собою резервуар об‘ємом 10 л з заливними та зливними отворами, закритими пробками. Під заливною горловиною встановлений фільтр. На баку є фланець з вікном для кріплення дозатора.

За рідину у літній період вживається вода. Взимку НОЖ-40 або НОЖ-65. При заправці. необхідно:

- відкрутити пробку заливної горловини;

- вставити в заправочну горловину лійку із шлангом;

- заправляти по нижню пробку заливної горловини. Злив здійснювати, відкрутивши зливну пробку бака в корпус машини, попередньо відкрутивши зливний гвинт в ОУ.

1.5.2. Дозатор - для подачі постійних порцій рідини до розпилювача.

Складається:

- корпус;

- три підпружинених клапана;

- два штуцери.

Під дією тиску повітря повітряний клапан перекриває вікно для підходу рідини і стискує пружину. Разом з цим переміщується другий клапан, який виштовхує порцію рідини через клапан до розпилювача. При припиненні подачі повітря клапан під дією пружин повертається у вихідне положення, ї дозатор заповнюється новою порцією рідини.

1.5.3. Клапан з краном і реле розташований на верхньому лобовому листі перед правим важелем керування. Він служить для включення системи ГПО і переключення її з рідинної очистки на повітряну і навпаки.

Переключення режиму роботи здійснюється рукояткою крана.

Складається:

- корпус;

- пробка крана з рукояткою;

- клапан з пружиною;

- важіль дублюючого включення;

- тягове реле.

Тягове реле призначене для включення системи ГПО кнопкою, розміщеної на правому важелі керування.

1.6. Робота системи

Для очистка приладу спостереження від бруду необхідно повернути рукоятку крана вліво до упору і натиснути кнопку, розміщену па правому важелі керування, У випадку відмови тягового реле натиснути на важіль дублюючого включення клапану. Очистку від пилу і снігу проводити при повороті крана вправо до упору,

Очистка повітрям забірних клапанів ВЗУ здійснюється в будь-якому положенні рукоятки крану при відкритому крані ОПВТ.

1.7. Призначення системи гідропневмоочистки захисного скла прицілу-дальноміру, нічного прицілу і приладу спостереження командира

Система призначена для очищення приладу спостереження і захисного скла прицілів від бруду (рідиною), пилу і снігу (повітрям).

1.8. Загальна будова

- бак для рідини;

- дозатор;

- 2 клапана з кранами (командира і наводчика);

- розпилювач;

- три зворотніх клапани;

- повітрообертаючий пристрій;

- трубопроводи з соплами,

1.8.1. Бак для рідини місткістю 5 л, розміщений на підлозі кабіни спереду наводчика. Він має заливний та зливний отвори, закриті пробками. В заливну горловину встановлюється фільтр. Злив рідини здійснюється через отвір у підлозі кабіни із сторони механіка-водія.

І.8.2. Клапан з краном командира і наводчика відрізняється від клапана з краном, встановленого у механіка-водія відсутністю тягового реле.

1.8.3. Розподілювач

Розподілювач забезпечує (при включенні системи ГПО наводчиком) проходження до сопла рідини або повітря, а при включанні командиром - проходженні рідини до сопел очистки приладів спостереження командира.

Розміщений спереду командору на отбуртовці підлоги. Повітряний обертальний пристрій (ВЗУ) ВЗУ призначений для постійної передачі повітря з корпусу в башту. ЗВУ змонтовано на обертальному контактному пристрої.

Складається:

- шток;

- циліндр;

- водило;

- фланець;

- ущільнювач кільця,

1.9. Робота системи

Для очищення приладів від бруду відкрити вентилі повітряних балонів для забезпечення доступу повітря через ВВУ до клапанів з краном наводчика горизонтально, а у командира від себе до упору короткочасно натиснути на важіль клапана наводчика або командира. При користуванні повітрям рукоятку клапана з краном поставити вертикально вниз, а рукоятку клапана з краном командира - ліворуч до упору і короткочасно натиснути на важіль відповідного крана.

1. Бойова і технічна характеристика БМП-1:

Таблиця 1.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]