Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП аудит 10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
117.76 Кб
Скачать

12

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Кафедра фінансів, обліку і аудиту

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор ХТЕІ КНТЕУ

______________професор Гурова К.Д.

„____”_________________ 2010 р.

П Р О Г Р А М А

З навчальної дисципліни “Аудит”

для студентів галузі знань 0305 „Економіка і підприємництво”

за напрямом підготовки 6.030509 „Облік і аудит”,

що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

всіх форм навчання

Харків – 2010

Програма складена на підставі галузевого стандарту вищої освіти з підготовки бакалаврів по галузі знань “Економіка і підприємництво”

Програма укладена старшим викладачем Семенець А.О.______________

Програма затверджена на засіданні кафедри «Фінансів, обліку і аудиту»,

протокол № від

Зав. кафедрою, доцент _______________________ Н.І.Приходько

Вступ

Програма вивчення нормативної дисципліни «Аудит» складена відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра за напрямом «Облік і аудит» з галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво», і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, передбачених стандартом.

1. Мета і завдання дисципліни

Мета навчальної дисципліни – оволодіння базовими теоретичними знаннями та набуття практичних навичок проведення аудиту, виконання інших видів аудиторських послуг.

Завдання навчальної дисципліни – засвоєння теоретичних засад функціонування аудиту як системи незалежного фінансового контролю; опанування законодавчих актів, нормативно-інструктивних документів, міжнародних стандартів аудиту, Кодексу професійної етики аудиторів; набуття практичних навичок з організації та планування аудиту, виконання комплексу окремих аудиторських процедур, надання аудиторських послуг, оформлення робочих та підсумкових документів аудитора.

Предмет навчальної дисципліни – методологія і методика аудиту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

- знати порядок організації аудиторської діяльності, функції і принципи аудиту, методику проведення, планування аудиту;

- уміти використовувати сучасні форми і методи аудиту, узагальнювати результати аудиту, складати аудиторські документи;

- мати уявлення про аудит як форму економічного контролю, необхідність знань принципів, порядку організації і проведення аудиту на підприємстві для фахівців з обліку і аудиту.

2. Міждисциплінарні ЗВ’ЯЗКИ

Для успішного засвоєння дисципліни «Аудит» студентам необхідні знання основ економічної теорії, статистики, бухгалтерського обліку, економічного аналізу.

3. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 1

Теоретичні основи аудиту

ЗмістовНий модуль 1

Сутність і предмет аудиту

Суть аудиту, історичні аспекти його розвитку і становлення в Україні. Поняття про аудиторську діяльність та її складові. Види аудиту. Об’єкти аудиторської діяльності. Функції аудиту в ринковій економіці.

Аудиторська палата України. Міжнародні організації аудиторів.

Взаємозв’язок внутрішнього та зовнішнього аудиту. Відмінність аудиту від ревізії.

ЗмістовНий модуль 2

Регулювання аудиторської діяльності та її інформаційне забезпечення

Мета аудиту. Загальні принципи аудиту та вимоги до нього. Управління аудиторською діяльністю в Україні. Правове регулювання аудиторської діяльності. Організація аудиторської діяльності. Аудитор, його статус і сертифікація. Права, обов’язки аудиторів. Застосування комп'ютерних технологій в аудиті.

ЗмістовНий модуль 3

Методи аудиту фінансової звітності та критерії її оцінювання

Суть і зміст методичних прийомів аудиту. Процедури аудиту, їх види. Реалізація методичних прийомів аудиту. Ознаки та критерії оцінювання фінансової звітності.

ЗмістовНий модуль 4

Аудиторський ризик і оцінювання системи внутрішнього контролю

Принцип суттєвості в аудиті. Фактори, що визначають суттєвість помилки. Аудиторський ризик. Властивий ризик. Ризик контролю. Ризик невиявлення. Прийнятний аудиторський ризик. Методика визначення аудиторського ризику. Прогнозування аудиторського ризику. Оцінювання системи внутрішнього контролю і аудиту. Економічна суть та зміст помилок. Причини виникнення помилок. Напрямки здійснення обману. Комп'ютерне шахрайство: визначення та ознаки.

ЗмістовНий модуль 5

Планування аудиту

Загальна схема аудиту. Переддослідна стадія контрольно-аудиторського процесу. Дослідна і завершальна стадії контрольно-аудиторського процесу. Підготовка документів на проведення аудиту. Планування аудиторської перевірки. Напрямки аудиту. Планування аудиту в комп'ютерному середовищі.

ЗмістовНий модуль 6

Аудиторські докази та робочі документи аудитора

Поняття аудиторської вибірки. Місце аудиторської вибірки в процесі аудиту. Аудиторські докази, їх класифікація. Вимоги до аудиторських доказів. Методика одержання доказів. Використання роботи інших фахівців. Поняття та класифікація робочих документів аудитора. Методика складання робочих документів аудитора. Порядок зберігання і використання робочих документів аудитора.

БЛОК ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ № 2

Методика проведення аудиту

ЗмістовНий модуль 7

Аудит фінансової звітності

Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі. Аудит касових операцій. Аудит банківських та фінансово-розрахункових операцій. Аудит дебіторської заборгованості та зобов’язань. Аудит кредитних операцій. Аудит необоротних активів. Аудит запасів. Аудит розрахунків з оплати праці. Аудит витрат діяльності. Аудит власного капіталу. Аудит доходів і результатів діяльності. Аудит фінансової звітності. Аудит фінансового стану підприємства. Аудит облікової політики.

ЗмістовНий модуль 8

Аудиторський висновок та інші підсумкові документи

Суть та структура аудиторського висновку. Основні вимоги до аудиторських висновків. Види аудиторських висновків. Безумовно позитивний висновок. Умовно-позитивний висновок. Негативний висновок. Відмова від надання висновку.

Аудиторський звіт. Вимоги щодо складання звіту.

ЗмістовНий модуль 9

Підсумковий контроль

Контроль якості аудиторських послуг. Події після дати балансу.

ЗмістовНий модуль 10

Реалізація матеріалів аудиту

Рішення користувачів звітності за результатами аудиту. Відповідальність суб'єктів аудиторської діяльності.

ЗмістовНий модуль 11

Аудиторські послуги, їх об'єкти і види

Поняття про послуги аудиторських фірм та їхні види. Супутні та інші послуги.

ЗмістовНий модуль 12

Внутрішній аудит: його сутність, об'єкти і суб'єкти

Внутрішній аудит на підприємстві, його завдання та функції. Об'єкти внутрішнього аудиту. Функції внутрішнього аудитора. Планування внутрішнього аудиту.

ЗмістовНий модуль 13

Методичні прийоми внутрішнього аудиту

Способи і методичні прийоми внутрішнього аудиту. Особливості внутрішнього аудиту за окремими напрямами господарювання і контролю. Аудит стратегії функціонування підприємства в зовнішньому середовищі.

ЗмістовНий модуль 14

Реалізація матеріалів внутрішнього аудиту

Узагальнення роботи внутрішнього аудитора. Розроблення та реалізація системи заходів внутрішнього аудиту.

4. Список рекомендованої літератури

Основна література

  1. Про аудиторську діяльність: Закон від 22 квітня 1993р. № 3125-XII // Давидов Г. М. Аудит: Навч. посібн. – 2-ге вид., перероб. і доп. / Г. М. Давидов. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001. – С. 308-317.

  2. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон від 16 липня 1999р. № 996-ХІV //Бухгалтерія.- 2005. - №29. - С. 13-17.

  3. Аудит і ревізія підприємницької діяльності: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”/ За ред. проф. Ф. Ф. Бутинця. – Житомир: ПП “Рута”, 2001. – 416 с.

  4. Білуха М. Т. Курс аудиту: Підручник / М. Т. Білуха. – К.: Вища школа, 1998. – 374 с.

  5. Кулаковська Л. П., Піча Ю. В. Організація і методика аудиту: Навч. посіб / Л. П. Кулаковська, Ю. В. Піча. – К.: Каравела, 2004.- 568 с.

  6. Кулаковська Л. П., Піча Ю. В. Основи аудиту: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти / Л. П. Кулаковська, Ю. В. Піча. – К.: “Каравела”, Львів: “Новий світ –2000”, 2002. – 504 с.