Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONDR_all.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
17.31 Mб
Скачать

1.1.12 Форма контрольної карти типу "середнє-размах"

ГОСТом 15894-70 передбачена наступна форма ведення і використання контрольної карти "середнє-розмах" - . Контрольна кар-та складається з двох діаграм: діаграми середніх і діаграми , для поточних g-тих значень. Діаграми нанесені на формуляр із сіткою з тонких вертикальних і горизонтальних ліній. По вертикалі вказуються значення показника якості (тобто вимірюваного параметра), а по горизонталі записуються відомості про дату, зміну, порядкові номери проб і час.

Діаграма розташовується над діаграмою .

На діаграму наносяться:

  • горизонтальні суцільні лінії меж допуску і ;

  • горизонтальні штрихові лінії контрольних меж і .

На діаграму наносяться:

  • нижня горизонтальна суцільна лінія, яка відповідає нижній границі розмахів , і часто дорівнює нулеві;

  • - верхня штрихова горизонтальна лінія, яка відповідає .

Між діаграмою і діаграмою залишається місце для записів по будь-який g пробі:

  • усіх значень показника якості ;

  • суми значень ;

  • середніх значень ;

  • найбільшого і найменшого значень показника якості;

  • розмаху .

Технологічний процес протікає задовільно якщо значення та у черговий g-й пробі не виходять за відповідні межі регулювання і . Лінія, що з’єднує послідовні значення yg , відтворює динаміку зміни рівня налагодження процесу, а лінія, що з’єднує послідовні значення , відображає динаміку зміни точності процесу для даного показника якості. Вихід середніх значень (або) розмахів за границі регулювання сигналізує про порушення нормального ходу процесу. У цьому випадку необхідно зупинити процес і усунути причину, що викликає порушення. На контрольній карті робиться позначка у вигляді стрілки ( ), яка вказує на розлад процесу, а сукупність продукції, виготовленої між даною і попередньою пробами, підлягає суцільному контролю силами виробничого персоналу. На рисунку 1.5 наведений фрагмент реальної виробничої контрольної карти [7,8].

2 Однофакторний дисперсійний аналіз

2.1 Теоретичні відомості

2.1.1 Постановка задачі

У багатьох галузях практичної діяльності зустрічаються об’єкти дос-лідження, стан яких визначається вхідними змінними, або факторами, що не мають кількісного опису. Такими факторами можуть бути некеровані і керовані зміни, що з будь-якої причини не дозволяють здійснювати їхнє вимірювання у даному експерименті; а також ті неконтрольовані змінні, випадкові рівні варіювання яких можна довільно вибирати і фіксувати в часі.

Для вивчення впливу факторів подібного роду на вихідний параметр об’єкта, для загальної оцінки впливу факторів, для ранжування і виділення серед них важливих, мабуть, не придатні усі викладені вище методи відсівання керованих змінних і метод регресійного аналізу некерованих змінних, оскільки ці засоби передбачають вимір рівнів факторів, які дос-ліджуються.

Приклади:

  1. Розглянемо процес вимірювання будь-якої фізичної величини різними операторами паралельно декількома приладами (декількома за-собами), причому кожен оператор за допомогою кожного приладу виконує деяку кількість вимірювань, які дублюються Усереднення спостережень, які відносяться до кожного з усіх можливих об’єднань прилад-оператор, дає безліч середніх арифметичних. Їхнє розсіювання може бути зв’язане з випадковою похибкою, систематичною приладною (методичною) помил-кою і впливом оператора. Потрібно визначити, наскільки суттєвий вплив на результат виміру двох факторів: приладу (засобу) і оператора.

  2. Аналогічна задача виникає при обробці деталей паралельно на декількох верстатах автоматичної лінії. Потрібно з’ясувати чи однотипові середні розміри деталей, що виготовляються на різних верстатах, тобто оцінити чи значно впливає фактор індивідуальності верстата на процес обробки.

3. При використанні радіодеталей з декількох партій треба визна-чити чи суттєво відрізняються параметри деталей різноманітних партій.

4. При нестабільності величини вихідного параметра в часі необ-хідно з’ясувати наскільки значний вплив змінного тимчасового дрейфу на фоні випадкових похибок спостережень.

5. При настроюванні радіо-, теле- і радіолокаційної апаратури візу-альним і акустичним засобами декількома операторами треба оцінити вплив на результат настроювання трьох факторів: апаратури, засобів й опе-ратора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]