Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-НТр-2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Тема 6. Норми витрат праці

1. Роль норм у визначенні витрат і результатів праці.

2. Функції норм праці.

3. Класифікація норм праці (по видах; залежно від методів розробки; ступеня диференціації; галузевого застосування; способу побудови; періоду дії).

4. Фактори, що впливають на величину норми.

Завдання для практичних занять і самостійної роботи:

1. Для чого необхідна детальна класифікація норм витрат праці?

2. Назвіть фактори, що впливають на величину норми.

3. Як класифікуються норми витрат праці по видах витрат часу?

4. Коли застосовуються норми штучного й штучно-калькуляційного часу?

5. Як зміниться норма виробітку, якщо норма часу, що становить 28 хв. на операцію, буде знижена до 23 хв.?

6. Визначити відсоток виконання норми виробітку, якщо норма виробітку на зміну встановлені 32 вироби, фактично за місяць випущено 817 шт. Відпрацьовано 22 зміни.

7. Визначите виконання норми виробітку за умови, що норми часу на деталь А становить 0,3 чіл.-ч., на деталь Б - 0,75 особ.-год; протягом місяця робітник зробив 320 деталей А и 140 деталей Б, відробивши 21 зміну по 8 годин.

8. Розрахуйте ринкові норми часу на виготовлення одного пальника зварювального напівавтомата, якщо вони виготовляються для продажу як у комплекті, так і окремо, оскільки термін служби їх значно менше ніж самих зварювальних напівавтоматів.

Попит на них коливається від 10 до 100 шт. на місяць. По даним заводської служби маркетингу в травні потрібно було 40 пальників, у червні 70, робітників відповідно 20 як у травні, так і в червні.

9. Розрахуйте норму штучного часу в умовах дрібносерійного виробництва, якщо оперативний час обробки деталі становить 10 хв, час на обслуговування робочого місця, час на відпочинок і особисті потреби й перерви, обумовлені технологією й організацією виробничого процесу, становить відповідно:

Час обслуговування - 3,5%;

Час на відпочинок - 3%;

Час перерв, обумовлених технологією й організацією виробництва - 2,5%.

Тема 7. Методи нормування й способи визначення норм праці

1. Методи нормування праці і їхня класифікація.

2. Аналітичний метод і його різновиди

3. Характеристика сумарного методу. Переваги й недоліки.

4. Коректування норм часу з урахуванням даних по оволодінню нових видів робіт і операцій.

Завдання для практичних занять і самостійної роботи:

1. Охарактеризуйте аналітичний і сумарний методи встановлення норм.

2. Поясните особливості застосування аналітично-дослідницького й аналітично - розрахункового методів.

3. Складіть структурно-логічну схему класифікації методів нормування й способів установлення норм праці.

4. Як ви розумієте поняття «оволодіння новими видами роботи»?

5. Визначити норму обслуговування для наладчика, якщо протягом зміни він повинен виконувати одне налагодження й три підналагодження на кожному верстаті. Норма часу на одне налагодження й підналагодження становить відповідно 35 і 8 хв. Коефіцієнт, що враховує додаткові витрати часу, прийняти рівним 1,11. Визначити норму чисельності наладчиків при двозмінній роботі, якщо в цеху 100 верстатів.

6. Визначите чисельність водіїв автонавантажувачів, зайнятих міжцеховим перевезенням вантажів по кільцевому маршруті. Відстань переміщення вантажів у середньому дорівнює 800 м. Середня маса одного місця вантажу - 20 кг. Середня маса вантажу, що транспортується, за один рейс - 1,2 т; середній вантажообіг у зміну 24 т; відстань навантаження й розвантаження - 4 м. Коефіцієнт змінності роботи Кзм = 1,5. Навантаження-Розвантаження виробника водієм вручну з укладанням.

7. Визначите планову середньодобову чисельність наладчиків на підприємстві з роботою в 2 зміни, номінальним фондом робочого часу 260 змін, реальним - 232 зміни в рік, М = 360 одиниць, якщо норма обслуговування наладчика автоматичного встаткування 12 одиниць у зміну.