Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

17.6 Екологічні аспекти впровадження теплових насосів

У процесі експлуатації систем на базі теплових насосів, відбувається економія первинного палива. У результаті вплив таких систем на навколишнє середовище істотно знижується. Сьогодні вони вважаються більше “чистими” в екологічному плані, ніж найсучасніші високоефективні газові котли.

Проведені дослідження допомагають провести порівняльний аналіз впливу на середовище теплових насосів і газових котлів по річних експлуатаційних показниках згоряння, обсягам викидів в атмосферу СО2. Для приклада: тепловий насос з коефіцієнтом продуктивності теплового насосу 3,0 у порівнянні з котлом, що має коефіцієнт річної продуктивності на рівні 90% (рівень надзвичайно високий), викидає в атмосферу СО2 на 40% менше, ніж котел тієї ж потужності за аналогічний часовий відрізок.

Впровадження теплових насосів приводить також до зниження й інших шкідливих з’єднань (табл. 17.1)

Таким чином, застосування систем на базі теплових насосів – це в багатьох випадках економічно виправдане рішення, що веде як до заощадження непоновлюваних енергоресурсів, так і до захисту навколишнього середовища, у тому числі й за рахунок скорочення викидів СО2 в атмосферу

Питання для самоконтролю

  1. Схема і принцип дії теплонасосної установки.

  2. Чим є навколишнє середовище для теплового нососу.

  3. Що таке коефіцієнт перетворення теплоти.

  4. Застосування двоступінчатої теплонасосної установки.

5. Варіанти застосування геотермальних теплових насосів.

6. Екологічні аспекти впровадження теплових насосів.

Ри. 17.4 Схема застосування геотермального теплового насоса для опалення й гарячого водопостачання індивідуального будинку: 1.Тепловий насос із контролером; 2. Циркуляційний насос первинного контуру (розсіл); 3. Циркуляційний насос вторинного контуру (вода); 4.Трьохходовий перемикаючий клапан; 5. Буферний акумулятор і нагрі- вач мережної води; 6. Верхній датчик температури контуру опалення; 7. Нижній датчик температури контуру опалення; 8. Циркуляційний насос системи опалення; 9. Датчик температури гарячого водопос-тачання; 10. Система додаткового електронагріву; 11. Датчик темпера- тури опалення; 12. Датчик температури буферного акумулятора; 13. Ци-ркуляційний насос колектора; 14. Датчик температури колектора; 15.Система електронного регулювання. (А) – грунтовий зонд або ґрун- товий колектор; (В) – розподільник розсолу; (С) – датчик зовнішньої температури; (D) – опалювальний контур; (Е) – сонячний колектор.

VL – трубопровід, що одає; RL – зворотний трубопровід

Таблиця 17.1 Порівняльна оцінка шкідливих викидів за опалювальний сезон (5448 год) від різних теплових джерел тепловою потужністю 1,16 мВт

Вид шкідливого викиду, т/рік

Котельня на вуглі

Електро-обігрівання

Тепловий насос

SOx

21,77

38,02

10,56

NOx

7,62

13,31

3,70

Тверді частки

5,8

8,89

2,46

Фтористі з’єднання

0,182

0,313

0,087

Усього

34,65

60,53

16,81

.