Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

14.4 Двоступінчаста холодильна машина зі змієвиковою проміжною посудиною й повним проміжним охолодженням.

Відмінність цієї схеми (Рис. 14.2) від попередньої полягає в тому, що робоча речовина першого ступеня після охолодження в проміжному холодильнику ІІ направляється в проміжну посудину VІ, де охоло- джується до стану сухого насиченої пари (точка 4) і потім надходить у компресор другого ступеня ІІІ. Таким чином, якщо через компресор першого ступеняя І проходить GI (кг) робочої речовини, то через компресор другого ступеняя проходить GII (кг) робочої речовини

GII = GI + (GII – GI)x7 + G/ + G// (14.14)

де (GII - GI) x7 – маса пари, що виникла при дроселюванні робочої речовини в допоміжному дросельному вентилі V; G/ -масса пари, що виникла у проміжній посудині при підведенні теплоти від рідини, що йде по змійовику; G// - маса пари, що виникла у проміжній посудині при підведенні теплоти від гарячих пар робочої речовини першого ступеня.

Тепловий розрахунок двоступінчастої холодильної машини з зміє-виковою проміжною посудиною й повним проміжним охолодженням ведеться за наступною методикою. При заданій холодопродуктивності Q0 і зовнішніх умовах визначаються Тк і Т0. Стан робочої речовини в точках 1 і 9 визначається відповідно до рекомендацій для попередньої схеми. Масова витрата робочої речовини першого ступеня

Масова витрата робочої речовини другої ступені GII , визначається з теплового балансу проміжної посудини

GIIi6 + GIi3 = GIi9 + GIIi4 (14.15)

звідки

(14.16)

У двоступінчатих холодильних машинах зі змієвиковою проміжною посудиною як робоча речовина найчастіше застосовується аміак.

14.5 Двоступінчаста холодильна машина з теплообмінниками.

У двоступінчастій холодильній машині, схема й цикли якої показані на рис. 14.3, як робоча речовина застосовуються хладони. Робоча речовина стискується компресором першого ступеня І (процес 1-2), охолоджується в проміжному холодильнику ІІ (процес 2-3) і направляється в другу ступень. Перед компресором другої ступені ІІІ пар, що йде із проміжного холодильника, змішується з холодним паром (стан 11), що надходить із рідинного теплообмінника VІ. Робоча речовина в результаті змішання охолоджується до стану, характеризуемого точкою 4. Таким чином, у компресорі другої ступені стискується більша по масі кількість робочої речовини, чим у компресорі першої ступені. Після стиску в у другій ступені (процес 4 - 5) робоча речовина охолоджується й конденсується в конденсаторі ІV (процес 5-6).

IV

6 5 5

а 3 III

V 4

6 7 4

II

8 3 2 2

9 I

VII VI

1

VIII

10 1

T б P в

5

6 Pk, Tk

2 9 6 Pk, Tk 5

3

9 Pnp, Tnp Pnp, Tnp 3

8 7 4 8 7 4 2

P0, T0 P0, T0

1 10 1

10

S I

Рис. 14.2. Схема (а) і цикл двохступінчатої холодильної машини з змійовиковою проміжною посудиною та повним проміжним охолодженням у Ts (б) і Рі (в) – діаграмах.

Далі рідка робоча речовина надходить у парорідиний теплообмінник V, де охолоджується (процес 6-7) холодною парою робочої речовини, що йде з випарника ІX. Потім робоча речовина направляється в рідинної теплообмінник VІ, де охолоджується (процес 7-8). Охолодження відбувається за рахунок теплообміну з киплячою рідиною, яка дроселюється через допоміжний дросельний вентиль VІІ (процес 8-10). Більша частина робочої речовини дроселюється в основному дросельному вентилі VІІІ (процес 8-9) і надходить у випарник, де кипить (процес 9-12) за рахунок теплоти джерела низької температури.

IV

6 5 5

а V 1 III

12 4 11

3

11 VI

10 II

2

VII 8 VIII IX

9 12 I

1

T б P в

5

2

6 Pk, Tk

3 7 6 Pk, Tk 5

7 4 8

8 10 Pnp, Tnp Pnp, Tnp 3

11 10 11 4 2

P0, T0 1 P0, T0

9 1

9 12

S I

Рис. 14.3. Схема (а) і цикл двохступінчатої холодильної машини з теплообмінниками у Ts (б) і Рі (в) – діаграмах.

З випарника пар робочої речовини надходить у парорідиний теплообмінник, де нагрівається (процес 12-1) за рахунок теплоти, що відбирає від рідкої робочої речовини, що йде з конденсатора, і потім надходить у компресор першої ступені. Пара, що утворилася в рідинному теплообміннику, змішується з робочою речовиною, що йде із компресора першої ступені й надходить у компресор другої ступені.

Теплообмінники V і VI служать насамперед для охолодження рідкої робочої речовини перед дросельним вентилем, що скорочує необоротні втрати, пов'язані із дроселюванням, і підвищує питому масову холодопродуктивність циклу. Нагрівання пари в парорідиному теплообміннику (у тому випадку, якщо компресор поршневий) гарантує захист компресора першого ступеня від гідравлічного удару й підвищує його об'ємні й енергетичні коефіцієнти.