Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний консп книжн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать
  • 476 Мобільних консультаційних пунктів

соціальної роботи (далі - МКП).

Основні форми роботи:

- індивідуальне та групове консультуван-ня, а саме:

____________________________________

110

- лекції,

  • бесіди,

  • тренінги,

  • відеолекторії,

  • вуличні ігротеки,

  • профілактичні заходи в літніх оздоровчих таборах,

  • розповсюдження рекламно-

інформаційних матеріалів.

111

- 74 заклади соціального обслуговування, які забезпечують:

- інформування та

- консультування клієнтів (дітей та їхніх батьків) з питань профілактики наркоманії та шкоди від вживання нарко-тичних засобів.

Вторинна профілактична робота щодо профілактики ВІЛ-інфекції серед ін’єкцій-них споживачів наркотиків здійснюється в Україні з 1999 року через 216 спеціалі-зованих служб соціально-профілактичної роботи, як відповідь на епідемію ВІЛ.

112

Робота їх спрямована:

- на надання консультацій молоді, яка вживає наркотики ін'єкційним шляхом, членам їх сімей, різними спеціалістами:

- медиками,

- психологами,

- юристами,

- соціальними працівниками;

- здійснюється обмін використаних шпри-

ців;

- розповсюджуються інформаційно-прос-

вітницькі матеріали;

113

- організовуються групи взаємодопомоги

для молоді, яка вживає наркотики ін'єк-

ційним шляхом, та членів їх сімей;

- проводиться мотивування молоді до

ведення безпечної поведінки щодо інфіку-

вання ВІЛ та

- перенаправлення до центрів реабілітації

наркозалежної молоді.

При здійсненні роботи з вживачами психо-активних речовин спеціалісти служб використовують стандарти роботи, котрі розроблені та затверджені наказами Мінсім’ямолодьспорту, а саме:

114

1. Галузевий стандарт надання соціальних послуг вживачам психоактивних речовин, в тому числі споживачам ін’єкційних наркотиків, і їх близькому оточенню (наказ Мінсім’ямолодь-спорту від 10.10.20 07 № 3611).

2. Стандарт мінімального пакету соціальних послуг, спрямованих на профілактику ВІЛ/ІПСШ та ускладнень, що є супутніми при вживанні ін'єкційних наркотиків (наказ Мінсім’ямолодьспорту від 18.12.2008 № 4941 „Про затвердження та впровадження стандартів мінімального пакету соціальних послуг у сфері ВІЛ/СНІДу різним категоріям дітей, молоді та сімей”).

115

Третинна профілактика спрямована на ре-соціалізацію наркозалежної молоді та під-тримку сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах через алкогольну та наркотичну залежність членів сім’ї.

Кабінетом Міністрів України, за ініціативи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, 16.09.2009 року прийнято поста-нову № 979 «Про затвердження Типового положення про центри ресоціалізації нар-козалежної молоді», що набрала чинності з 1 січня 2010 року.

____________________________________

116

Згідно з цією постановою центри ресоціа-лізації наркозалежної молоді створюються місцевими органами влади. Типовим положенням про ці заклади визначено, що утримання здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до спільного наказу Мінсім’ямо-лодьспорту, МОЗ, МОН, Мінпраці, МВС, Мін- трансу та Держдепартаменту України з пи-тань виконання покарань від 14.06.2006 №

1983/388/452/221/556/596/106 „Про зат-

вердження Порядку взаємодії суб’єктів со-

117

ціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах”, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виконують функції щодо виявлення та суп-роводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.