Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний консп книжн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать
  1. Усвідомлення і відчуття безперервності, постійності та ідентичності свого фізичного та психічного «я».

Критерій заснований на постулаті, що фізичне і психічне «Я» кожної нормальної людини незмінно або повинно бути незмін-ним з самого народження людини до остан-нього дня його життя.

288

Тому Ви повинні переконати психіатра, що Ваше фізичне і психічне «Я» ніколи не піддавалося змінам, що воно завжди було незмінним, безперервним і ідентичним самому собі. Небажано говорити, що Ви коли-небудь втрачали свідомість або пере-бували в комі.

  1. Почуття сталості та ідентичності пере-живань в однотипних ситуаціях.

Критерій заснований на постулаті, що всі почуття, емоції, думки і переконання кож-ної нормальної людини пов'язані або повинні бути пов'язані тільки з якою- небудь ситуацією. Тому Ви повинні переко-нати лікаря, що в однотипних ситуаціях Ви завжди відчували і думали одне й те саме.

289

3. Критичність до себе і своєї власної психіч-ної продукції (діяльності) та її результатів. Критерій заснований на постулаті, що психічна діяльність у кожної нормальної людини не є або не повинна бути спонтанною і безконтрольною, при цьому кожна нормальна людина повинна постійно усвідомлювати, оцінювати, аналізувати і контролювати всі свої думки, емоції, почуття, фантазії, сни та інші прояви психічної продукції (діяльності). Тому Ви повинні переконати лікаря, що у Вас не з'являється ніяких думок, емоцій, почуттів, фантазій і снів, непідконтрольних Вашим розуму і волі.

290

4.Відповідність психічних реакцій (адекват-ність) силі й частоті середовищних впливів, соціальних обставин і ситуацій.

Критерій заснований на постулаті, що кожна психічна реакція людини пов'язана тільки зі середовищними впливами, соці-альними зобов'язаннями і ситуаціями. Тому Ви повинні переконати лікаря, що всі Ваші думки, емоції, фантазії і сни повністю від-повідали наданому на Вас впливу природ-ного або соціального середовища або були пов'язані з виконанням Вами будь-яких соціальних зобов'язань.

291

5. Здатність самоврядування поведінкою відповідно до соціальних норм, правилами, законами. Критерій заснований на постулаті, що по-ведінка кожної нормальної людини регулю-ється або повинна регулюватися тільки со-ціальними нормами, правилами і законами, яким кожна нормальна людина зобов'язана беззаперечно підкорятися. Необхідно під- креслити, що даний критерій ефективніше всіх інших служить для насадження кон-формізму і дає підставу для використання психіатрії в політичних цілях. Тому Ви повинні досконально знати всі діючі у Вашій країні соціальні норми, правила і закони або звертатися за допомогою до юриста, який буде інформувати Вас про по-

___________________________________

292

яву кожного нового правила і закону, щоб Ви могли регулювати свою поведінки в залежності від них.