Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УТР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Тема 6 Планування та прогнозування трудових ресурсів Практичне заняття Методичні рекомендації

Прогнозування трудових ресурсів здійснюється через визначення потрібного зростання продуктивності праці, соціально-економічного планування потреб господарства в робочій силі, прогноз пропозиції робочої сили і обсягів попиту. Планування, формування і розподіл трудових ресурсів здійснюється шляхом складання балансу трудових ресурсів.

Задачі для розв’язання

1. Чисельність населення на початок прогнозного року складає 1,7 млн. осіб, трудових ресурсів – 940 тис. чол. Чисельність народжених складе 7,1 тис. осіб, чисельність померлих – 9,3 тис. осіб. Сальдо міграції на протязі року згідно прогнозів складе 4,1 тис. осіб, число прибулих – 9,1 тис. осіб. Доля трудових ресурсів у чисельності населення прогнозується на рівні 57%. Визначте баланс внутрішньорічного обороту і чисельність трудових ресурсів.

2. Чисельність населення на кінець планового року складе 1,3 млн. осіб, питома вага населення в працездатному віці в чисельності населення – 53%, питома вага непрацездатних в чисельності населення працездатного віку – 2,3%, із них пенсіонери працездатного віку – 0,5%, питома вага осіб старше працездатного віку в чисельності трудових ресурсів – 6%, питома вага підлітків в чисельності трудових ресурсів – 0,2%. Визначте ресурсну частину звітного балансу трудових ресурсів планового року.

3. Чисельність зайнятих в господарстві в базовому році – 2,3 млн. осіб. Питома вага зайнятих у галузях матеріального виробництва в загальній чисельності зайнятих в господарстві – 75%, питома вага зайнятих в промисловості і будівництві в чисельності зайнятих у матеріальному виробництві – 42%, зайнятих у сільському господарстві – 28%, зайнятих у галузі транспорту і зв'язоку – 9,3%. У плановому році прогнозується темп зростання обсягу виробництва в галузях матеріального виробництва – 102%, темп зростання продуктивності праці в промисловості і будівництві 101%, сільському господарстві – 101,5%, транспорт і зв'язок – 101,2%, інші галузі сфери матеріального виробництва – 100,7%. Попит на робочу силу галузей невиробничої сфери від чисельності зайнятих у галузях матеріального виробництва складе 29%. Визначте розподіл трудових ресурсів за сферами виробництва і галузями народного господарства.

Тема 7 Ринкові механізми регулювання трудових ресурсів

Семінар

1. Структура доходів у ринковій економіці.

2. Формування заробітної плати у ринкових умовах.

3. Мінімальна заробітна плата, її функції та визначення.

4. Державне регулювання трудових доходів працівників.

Література: 16, с. 89-102, 182-203; 20, c.143-161; 22, с. 69-80, 139-161

Тема 8 Продуктивність та ефективність праці Практичне заняття Методичні рекомендації

Продуктивність праці визначають шляхом ділення обсягу валової продукції на кількість працівників, що її виробляли. Фондоозброєність визначають діленням вартості фондів на кількість працівників. Фондовіддача визначається як відношення вартості валової продукції до вартості фондів.

Розкласти абсолютний загальний приріст продуктивності праці (∆ПП) на складові

де ∆ППфв, ∆ППфо - приріст продуктивності праці за рахунок зростання, відповідно, фондоозброєності праці й фондовіддачі.

Те ж частках приросту:

де ∆ФВ, ∆ФО — абсолютні фактичні прирости в порівнянні з планом, відповідно, фондоозброєністі і фондовіддачі, Фопл — планова фондовіддача, ФВф — фактична фондоозброєність.

Питома вага працівників, зайнятих механізованою працею, визначається шляхом ділення кількості працівників зайнятих механізованою працею, на облікову кількість працівників підприємства.

Під час розрахунку зростання виробітку всіх працівників підприємства слід виходити з того, що продуктивність праці всіх працівників зросте прямо пропорційно зменшенню їх кількості, або, що одне й те ж саме, продуктивність праці буде тим вищою, чим більша кількість працівників буде переведена на механізовану працю й чим продуктивніше буде працювати обладнання.

Для розрахунку використовують наступну формулу:

,

де ПВрм — питома вага працівників, яких переводять на механізовану працю, в загальній кількості працюючих, зайнятих ручною працею;

Ум — величина, яка характеризує рівень механізації та автоматизації праці за базисний період (розраховується як відношення кількості робітників, зайнятих механізованою працею до загальної кількості працівників);

Птм — зростання продуктивності праці працівника, якого переводять на механізовану працю.

Середній розряд робіт (робітників) визначається як середньо­арифметична величина їх розрядів, зважена на трудомісткість робіт (число працівників) кожного розряду.

Середній тарифний коефіцієнт робіт (працівників) визначається як середньоарифметична величина їх тарифних коефіцієнтів, зважена на трудомісткість робіт (кількість працівників) кожного розряду.

; ;

; ;

де Рс — середній розряд робіт (робітників);

Т — трудомісткість робіт, нормо-год.;

Чр — кількість робітників;

Кс — середній тарифний коефіцієнт робіт (робітників),

∑ РТ — загальна трудомісткість, приведена до І розряду, нормо-год;

∑ РЧр — загальна кількість працівників, приведених до працівників І розряду;

∑ КТ — загальна трудомісткість робіт, приведена до І розряду, нормо-год.;

∑ КЧр – загальна кількість працівників, приведених до коефіцієнта І розряду.