Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Книга скачана с сайта http://e kniga.in.ua

Издательская группа «Основа» — «Электронные книги»

Харків Видавнича група «Основа»

2011

УДК 373.2 Серія «Творчому педагогу» ББК 74.102

К65

К65 Конструктивна творчість дошкільників / уклад. Н. О. Творого­ ­ва — Х. : Вид. група «Основа», 2011. — 160 с. : іл. — (Серія «Творчому педагогу»).

ISBN 978-617-00-0787-2.

Посібникміститьописрізнихвидівконструктивноїдіяльності з дітьми дошкільного віку; орієнтовне планування роботи з дітьми різних вікових груп; ілюстрований матеріал.

Книга допоможе педагогічним працівникам, батькам у комфортних умовах та цікаво розвивати творчі здібності дітей, формувати культуру їх трудової діяльності, виховувати естетичний смак.

УДК 373.2 ББК 74.102

Навчальне видання

Серія «Творчому педагогу»

Конструктивна творчість дошкільників

Творогова Наталія Олександрівна, укладач

Головний редактор Н. Ф. Юрченко

Коректор О. М. Журенко

Підписано додруку 28.11.2010. Формат 70100/32. Папір офсет. Друк офсет. Гарнітура Шкільна. Ум. друк. арк. 9,75.

Замовлення № 10–11/14–05.

ТОВ «Видавнича групаОснова» 61001 м. Харків, вул. Плеханівська, 66 тел. (057) 731–96–33 е-mail: office@osnova.com.ua

Свідоцтво суб’єкта видавничої справи ДК № 2911 від 25.07.2007 р.

©Творогова Н.О. укладання, 2011

©Зеркалій О. В., ілюстрації, 2011

ISBN 978-617-00-0787-2 © ТОВ «Видавнича групаОснова», 2011

Зміст

Зміст дитячого конструювання . . . . . . . 5

Особливості конструктивного задуму . . . . 9 Конструювання «за певними умовами» . . . 11 Види конструктивного матеріалу . . . . . 12

Організація роботи з конструювання

умолодшій групі . . . . . . . . . . . . . 24

Орієнтовне планування роботи з конструювання . . . . . . . . . . . . 24

Конструювання з будівельного матеріалу . . 26 Конструювання з паперу . . . . . . . . . 36 Конструювання з піску . . . . . . . . . 42 Конструювання зі снігу . . . . . . . . . 46 Конструювання з природного матеріалу . . 50 Конструювання з покидькового матеріалу . . 57

Організація роботи з конструювання

усередній групі . . . . . . . . . . . . . 62

Орієнтовне планування роботи з конструювання . . . . . . . . . . . . 62

Конструювання з будівельного матеріалу . . 64 Конструювання з паперу . . . . . . . . . 74 Конструювання з піску . . . . . . . . . 82 Конструювання зі снігу . . . . . . . . . 86

Конструктивна творчість дошкільників

Конструювання з природного матеріалу . . 90 Конструювання з підручного матеріалу . . . 98

Організація роботи з конструювання

устаршій групі . . . . . . . . . . . . . .106

Орієнтовне планування роботи з конструювання . . . . . . . . . . . .106

Конструювання з будівельного матеріалу . 109 Конструювання з паперу . . . . . . . . 120 Конструювання з піску . . . . . . . . . 129 Конструювання зі снігу . . . . . . . . . 134 Конструювання з природного матеріалу . . 139

Конструювання з покидькового матеріалу . 152

Література . . . . . . . . . . . . . . . 160

4

Зміст дитячого конструювання

Термін «конструювання» (від латинського слова соnst­ ruerе) означає певне взаєморозташування різних предметів, частин, елементів.

Дитячеконструювання—церізноманітніспорудизбу- дівельного матеріалу, виготовлення виробів та іграшок із паперу, картону, дерева й інших матеріалів. За своїм характером воно схоже на образотворчу діяльність і гру — у ньому також відтворюється навколишня дійсність. Споруди й вироби дітей необхідні для практичного викори­ стання (споруди — для гри, вироби — для прикрашання ялинки, для подарунка мамі та ін.), тому повинні відповідати своєму призначенню.

Конструктивна діяльність — це практична діяльність, спрямована на отримання певного, заздалегідь задуманогореальногопродукту,щовідповідаєйогофункціональному призначенню.

УБазовоїпрограмірозвиткудітейдошкільноговікузазначено, що конструювання дає дитині можливість вправлятися в створенні предметів, композицій із будівельного матеріалу, піску, снігу, паперу, природного (насіння, гілочок, жолудів, шишок, камінців, мушлі) та покидькового матеріалів (сірники без сірки, кольоровий папір, картон, фольга, коробочки), саморобок, дрібних іграшок,

5

Конструктивна творчість дошкільників

геометричних фігур, реальних предметів. Побудова конструкцій потребує від дитини вміння обстежити об’єкт, оцінити його розмір, просторове розташування, розділити на складові частини, уявити предмет в цілому, у різних площинах.

Конструювання впливає на розвиток волі дитини, вона навчається ставити мету та досягати її, самостійно долати труднощі, контролювати хід своєї роботи. Конструювання є основою конструктивно-технічних та художніх здібностей дошкільника.

Конструювання дає дитині можливість будувати з різних матеріалів — будівельного, природного, з елементів дитячих меблів, побутових речей, іграшок, власних саморобок; вправляти дрібні м’язи рук, просторову уяву, набуватипрактичнихнавичок,розрізнятирізніматеріализаїх характеристиками, фактурою, насолоджуватися можливістю експериментувати, варіювати, фантазувати.

6

Зміст дитячого конструювання

Конструювання(індивідуальне,колективне,репродуктивне, творче) стимулює бажання створювати конструкції; вправляє в умінні планувати та контролювати свої дії; сприяє формуванню вміння об’єктивно оцінювати, наскільки досягнуте відповідає запланованому, використовувати різні матеріали (конструктори, папір, природний та покидьковий матеріали, тканину), добирати їх з урахуванням кольору, фактури, форми, пластичності; розвиває просторові уявлення, уміння аналізувати умови функціонування конструкції, здатність установлювати послідовність виконання конструктивних дій, сприяє пошуковій активності (способи, варіанти, конструкторські рішення), конструювання за схемою.

Конструювання сприяє розумовому, моральному, естетичному, трудовому вихованню. На заняттях констру­ юваннямрозвиваютьсясенсорнійрозумовіздібностідітей. Якщо діяльність організована правильно, то діти здобувають не тільки конструктивно-технічні вміння (спорудження окремих предметів із будівельного матеріалу — будинки, мости та ін. або виготовлення з паперу різних виробів — ялинкові іграшки, кораблики та ін.), але й узагальнені вміння — цілеспрямовано розглядати предмети, порівнювати їх між собою й розчленовувати на частини, помічати в них спільне й різницю, знаходити основні конструктивні частини, від яких залежить розташування інших частин, робити умовиводи й узагальнення.

Важливо, що мислення дітей під час конструктивної діяльності має практичну спрямованість і творчий характер. Коли діти навчаються конструювати, то у них розвивається планувальна розумова діяльність, що є важливим

7

Конструктивна творчість дошкільників

чинником формування навчальної діяльності. Діти, конструюючи будівлю або виріб, подумки уявляють, якими вонибудуть,ізаздалегідьпланують,якїхвиконуватимуть і у якій послідовності.

Конструктивнадіяльністьсприяєпрактичномупізнанню властивостей геометричних тіл. Це сприяє збагаченню мовлення дітей новими термінами, поняттями (брусок, куб, піраміда та ін.), що в інших видах діяльності вживаються рідко; діти вправляються в правильному вживан-

ні понять (високий — низький, довгий — короткий, широ­ кий—вузький,великий—маленький),уточнійсловесній вказівцінапрямку(над—під,праворуч—ліворуч,униз— уверх, позаду — попереду, ближче — далі тощо.).

Конструктивна діяльність є також засобом морального вихованнядошкільників.У процесіцієїдіяльностіформуються такі важливі якості особистості, як працьовитість, самостійність, ініціатива, завзятість при досягненні мети, організованість.

Спільна конструктивна діяльність дітей (колективні будівлі, вироби) відіграє велику роль у вихованні навичок роботи в колективі — уміння попередньо домовитися (розподілити обов’язки, відібрати матеріал, необхідний для будівлі або виробу, спланувати процес їх виготовлення та ін.) і працювати дружно, не заважаючи одне одному.

Виготовлення дітьми різних виробів та іграшок для подарунка мамі, бабусі, сестрі, молодшому товаришеві або одноліткові виховує турботливе й уважне ставлення до близьких, до товаришів, бажання зробити їм щось приємне. Саме це бажання часто змушує дитину працювати

8

Зміст дитячого конструювання

особливо ретельно й старанно, що робить її діяльність осмисленішою й дає їй велике задоволення.

Виготовлення виробів із природного матеріалу формує в дітей не тільки технічні вміння й навички, але й особли- веставленнядонавколишньогосвіту—дітипочинаютьпо- мічатикрасусмарагдовогомохуіяскраво-червоноїгороби- ни, форму коріння і гілок дерев, відчувати красу й доцільність їх комбінацій.

Однак таке значення у вихованні дітей конструктивна діяльність здобуває тільки за умови систематичного навчання, використання різноманітних методів, спрямованих на розвиток не тільки конструктивних умінь і навичок,алейпевнихякостейособистостідитини,їїрозумових здібностей.

Особливості конструктивного задуму

Конструктивнатворчістьєскладнимкомплексомрозумових і практичних дій, як і будь-який творчий процес по- чинаєтьсязвизначеннязамислу.Задум—цеуявленняпро кінцевий результат діяльності та шляхи його реалізації.

Конструктивний замисел з’являється в процесі розумової діяльності дитини. В основі замислу — постійне порівняння, аналізування, синтезування відомого із попереднього досвіду конструкцій. Дитячий замисел визначається змістом конструювання, що організовується дорослим.

Особливе місце в конструюванні займає діяльність, у якій діти відображають реальний предмет чи його зображення. При цьому дитина може наслідувати у дитячих будівлях зразки, предмети реальної дійсності або їх

9

Конструктивна творчість дошкільників

зображення на малюнку, фотографії. В усіх цих випадках конструктивна діяльність дітей має свої особливості. Однак мета у них спільна: побудувати предмет, схожий на зображення. Тому цей вид конструювання можна назвати

конструюванням за зразком. Основою формування кон-

структивного задуму є пізнавальна діяльність дітей. Тут задум майбутньої конструкції може бути сформований передусім у процесі чуттєвого пізнання предмета. Для формування уявлень про предмет на основі сприйняття зразку дитячої будівлі дитині необхідно провести цілу систему складних дій. Передусім вона повинна обстежити якості запропонованогопредмета,йогоформи,пропорції,просторове положення тощо.

При цьому з точки зору конструктивних якостей основне значення мають специфічні якості предмета і його частин: стійкість, рівновага, довжина тощо. Під час конструювання дітей за іншими зразками (реальний предмет чи його зображення) конструктивний задум формується на основі сприйняття тільки зовнішнього вигляду предмета. Діти можуть бачити загальну конструкцію предмета, визначати його частини.

Без засобів конструювання тих предметів, що приховані від дитини, вона не може уявити собі ту будівлю, що повинна відображати запропонований їй предмет. Засоби конструювання повинні бути знайдені дитиною самостійно: шляхом сприйняття дій дорослого, однолітка чи шляхом особистого пошуку.

При цьому вибір чи пошук можуть бути виконані спочатку розумово, а потім реалізовані шляхом практичних спроб.

10