Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Вінні-Пух

Матеріал: каштани різного розміру (2 шт.); гарбузові насінини (4 шт.); капелюхи від жолудів (2 шт.); пластилін.

Практичні дії

З’єднати два каштани пластиліном таким чином, щоб зі світлих частин утворити мордочку і черевце. Із гарбузових насінин зробити лапи і прикріпити до тулуба. Капелюшки жолудів прикріпити до голови (вуха). Із пластиліну виліпити ніс та очі.

151

Конструктивна творчість дошкільників

Конструювання з покидькового матеріалу

Крокодил

Матеріал: сірникові коробки, що обклеєні зеленим папером (2 шт.); шаблони лапок і хвоста крокодила; флома­ стери; клей; олівець.

Практичні дії

Однукоробкупоставитименшоюстороноюнастіл,зверху на неї горизонтально покласти другу коробку і з’єднати за допомогою клею. За допомогою шаблонів вирізати лапи, хвіст, очі крокодила. Лапи приклеїти до боків коробка, хвіст — позаду, очі — вгорі горизонтального коробка. Рот і краватку крокодила намалювати кольоровими фломастерами.

152

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Веселий чоловічок

Матеріал: шматочок пінопласту квадратної форми; ковпачки від зубної пасти (4 шт.); пластмасова кришечка від пляшки; кольоровий папір; фломастери; клей; пензлик.

Практичні дії

Тулуб чоловічка зробити з пінопласту, з боків і знизу прикріпити за допомогою клею ковпачки від зубної пасти (руки і ноги чоловічка). Зверху на шматочок пінопла­сту прикріпити кришечку з-під пляшки (голова чоловічка). Фломастеромнамалюватинаголовіочі,ніс,ротик.Самтулуб прикрасити кружечками кольорового паперу.

153

Конструктивна творчість дошкільників

Ведмедик

Матеріал: кришки для консервування (2 шт.); папір коричневоготажовтогокольору;смужкапаперубілогокольору; папір; клей; фломастери; пензлик.

Практичні дії

Дві кришки для консервування з’єднати між собою за допомогою смужки паперу і клею. На заготовку приклеїти з обох сторін круги паперу жовтого кольору. Вуха, очі, ніс іротвирізатиз паперукоричневогокольоруі приклеїтина заготовку. Очі домалювати чорним фломастером.

154

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Клоун у шляпі

Матеріал: шкаралупа від яйця, кольоровий картон, кришка з-під пляшки, клей, фломастери.

Практичні дії

Спочатку виготовити шляпу. Із кольорового картону вирізати круг, скласти його навпіл і зробити розріз зі сторони згину. Потім скласти по перпендикулярній діагоналі, також зробити надріз. Потім змастити розрізані частини клеєм і накласти на шкаралупу. Для того щоб поробка не падала, приклеїти її до кришки. Очі, ніс ірот клоуна домалювати фломастерами.

155

Конструктивна творчість дошкільників

Літак

Матеріал: порожній стрижень від шарикової ручки, картон, клей, ножиці, пензлик.

Практичні дії

Із картону виготовити крило і хвіст літака. Крило зма­ стити в середині клеєм і покласти на стрижень, зверху наклеїти смужку паперу завдовжки до 3 см, добре затиснути деталі, тримати декілька секунд для того, щоб частини міцно склеїлись. Потім розрізати трубочку стрижня з порожньої сторони і ввести у прорізь хвіст. Вирівняти деталі для поліпшення аеродинамічних якостей.

156

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Сова

Матеріал: товсті нитки, клей, картон, ножиці, пензлик.

Практичні дії

Спочатку виготовити ескіз малюнка, який перенести на основу — товстий картон. Потім усю поверхню змаститиклеємі занамічениммалюнкомвикладатиокреміфрагменти шматочками плетеного матеріалу. Кінці ниток непомітноз’єднати,щобвийшлавидимістьцілогокуска.Так продовжувати до завершення роботи.

157

Конструктивна творчість дошкільників

Півник

Матеріал: обрізки різних кольорових тканин, картон, клей, ножиці, пензлик.

Практичні дії

Роботу починати виконувати знизу вверх. Спочатку приклеїти лапки зі щільної червоної тканини, потім — тулуб. Деталі тулуба приклеїти частково і в накладку, перекриваючи попередню деталь. Таким чином досягається об’ємність фігури. Коли тулуб приклеєний, слід приклеїти сережки і дзьоб, потім — голову і гребінець. Ці деталі потрібно вирізати з цупкої тканини. Наприкінці приклеїти хвіст півника, що необхідно вирізати з різнокольорової тканини.

158

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Сніговичок

Матеріал: вата, кольоровий папір, ножиці, пензлик, клей і клейстер.

Практичні дії

Приготувати дві кульки з вати для голови і тулуба сніговика та дві маленьких кульки для рук. Шарики змастити клейстером і сушити. Коли деталі висохнуть, з’єднати їх клеєм. З кольорового паперу зробити відро, очі, ніс, рот, мітлу. Готову поробку прикріпити на картон.

159

Література

1.Артемова Л. В. Старша група в дитячому садку. Методичний посібник.— К.: Радянська школа, 1990.

2.Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі» / Наук. кер. О. Л. Кононко.— К.: Світич, 2009.

3.ДавидчукА.Н.Развитиеудошкольниковконструктивного творчества.— М.: Просвещение, 1976.

4.Комарова Т. С., Савенков А. И. Коллективное творче-

ство дошкольников. М., 2005.

5.Куцакова Л. В. Конструирование и ручной труд в детском саду: Пособие для воспитателя детского сада.— М.: Просвещение, 1990.

6.МаликО.А.Занятияпоизобразительнойдеятельности. Коллективное творчество.— М.: ТЦ Сфера, 2009.

7.Самойленко И. В. Как развивать таланты ребенка: От рождения до пяти лет.— М.: ООО ИКТЦ «Лада», 2009.

8.Щеглова О. Оригами. Волшебный мир бумаги. Новая книга оригами.— Ростов н/Д, 2007.

9.Чен Н. В. Замечательные поделки своими руками.—

Х., 2007.

160