Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Зміст дитячого конструювання

Попередняпідготовкадозаняттязконструюваннязпаперузаймаєувихователядостатньобагаточасу,алевінвикористовує цей момент із виховною метою, залучаючи дітей до обговорення того, якою має бути подальша робота. Наприклад, готуючи матеріал до заняття щодо виготовлення книжки, педагог разом із дітьми з’ясовує, якого розміру буде ця книжка, добирає обкладинку тощо. У результаті у дітей формується свідоме ставлення до майбутньої діяльності.

Конструювання з природного матеріалу

Під час спостережень, прогулянок, екскурсій діти збирають різний природний матеріал: шишки, насіння, жолуді, каштани, чудернацькі гілочки і корінці, листя, мох та ін. Привчаються збирати його так, що не завдати шкоди природі: береста знімається з повалених дерев, гілочки добираються сухі, листя, насіння — опале.

Дітей продовжують учити доцільно використовувати природний матеріали під час виготовлення різних поробок. Діти опановують навички з’єднання окремих частин за допомогою клею, сірників. Вони вдосконалюють уміння в плануванні своєї діяльності, в умінні працювати цілеспрямовано, учаться проявляти самостійність, вигадку.

Конструювання з покидькового матеріалу

Щодня ми викидаємо, на перший погляд, зовсім не потрібні нам речі, не підозрюючи про те, що це відмінний матеріал для поробок: пусті сірникові коробки, кришки від

21

Конструктивна творчість дошкільників

пляшок води, тюбики з-під зубної пасти, шматки тканини, пінопласт. Таких матеріалів дуже багато, з усього цього можна виготовити оригінальні іграшки, сувеніри, різні пристрої, що завжди можна практично використати. Для їх виготовлення потребується зовсім небагато — бажання, кмітливість і терпіння.

Виготовляючи іграшки, поробки з покидькового матеріалу: котушок, поролону, пінопласту та ін., діти ознайомлюються з якостями цих матеріалів і вчаться використовувати їх відповідно до задуманої конструкції. У кожному конкретному випадку той чи інший предмет може перетворитися на поробку, іграшковий, роздавальний чи інший матеріал.

Коли діти конструюють із різних матеріалів, то необхіднощобвиховательпідтримувавукожноїдитиниінтерес до роботи, щоб дитина відчувала, що її будівля комусь потрібна, і вона використовувала б її для ігор у повсякденному житті. Поробки з природного матеріалу, паперу та покидькового матеріалу необхідно також зберігати в групі або подарувати молодшим дітям.

Дітиіззадоволеннямспоруджуютьбудівліз піску.Для конструктивної діяльності дітей із піску пропонують такі матеріали: відра, лопатки, дрібні іграшки, шматки пластмасовихшлангівтатрубочок,шматкипінопласту,поролону, шпагату, тасьми, різні пластмасові та металеві коробки, баночки. Для обігравання будівель діти застосовують поробки, що вони виготовили власноруч (поробки з паперу, покидькового, природного матеріалів).

Для того щоб збагатити досвід дітей, ознайомити їх з особливостями спорудження будівель, педагог викори­

22

Зміст дитячого конструювання

стовує відомі методики: спостереження, екскурсії, читанняхудожніхтворів,бесідипропобачене,розгляданняілюстрацій, перегляд діафільмів.

Під час роботи дітей зі снігом основною формою організації є колективна праця. Діти вчаться спільно планувати свою діяльність, досягати поставленої мети, передбачати майбутній результат, самостійно розподіляти обов’язки: один навантажує сніг в ящики, другий возить, третій загружає в тази, четвертий наливає воду в тази, п’ятий робить снігове тісто і з нього формує деталі, а споруджують будівлю всі разом. Ця робота найцікавіша, кожний бажає взятив нійучасть.Особливуувагуприділяютьякостібудівель, передачі образу, їх естетичному оформленню. Дорослий є не організатором дитячої діяльності, а рівноправним членом колективу.

23

Організація роботи з конструювання у молодшій групі

Орієнтовне планування роботи з конструювання

Тема

з/п

 

 

Конструювання з будівельного матеріалу

1«Рівна доріжка»

2 «Кімната для ляльки»

3«Будинок для зайчика»

4«Вежа»

5«Потяг»

6 «Будка для Бобика»

7 «Пташиний двір»

8 «Диван для татуся»

9 «Місточок»

10 «Човник»

Конструювання з паперу

1 «Ознайомлення з видами паперу»

2«Казкова книжечка»

24

Організація роботи з конструювання у молодшій групі

Тема

з/п

 

3«Листівка для матусі»

4 «Ковпачок для Дня народження»

5«Підзорна труба»

6«Туристичний намет»

Конструювання з піску

1«Доріжка»

2«Пасочки з піску»

3 «Тунель для машин»

4«Циркова арена»

Конструювання зі снігу

1 «Снігові кульки»

2«Снігова баба»

3 «Сніговий паркан»

4«Снігова квітка»

Конструювання з природного матеріалу

1«Метелик»

2«Їжачок»

3«Квітка»

4«Візерунок з осіннього листя»

5«Гусениця»

6 «Солом’яний будиночок»

7«Равлик»

Конструювання з покидькового матеріалу

1«Стіл для трьох ведмедів»

2«Прапорець»

3«Змія-царівна»

4«Неваляйка»

5«Потяг із Цукеркової країни»

25

Конструктивна творчість дошкільників

Конструювання з будівельного матеріалу

Рівна доріжка

Матеріал: цеглинки (6 шт.) для кожної дитини.

Практичні дії

Вихователь пропонує кожній дитині взяти цеглинку і покласти її горизонтально. Потім узяти другу цеглинку, покласти її поруч, міцно притискаючи до першої. Виховательспонукаєдітейкластицеглинкирівно,утворюючисуцільну лінію, щоб доріжка вийшла рівною і красивою.

26

Організація роботи з конструювання у молодшій групі

Кімната для ляльки

Матеріал: пластини (4 шт.), цеглинки (6 шт.) для кожної дитини.

Практичні дії

Дітибудуютькімнатудляляльки,використовуючицеглинки. Для спорудження стін кімнати, цеглинки слід викласти у вигляді літери П. Вихователь пропонує кожній дитині взяти цеглинку і поставити її вертикально. Слід поставити по 2 цеглинки з кожної з трьох сторін. Пластинами викласти стелю кімнати, укладаючи їх на цеглинки, щільно одна до одної.

27

Конструктивна творчість дошкільників

Будинок для зайчика

Матеріал: пластини (4 шт.), цеглинки (6 шт. ) для кожної дитини; призма.

Практичні дії

Спочатку будівля споруджується як «Кімната для ляльки». Потім зверху на пластини ставиться нова деталь — призма.

28

Організація роботи з конструювання у молодшій групі

Вежа

Матеріал: кубики (6 шт.), цеглинки (2 шт.), прапорець (1 шт.) для кожної дитини.

Практичні дії

Вихователь пропонує дітям узяти 2 цеглинки і покла­ сти їх горизонтально одна біля одної вузькою стороною. Зверху на цеглинки посередині поставити 6 кубиків один на один. Потім зверху на кубиках розташувати прапорець. Вежа готова.

29

Конструктивна творчість дошкільників

Потяг

Матеріал: цеглинки (4 шт.), кубики (4 шт.), циліндр (1 шт.) для кожної дитини.

Практичні дії

Для виготовлення потягу вихователь пропонує дітям викласти доріжку з цеглинок. Цеглинки слід покласти горизонтально вузькою стороною щільно одна до одної. Потім на кожну цеглинку на певній відстані поставити кубики. На перший кубик поставити циліндр, що імітує трубу потяга.

30