Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Лісовичок

Матеріал: великі каштани (3 шт.), маленький каштан (1 шт.), колючої оболонки каштану, невеликі палички (5 шт.), пластилін.

Практичні дії

Вихователь заздалегідь робить отвори в каштанах. Спочатку слід з’єднати три великих каштани посередині. В отвори вставити невеликі палички, на верхній каштанчик, що є головою, в отвір вставити невелику паличку (ніс лісовичка). З пластиліну зробити очі й рот. На голівку на­ дягнутиполовинкуколючоїоболонкикаштану(шапочка). У середній каштан, що є тулубом лісовичка, вставити палички (руки). У нижній каштан в отвори вставити палички (ноги). Маленький каштан розрізати навпіл і з’єднати половинки з нижніми паличками (взуття лісовичка).

141

Конструктивна творчість дошкільників

Кукурудзяна пташка

Матеріал:качанкукурудзи,відчищенийвідзернаірозрізаний на кільця; насіння клена (2 шт.); пластилін.

Практичні дії

Узяти середнє за розміром кільце кукурудзи (тулуб пташки). Менше за розміром кільце (голова пташки) з’єднати з тулубом за допомогою пластиліну. На голівці пташки з пластиліну зробити очі й дзьоб пташки. На тулубі з обох сторін закріпити насіння клену за допомогою пластиліну (крила пташки). Велике кільце розрізати навпіл, поставити його на велике ребро, зверху за допомогою пластиліну приєднати пташку.

142

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Чайний сервіз (із тирси)

Матеріал: деревна тирса, різнокольорові гуашові фарби, клей, папір, пензлик, фломастери.

Практичні дії

Тирсу пофарбувати в потрібний колір. На папері за допомогою шаблону намалювати чайник і чашки, намастити їх клеєм. На це місце насипати тирсу такого кольору, який потрібен на малюнку. Коли клей підсохне, то залишки тирси струсити. Дрібні деталі домалювати.

143

Конструктивна творчість дошкільників

Солом’яний бичок

Матеріал:стебласоломизавдовжки4смі12см;нитки; палички (5 шт.); фломастери; папір; пластилін.

Практичні дії

Солому завдовжки 4 см зв’язати в пучок ниткою з двох сторін (голова бичка). На голові з пластиліну зробити очі, а з паперу — вушка і приклеїти у верхній частині голови. Тулуб виготовити аналогічно до голови, тільки з довших стеблин. З’єднати голову і тулуб за допомогою палички (шия бичка). Ноги бичка встромити в нижню частину бичка. Готову поробку можна розфарбувати фломастером.

144

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Метелик (із мушлів)

Матеріал: великі мушлі (2 шт.); середні мушлі (2 шт.); маленька мушля (1 шт.); палички (3 шт.); пластилін.

Практичні дії

Досередньоїпаличкизадопомогоюпластилінуприкріпити мушлі — великі крила вгорі, середні — внизу. Невеличкамушля(голівкаметелика),приєднатиїївгоріпалички. З двох невеличких паличок зробити вусики метелика.

145

Конструктивна творчість дошкільників

Пухнасте кошеня

Матеріал: пір’я різного розміру і кольору, шаблон котика, клей, ножиці, кольоровий картон.

Практичні дії

За допомогою шаблона намалювати на кольоровому картоні силует котика. Для голови котика потрібне невелике пір’ячко, що слід наклеїти на малюнок. Зверху на голову приклеїти невелике пір’ячко (вушка котика). За допомогою кольорового паперу вирізати очі, рот, ніс котика, наклеїти їх на голову посередині. З окремих волокнин пір’ячка зробити вуса котика. Також наклеїти тулуб і лапки котика невеличким пір’ячком. Для хвоста котика знадобиться велике і пухнасте перо.

146

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Акваріум

Матеріал: коробка з-під пластиліну, пластилін, кольоровий картон блакитного кольору, горіхові шкаралупки, кольорова квасоля, горох, гарбузове насіння, перець горошком.

Практичні дії

На блакитний папір унизу прикріпити жовту смужку пластиліну(дноакваріуму).Напластилінпоміститиквасолини і горошини (камінці). Із зеленого пластиліну зліпити водорості різної форми на все поле картону. До водоростей прикріпити шкаралупки горіхів (великі рибки) й насіння гарбуза (дрібні рибки). Білий пластилін і перець горош­ ком (очі рибок). За допомогою кольорового пластиліну завершити роботу, зробивши хвости, плавці й боки рибок.

147

Конструктивна творчість дошкільників

Гусениця

Матеріал: каштани, пластилін, зубочистки.

Практичні дії

За допомогою пластиліну з’єднати між собою три каштани, світлим боком униз (тулуб). На один із кінців тулуба прикріпити пластиліном голову таким чином, щоб світла частина була спрямована вперед (обличчя гусениці). З половинок зубочисток зробити лапки і вусики гусениці, а з пластиліну — очі, плямочки на тулуб і кульки на ріжках.

148

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Бабка

Матеріал: жолуді, капелюхи від жолудів, насіння клена, зубочистки, пластилін.

Практичні дії

З’єднати два жолуді між собою за допомогою пластиліну. На один із жолудів прикріпити зубочистки (лапки бабки). Над лапками пластиліном прикріпити насіння клена (крильця). На голову прикріпити капелюхи від жолудів (очі).

149

Конструктивна творчість дошкільників

Жирафа

Матеріал: жолуді, плоди горобини, зубочистки, пла­ стилін.

Практичні дії

Ужолудьвеликогорозмірувстромитичотиризубочистки(ноги)іоднудляшиї.Нашиюнанизатиягодигоробини, а на кінчик, що залишився, прикріпити жолудь дещо меншого розміру (голова). Зі шматочків зубочисток виготовити ріжки і хвостик. Із пластиліну зробити очі, ніс і вуха.

150