Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
477.18 Кб
Скачать

60.Феномени медіалізму та медіатизації, їх вплив на міжнародні відносини (Зубицька)

Медіатизація (анг. Mediatization) — зростання обсягів і ролі процесів поширення й отримання опосередкованої інформації, яка замінює безпосередній досвід людей; посилення ролі фокусування ЗМІ на молодому поколінні, явищах і персонах, залежність їхнього статусу від уваги медіа.

Медіатізация є підпроцесом інформатизації, призначення якого полягає в створенні і розповсюдженні новітніх систем колективного й особистого зв'язку, що забезпечує доступ будь-якого індивіда до всіх джерел інформації, до всіх рівнів особового, міжособового і групового спілкування.Відносно своїх наслідків, медіатізація може розглядатися як глобальний і інтенсивний процес дії ЗМІ на суспільну свідомість, який призводить до «внутрішньої колонізації», «фрагментації», «зубожіння» ментальних уявлень людини, руйнування багатоконститутивних елементів у традиційній структурі людського досвіду. Такі деструктивні наслідки спричиняє специфічне отримання інформації сучасною людиною, яке порушило біологічно заданий спосіб її засвоєння. У психіці людини ХХI ст. почався процес формування віртуального світу, який замінює реальний до якого пристосована її психофізіологія. Сучасні ЗМІ успішно «ліквідовують» досвід і ставлять під контроль мислення індивіда.Однією з найважливіших сфер життєдіяльності для соціуму є політика. Тому і не дивно, щомедіатізація політичного процесу в сучасному світі, за словами М.К. Гюллі, «досягла межі». Як показали українські події 2004-2006 рр., медіатізация політики в Україні досягла критичної маси.

52. Превентивна дипломатія.

В період “холодної війни” ООН була позбавлена можливості адекватно реагувати на події у світі. По заверхшенні “холодної війни” виникла потреба концептуального переосмислення ролі ООН. Доповідь генсека ООНБутроса Бутроса Галі “Порядок денний для миру”: згадки про превентивну дипломатію, миротворчість, підтримання миру та миробудівництво.

Превентивна дипломатія – дії спрямовані на те щоб не допустити перехід існуючих суперечок у конфлікт та обмеження масштабів конфліктів після їх виникнення.

Превентивна дипломатія включає:

1. заходи по зміцненню довіри (обмін військовими місіями; створення регіональних та субрегіональних центрів контролю за угодами сфери озброєння, проведення консультацій під егідою генсека)

2. виявлення фактів (збір та аналіз інформації щодо територій, конфліктогенних за своїм характером)

3. раннє попередження (синтез політичних показників з інформацією системи раннього попередження екологічних та стихійних лих, загрози голоду тощо)

4. превентивне розгортання (заходи по розміщенню збройних контингентів під командуванням ООН в проміжок часу, що передує початку конфлікту)5. демілітаризовані зони. Превентивне розгортання проводиться:- в умовах національної кризи в межах окремої країни-члена ООН- в умовах виникнення міждержавних суперечок- в умовах, коли один з членів ООН вважає загрозливою ситуацію на його кордонах і звертається з проханням розмістити збройні контингенти ООН з свого боку кордону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]