Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
477.18 Кб
Скачать

49.Джордж Модельскі «Еволюція глобальної політики»

Довгі цикли розвитку світової геополітики Дж. Модельскі і В. Томпсона

Американські політологи Дж. Модельскі і В. Томпсон у своїх роботах стверджують, що глобальні економічні процеси за часом пов'язані з довгими світовими політичними циклами, званими «циклами лідерства». Зміна цих циклів періодично змінює структуру світового політичного устрою, сприяючи висунення нових великих держав і географічних зон їх впливу. Аналіз даних з початку першої промислової революції до закінчення «Великої депресії» XX ст. про динаміку частки провідних країн у промисловому виробництві світу свідчить про нерівномірність розвитку, підйомах і спадах великих держав, про циклічність «географічного відбору» тих чи інших держав на роль господарських лідерів в світі.

Довгі світові політичні цикли визначаються як послідовність підйому та занепаду великих держав. Підйом великої держави названий Модельскі і Томпсоном етапом навчання, а занепад - етапом лідерства. Кожен з двох етапів автори поділяють на чотири фази.

Перший етап (навчання) включає в себе:

• Визначення основних світових проблем, що потребують вирішення.

• Створення коаліцій союзників.

• Прийняття рішень на світовому рівні.

• Проведення їх в життя.

Другий етап (занепад) складається з наступних фаз:

• Світова війна.

• Ураження великої держави.

• Втрата світової легітимності.

• Розпад. Відповідно до цієї теорії, в основі глобального лідерства лежать такі фактори, як мобільні військові сили, передова економіка, відкрите суспільство, реагування на світові проблеми за допомогою нововведень. Під нововведеннями розуміються нові продукти і методи виробництва, відкриття нових ринків і джерел сировини, створення піонерних форм організації бізнесу. При цьому автори, посилаються на видного австрійського економіста XX в. Й. Шумпетера.

Модельскі і Томпсон відзначають, що довгі цикли можна представити як процес навчання, фази якого послідовно оптимізують використання кожного із зазначених факторів, хоча всі вони діють одночасно. В фазової ланцюга «прийняття рішень на макрорівні - світова війна» упор слід робити на розвиток мобільних військових сил. В фазової ланцюга «проведення рішень в життя-положення великої держави» головне - передова економіка та її місце в міжнародному поділі праці. «Визначенню основних проблеиа - втрати лигітимності» відповідають нарощування інноваційного потенціалу і гнучкість в підході до нових проблем. Фаза «створення коаліцій союзників-розпад» вимагає ресурсів відкритого суспільства.

Узагальнюючи основні ідеї геополітиків про циклічність розвитку міжнародних конфліктів, світових порядків, боротьби за гегемонію, можна зробити наступні висновки.

1. Існують певні просторово-часові матриці прояви замкнутих циклів розвитку від сходження до занепаду головних світових держав, одне з яких виконує функцію «світового поліцейського», з чим пов'язані його переваги в перерозподілі на свою користь світових ресурсів, з величезним тягарем відповідальності перед підтримкою світового порядку, що веде до величезного витраті зазначених вище ресурсів.

2. Геополітичні процеси знаходяться в нерозривному зв'язку з світогосподарських процесів.

3. Циклічний розвиток глобальної геополітичної системи в даний час може зазнати радикальних змін у зв'язку з процесами глобалізації, коли світовими акторами все більшою мірою виступають транснаціональні корпорації, як віруси в клітині проникаючі через національні кордони і визначають нові, так звані геоекономічні стратегії розвитку світового господарства як цілісно розвивається системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]