Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psihologiq_lihnosti_2009.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

68. Типи життєвих світів особистості

Характеристики внутрішнього світу: Простий світ – з однією хар-кою. Складний світ – наявність складносполучених потреб, компонентів, що по-різному сполучені між собою.

Характеристики зовнішнього світу: Легкий світ – це коли властивість завжди задовольняє потребу людини. Відразу відповідає на бажання. Важкий (трудний) – не все просто дається, все вимагає зусиль, долання перешкод. Бль – це є ознакою важкого зовн.світу.

ТИПИ:

1) простий вн., легкий зовн.: реалізацією є немовля, зрозумілі потреби, вони задовольняються оточ.світом без активністю дитини. Живе за принципом задоволення. Гедоністичний принцип. Не вимагає діяльності і відображення.

2) прост.вн., важк.зовн.: потреба проста, але не задовольняється так просто, потрібна активність для досягнення того, що потрібно. Зявляється відображення і розуміння дистанції, віддаленості (часової,просторової). Людина прагне задовольнити свою потребу, без сумнівного підходу до досягнення потреби. Принцип умовної реалістичності – психологічна властивість – терпець,а також реалістична оцінка. Прототип – фанати.

3) скл.вн., важк.зовн. – для складного відношення до світу підключається легке подолання потреб. Перш за все треба визначити, що мені треба. На обставини такі люди не зважають.

4) скл.вн., легк.зовн. – людина творча, творчо-енергічний принцип. Вибираємо як і що зробити.

69. Властивості життєвого світу особистості

Структура жит.світу відображає смисли ос-сті. Хар-ки: простір, час, широта. Просторова хар-ка – це синтез трьох компонентів – простору (великий або малий, сприятливість); соціальний, та особистісний простір – кодується тим, що нам подобається не подобається, речі і явища кодуються як приємні або неприємні.

Життєві простори (за Титаренко):

  1. егоцентричний простір (поза моїм Я немає нічого важливого)

  2. конформной простір (особистість ситуативно сконцентрована на зовнішніх впливах)

  3. нормативний простір (простір традиційної моралі) – є норми, які привласнюються людиною. Це простір несвободи що, гальмує особистісну активність.

  4. Релятивний простір (відносний)

  5. Суб’єктивний (відповідальної людини)

Просторові властивості:

Полюсність (добрий – злий, відкрит-закритий)

Насиченість

Яскравість (небайдужість)

Впорядкованість – невпорядкованість

Збалансованість – наскільки я сприймаю світ в якому є все, що потрібно

Схематичність

70. Співвідношення понять «характер» і «особистість».

4 підходи:

1) х-р це і є ос-сть

2) х-р – е підструктура ос-сті

3) ос-сть – це підструктура хар-ру

4) хар-р і ос-сть – це утворення, що перетинаються, але не є ідентичними.

Х-р має формальний опис поведінки. Х-р це індивідуально сформований комплекс стійких особливостей людини, що визначають притаманні їй типові форми і способи досягання мети (інструментальні прояви хар-ру), це притаманні даній людині форми та способи у само прояву, у спілкування (експресивні прояви).

Х-р проявляється більш безпосередньо, це те, що властиве даній людині, це прояв рироднього в ллюдині, це наша безпосередня реакція. Прояв ос-сті – коли зявляєтсья саморегуляція, поняття вимушеності.

Аг.риса хар-ру – складна індивідуальна особливість, що є типовою, показовою для людини, вона дозволяє перебачити поведінку людини в конкретному виадку. Кожна риса хар-ру змінєтсья від жит.обставин, в яких знах.людина, від самовиховання.

Говорячи про будову хар-ру в цілому виокремлюють параметри, через які ми описуємо х-р:

А) визначеність – х-р є визначеним, якщо в ньому присутні певні стрижневі риси, яких можна чітко побачити, яскраві зрозумілі іншим. Визначений х-р – це х-р з конкретними очевидними рисами. Безхарактерна людина – підпадає під вплив середовища на риси, немає стрижневих хар-к.

Б) цільність хар-ру – внутр..єдність, відсутність рис, що суперечать одна одній.

В) складність – конфліктність

Г) динамічність – можливість зміни рис (лабільність – статичність)

Д) оригінальність – неповторність комбінацій рис, притаманним хар-ру.

Є) сила хар-ру – глибина спрямованості. Воля в хар-рі проявляється як сила хар-ру.

Сфери спрямованості – на інших людей – приииповість, комунікабельність; на справу; на себе; до речей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]