Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psihologiq_lihnosti_2009.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

23. Соціальні ролі, диспозиції особистості.

Коли людина реалізує свої права та обов’язки відповідно до соц.сподівань, то вона виконує певні соц.роль. Роль озн. соц.функцію конкретної люд., певну модель поведінки. Вона залежить від певних соц.норм, очікувань, стосунків і взаємозв’язків між людьми в процесі спільної діяльн. Індивідуальне виконання ролі має певну особистісну ознаку, зумовлену передусім знаннями та уміннями перебувати в певній ролі.

Діапазон та кількість ролей, здійснюваних люд. залежать від тих соц. груп і видів діяльн., в які вона включена. Виділ. ролі соціальні, зумовлені місцем люд. в системі об’єктивних соц.відносин (професійні, вікові ролі), та міжособистісні, які визначают. місцем люд в системі між особистісних стосунків ( лідер, ізолят, ізгой). Розрізняють ролі офіційні(конвенціональні)- пов’язані з офіційними, формальними вимогами організації, до якої належить людина, та стихійні, пов’язані з неформальними, спонтанно виникаючими стосунками. Отже, роль – це реалізована поведінка, що очікується від людини.

Атитюд розгляд. в психології як внутрішній стан готовності люд., що передує поведінці, виконанню певної дії. Він формується на підставі попереднього досвіду, може розгортатися як на усвідомлюваному, так і на неусвідомлювану рівні та здійснює регулятивну функцію щодо поведінки. У поведінці членів певної соц.групи атитюд забезп.єдність сприймання, спільне ставлення для соц ситуації, життєвих подій, поведінки окремих людей і готовність до спільної діяльності.

У контексті атитюду соц. Поведінка залежить від стану готовності людини до певного способу дій, певної диспозиції.

Диспозиційна концепція особистості пов’язує готовність люд. до поведінки в певній соц.ситуації умовами діяльн., що їй передувала. Саме в цій діяльності формується стійка готовність до реалізації певних потреб люд. У відповідних умовах.

Авто диспозиційної концепції – В.Ядов. Він розгл. диспозиції особистості як ієрархічну систему, верхівку якої утворюють спільна спрямованість інтересів а система ціннісних орієнтацій як продукт дії соц. умов. Середній рівень становить система узагальнених атитюдів, а нижчий – ситуативні атитюди як готовність до оцінки та дії в конкретних умовах. Провідною диспозицією стає та, яка цілком відповідає певним умовам та конкретній меті.

Однією із засад цієї класифікації виступає послідовне розширення межі активності особистості в онтогенезі щодо рівнів включення в дедалі ширші сфери діяльн., у соц. систему через засвоєння її цінностей. Іншою засадою є тривалість часу, протягом якого зберігається головна якість умов діяльності або ситуацій, я яких можуть бути реалізовані ті або ін.потреби людини.

Диспозиції є особливим продуктом взаємодії потреб і ситуацій, мов, за яких відповідні потреби можуть бути задоволені. При їх фіксації (закріпленні) в структурі особистості ці диспозиції утворюють відповідну ієрархію. У системі ціннісних орієнтацій, можна виділити загальну життєву позицію особистості. Це передусім спрямованість інтересів у провідних сферах : праці, спілкуванні, пізнанні. Провідною функцією диспозиційної системи є психічна регуляція поведінки людини в соц. середовищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]