Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори - ЗСТ 2 (40 - 70).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

42.Особливості розвитку сучасної соціологічної теорії за статтею в.І.Танчера «Теорія в соціології: особливості і шляхи її розвитку».

Дійсно, історія соціологічної думки перейнята боротьбою за статус її науковості та зміцнення теоретичних основ соціологічного знання. На кожному етапі цього шляху вставали нові проблеми, а особливість нинішнього етапу полягає в тім, що при великому розмаху соціологічних досліджень соціологічна теорія залишається позаду. Адже під соціологією зазвичай розуміються інформація про громадське життя, відомості про реальний соціальний світ, теорія ж далека від цього світу. Звісно, разом з тим у соціології відсутня цільна, загальновизнана теорія суспільства. Багато соціологів згодні з думкою про те, що система соціологічних знань розвалюється під вагою власних теоретико-методологічних проблем, ніби старим будинком, що валиться під вагою своїх теоретичних конструкцій, як сказав Дензин.

Танчер вважає. що соціологічна теорія сьогодні являє собою збори окремих теоретичних узагальнень різних сторін і сфер соціального життя, на яких зосереджують ті або інші дослідницькі напрямки. Загальна ж соціологічна теорія, ніби є аналітичною рефлексією над аналізом соціальної дійсності. Якщо теорія - серцевина, центр наукової дисципліни, то соціологію можна вважати поліцентричною наукою, на його думку. У соціології, як в якій-небудь іншій гуманітарній науці, теоретичний аналіз здійснюється в рамках певних традицій, шкіл. Особливу роль грає класична спадщина соціологічної думки. Вона відіграє роль не тільки як скарбниця знань, методів, підходів, але й займає місце у сучасних дискусіях.

Важливе питання, яке актуалізує Танчер: яким чином відбувається розвиток соціологічної теорії? Перше джерело - це сама соціальна дійсність. Її відбиття й пояснення ніби постійний стимул генерування теоретичних висновків.. Накопичені факти, спостереження, гіпотези й висновки збагачують, розширюють теорію..

Другий шлях розвитку - нове переосмислення, інтерпретація класичних ідей в умовах, що змінилися. Адже, відштовхуючись від ідей, концепцій, гіпотез, розвивають соціологічну теорію послідовники різних традицій. Третій шлях розвитку соціологічної теорії – на його думку «чиста творчість» Зрозуміло, нагромадження соціального знання ніби замкнуте коло тих самих проблем, але не дивлячись на цє в соціології перевага віддається опорі на традиції, парадигми. Але останні десятиліття дали досить прикладів революційного відновлення соціологічного знання, прикладом цього є концепції Ю.Хабермаса, П.Бурдье, А.Гидденса й ін. З наукових подій останніх років випливає логічний висновок, що головний шлях розвитку соціологічних знань відбувається через дискурс. Головним поштовхом соціологічної науки є зокрема суперечки й суперництво усередині дисципліни між послідовниками різних традицій, шкіл. Поряд з інтеграційними тенденціями в області соціологічної теорії в останні роки помітні й інші особливості її розвитку - проглядається посилення уваги до філософських, ціннісних компонентам соціального пізнання. Отже, соціологічна теорія - єдиний потік різні концептуалізації соціальної дійсності, тому соціологічний дискурс не втримується сьогодні в рамках якої-небудь однієї традиції, парадигми, школи.

Отже, на думку Танчера важливо для сучасних учених діставати пізнання не тільки з історії соціологічної думки, але й з нинішньої практики теоретизування, перейнятися розумінням природи теоретичної діяльності та методологічних основ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]