Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори - ЗСТ 2 (40 - 70).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

64. Основні канали вертикальної мобільності за роботою п.Сорокіна „Соціальна стратифікація і мобільність”

Під вертикальною соц. мобільністю Сорокін має на увазі ті відносини, які виникають при переміщенні індивіда чи соц. об’єкта з одного соц. шару в інший. Канали вертикальної мобільності він називає каналами вертикальної циркуляції. Такими каналами є армія, церква, школа, сім’я, політичні, економічні і професійні організації. Армія особливо важливе місце відіграє в військ. час. Замість нагород солдати отримують підвищення по службі, а значні втрати призводять до заповнення вакансій людьми більш низького рангу. Церква виконує функцію каналу вертикальної циркуляції лише тоді, коли зростає її соц. значущість. Люди з нижчих шарів суспільства могли зайняти високі позиції у суспільсті, не зважаючи на своє походження. Проте церква може не тільки підняти індивіда, але й значним чином соціально його опустити. Яскравим прикладом є єритики, язичники, вороги церкви. Школа була і лишається одним з головних каналів соц. циркуляції, як в часи, коли освіта була доступною лише для вищих шарів населення, так і зараз, коли без вищої освіти фактично не можна досягти помітного положення серед високих рангів. Політичні організації, починаючи з уряду і закінчуючи політичними партіями також відіграють роль у вертикальній циркуляції. Людина, яка отримує посаду або стає службовцем у впливового правителя, піднімається соціально у суспільстві. Крім того, вона має можливість швидкого просування, якщо її служба опиняється більш цінною. Професійні організації також грають велику роль у вертикальному переміщенні. Такими є наукові, літературні, творчі організації. До них входять вільно, відповідно до своїх здібностей, а не до соц. статусу. Просування всередині таких організацій супроводжується загальним просуванням по соц. сходах. Організації по створенню матеріальних цінностей в теперішньому часі є одним з найпростіших і дієвих способів соц. просування. Якщо людина багата, то він знаходиться нагорі соц. сходів, незалежно від свого походження чи джерела прибутку. Серед інших каналів вертикальної циркуляції П.Сорокін зазначає сім’ю і шлюб, особливо з представниками іншого соц. статусу. Такий шлюб, як правило, призводить одного з партнерів або до соц. просування, або до соц. деградації.

65 Сутність и типологія соціальної взаємодії за роботою Сорокіна «Явище взаємодії як колективна єдність».

За Сорокіним, явище взаємодії представляє певну систему, де на протязі процесу взаємодії існує тісний функціональний зв'язок між центрами взаємодії: поведінки чи стану одного з них в той же час відображається на поведінці і стані іншого, зміни одного індивіду призводять до тих чи інших змін в поведінці і стані його контрагента. Така тісна функціональна чи причинна взаємозалежність між центрами взаємодії дає підґрунтя для того, щоб розглядати явище взаємодії в якості особливої колективної єдності чи колективної індивідуальності. Отже, причинні і функціональні відносини являються єдиною базою для створення будь-якого реальної колективної єдності. Там, де немає цих зв’язків, там немає і колективної єдності, а є проста просторова близькість і співіснування ряду окремих одиниць чи єдність не справжня, а вигадана. Не являється колективною єдністю і ряд індивідів, що не має один на одного жодного впливу. В колективній єдності єдність не зовнішня, а внутрішня, зв'язок не випадковий, а функціональний (причинний). Взаємодіючі індивіди, на думку автора, можуть взаємодіяти і при просторовій роздільності. Просторова роздільність в єдності, яка основана на причинних зв’язках, не перешкоджає її буттю. Структуру «соціальної взаємодії» він визначав як зв'язок 3 елементів: індивідів, які вступають в акт взаємодії і тим самим обумовлюють поведінку одне одного; «актів» (чи їх дій) і провідників цих дій.

Отже, якщо сукупність взаємодіючих індивідів утворює колективну єдність, то відповідно до виділених форм взаємодії можна визначити наступні види колективних єдностей:

  1. В залежності від кількості індивідів: колективна єдність 2; колективна єдність багатьох з визначеним центром, який пов’язує всіх взаємодіючих індивідів; складна кол.єдність, яка склад. із взаємодії двох груп, з яких кожна являється кол.єд. першої степені. В залежності від якості індивідів можуть бути колективні єдності найрізноманітніші.

  2. В залежності від характеру актів колективної єдності: а) активні, активно-пасивні, пасивно-активні, і пасивні; б) односторонні і двосторонні; в) довготривалі і тимчасові; г) антагоністичні і солідарні; д) шаблонні (організовані) і нешаблонні (неорганізовані); е)усвідомлені і неусвідомлені; є) інтелектуальні, емоціональні і вольові.

  3. В залежності від провідників колективної єдності: а) пов’язані звуковими провідниками; б) світло-кольоровими; в) рухливо-мімічними; г) хімічними; д) механічними; е) тепловими; є) предметними; ж) електричними, а також з) колективні єдності посередні і безпосередні.

Звідси Сорокін робить методологічний висновок: першим кроком до аналізу побудови будь-якого народонаселення являється аналіз його з точки зору кількості і якості індивідів, що його складають, характеру їх взаємовідносин і провідникових зв’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]