Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_vidpovidi_na_pit (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

2. Поняття та загальна характеристика методів криміналістики

Метод у широкому розумінні - це спосіб пізнання й вивчення явищ природи або суспільства, досягнення певних цілей, ви-рішення відповідних завдань.

Метод криміналістики - це спосіб вивчення й дослідження, який використовується у криміналістиці для пізнання її предмета та об'єктів.

Найбільш розповсюдженим серед науковців є поділ (кла-сифікація) методів криміналістики як науки за принципом узагальненості на три великі групи:

1) всезагальний (діалектичний) метод пізнання;

2) загальнонаукові (загальні) методи;

3) спеціальні (окремі) методи.

Діалектичний метод, що засвідчує принципову можливість відображення й пізнання всіх явищ і фактів навколишнього світу, їх взаємозв'язок, взаємообумовленість, є основою (базисом) для всіх інших методів пізнання дійсності, виступає методологією криміналістичного дослідження.

Загальнонаукові (загальні) методи - це ті, що використову-ються в усіх (чи багатьох) науках чи сферах діяльності людей.

Вони, своєю чергою, поділяються ще на декілька різновидів:

• чуттєво-раціональні;

• логічні, або методи формальної логіки;

• математичні методи;

• кібернетичні методи.

Чуттєво-раціональні методи поєднують у собі й чуттєве, і раціональне пізнання, оскільки сприймається не звичайна маса (сума) окремих ізольованих між собою елементів, а їх сукупність, певним чином систематизована.

До чуттєво-раціональних методів відносять:

- спостереження;

- описування;

- порівняння;

- експеримент (дослід);

- моделювання.

Математичні методи:

- вимірювання;

- вираховування;

- геометричні побудови.

Вимірювання - полягає в порівнянні досліджуваної величини із одною величиною (зазвичай такою, що береться за одиницю виміру і її називають мірою (еталоном) і встановленні кількісного співвідношення між відомою та невідомою величинами.

Об'єктами вимірювання у криміналістиці виступають різно-манітні фізичні величини, що характеризують предмети, явища, процеси: довжину, масу, температуру, часовий інтервал, швидкість, спектральні величини тощо.

Вираховування - використовується для встановлення назва-них вище параметрів, а також під час проведення математичного моделювання.

Геометричні побудови - без них неможливо побудувати плани, креслення, схеми; цей метод безпосередньо пов'язаний з ви-мірюванням.

Коли на місці події є неможливим вимірювання певних просторових величин (наприклад, через крутий схил чи обрій), тоді за допомогою відповідних геометричних побудов визнача-ють відповідні відстані.

Кібернетичні методи (їх не слід плутати з математичними, оскільки виконання вираховувань і математичного моделювання - це тільки частина завдань, що вирішуються з використанням кібернетичних методів).

Спеціальні методи - такі, сфера застосування яких обмежена однією чи декількома науками. Система спеціальних методів складається з двох груп:

1) власне криміналістичні методи;

2) спеціальні методи інших наук.

Власне криміналістичні методи - це методи, які початково були розроблені криміналістичною наукою та лише нею вико-ристовувалися:

- техніко-криміналістичні методи;

- структурно-криміналістичні методи.

Техніко-криміналістичні методи - методи, що використову-ються в галузі техпіко-криміналістичних наукових досліджень:

- фотографічні;

- трасологічні;

- балістичні;

- одорологічпі тощо.

Іншими словами, це - методи, підґрунтям яких є безпосередні закони природничих і технічних наук - оригінальні криміна-лістичні методи, вироблені тільки криміналістикою.

Структурно-криміналістичні - методи побудови у криміна-лістиці певних структурних систем (систем основних елементів планування розслідування злочинів; тактичних заходів, що ут-ворюють тактику слідчих дій, рекомендацій, що утворюють ос-новні методики розслідування окремих видів злочинів тощо).

Спеціальні методи інших наук можуть бути використані криміналістикою чи безпосередньо, тобто без модифікації (на-приклад, методи фотографування, мікроскопії) або такі, що модифіковані - пристосовані до вирішення криміналістичних завдань (метод спектрального аналізу (кольороподілу), метод побудови словесного портрета, композиційна модифікація аит-ро п ол огі ч пого м етоду).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]