Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_vidpovidi_na_pit (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

§ 5. Особливості авторознавчого дослідження

Новим напрямом розвитку криміналістичної техніки є судове авторознавство, яке базується на наукових заса дах щодо встановлення автора тексту за допомогою даних лінгвистики (фразеології, граматики та ін.). Такі дослід ження проводяться на підставі призначення авторознавчої експертизи.

Авторознавча експертиза — це різновид криміналіс тичної експертизи, під час якої досліджується текст доку ментів (рукописних, друкарських, поліграфічних та ін.) для встановлення його автора. При цьому вирішуються питання ідентифікаційного та діагностичного характеру. Основним завданням авторознавчої експертизи є іденти фікація автора тексту. Даною експертизою можуть також встановлюватися (найчастіше в імовірній формі) деякі со ціально-біографічні риси автора тексту (його рідна мова, рі вень освіти, володіння науковим, діловим або іншим функ ціональним стилем мови).

Типовими питаннями, що вирішує авторознавча екс пертиза, є такі: чи є певна особа автором даного тексту; чи є певна особа автором декількох різних текстів; чи є у тек сті ознаки, які свідчать про соціально-біографічні риси йо го автора і які саме. Вирішення питань, поставлених перед авторознавчою експертизою, можливе, як правило, лише за наявності відносно великого тексту (не менш ніж 500 слів).

Методами авторознавчого дослідження є: 1) лінгвісти чні; 2) психолінгвістичні; 3) соціолінгвістичні; 4) логіко-психологічні; 5) математичні та ін. Об'єктами дослідження є письмова мова та мовні навички (загальні — лексико-фразеологічні, синтаксичні, стилістичні, орфографічні, пунк туаційні, а також окремі — використання певних мовних засобів, мовні помилки тощо).

При підготовці матеріалів для проведення авторознав чої експертизи слідчий (суддя) повинен зібрати вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки. Вільні зразки повинні відповідати досліджуваному тексту за мовою, а також, по можливості, за часом виконання, характером до кумента, іншими суттєвими обставинами, які могли впли нути на формування ознак письмової мови. Вільні зразки повинні надаватись не менш ніж як на 25 аркушах. Умов но-вільні зразки надаються як доповнення до вільних, осо бливо якщо останні не вдалося зібрати в достатньому об сязі. Експериментальні зразки повинні бути виконані мо вою документа, що досліджується. Спочатку особі, яка ідентифікується, пропонують написати текст на вільно об рану нею тему, але аналогічну досліджуваному за своїм функціональним призначенням (скарга, особистий чи служ бовий лист тощо). Після цього відбираються зразки, ана логічні досліджуваному не тільки за своїм функціональ ним призначенням, а й за темою. Мінімальний обсяг кож ного зразка — 500 слів. Якщо текст зразка виявився мен шим, ніж мінімальний, слід відібрати зразки на інші вільні теми. Бажаний загальний обсяг експериментальних зраз ків 25—ЗО сторінок тексту. До постанови (ухвали) про при значення експертизи бажано додавати соціально-біогра фічну характеристику гаданого автора.

Методика експертного авторознавчого дослідження скла дається з чотирьох стадій: попереднє дослідження; роз дільне дослідження; порівняльне дослідження; оцінка ре зультатів і формулювання висновків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]