Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_po_Istorii_Ukrainy.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
2.32 Mб
Скачать

З „Руської правди”

1. Коли вб'є чоловiк чоловiка, то мститься брат за брата, якщо сини одного батька, чи батька син, якщо племінник, чи сестри син; а якщо не буде мститися – то 40 гривен за голову; якщо буде русин, чи гридни, чи купець, чи ябетник, чи мечник, якщо iзгой чи слов'янин, то 40 гривен поклади за нього.

2. Якщо буде кров чи синцi в ураженого, то не потрiбен i свiдок людинi тiй; якщо не буде знаку якогось потрiбен cвiдок, не буде знакiв – й справi кiнець; якщо не може мститися, то взяти за образу 3 гривнi, а лiкарю нагорода.

3. Якщо хтось когось ударить батогом чи жердиною, чи рукою, чи чашею, чи рогом, чи обухом, то 12 гривен; якщо його не спiймали, то помоталися йому, на тому й кiнець.

4. Якщо поранить мечем, не виймаючи його, чи рукояттю, то 12 гривен.

5. Якщо поранить руку, i вiдпаде рука чи всохне, 40 гривен. Якщо нога буде цiла чи почне кульгати, тодi то друзi примирять.

6. Якщо палець врiже якийсь, то 3 гривнi за образу.

7. А коли вуса – 12 гривен, бороду – 12 гривен.

8. Якщо ж хто вийме меча, але не вдарить, то той гривню покладе.

9. Якщо ж поранить чоловiк чоловiка чи вiдсебе, чидо себе – 3 гривнi та два свiдки; якщо буде варяг чи колбяга – то пiд присягу.

10. Якщо челядин сховається чи у варяга, чи у колбяга i його впродовж трьох днiв не знайдуть, i на третiй день не зiзнається, – то 3 гривнi за образу.

11. Якщо хто поїде на чужому конi, не позичивши його, – виклади 3 гривнi.

12. Якщо хто вiзьме чужого коня чи зброю, чи одяг, а знайдеться у своєму миру (общинi), то взяти хазяїновi своє, а 3 гривнi – за образу.

13. Якщо знайшов крадiя, не кажи йому: "моє"; нехай пiде на звiд, де рiч взяв, якщо не пiде, то знайди поручника впродовж п'яти днiв...

15. Якщо хто челядина спiймати хоче, упiзнавши своє, то до одного вести, у кого той купував, а той веде до iншого, i так, коли дiйде до третього, – кажи йому: "вiддай ти мeнi свого челядина, а ти свої грошi шукай зi свiдками"

16. Якщо холоп ударив вiльного чоловiка i бiжить до xopомів, а пан почне ховати його, то холопа спiймати, а пан мусить сплатити за нього 12 гривень, а коли зустрiне той муж холопа може вбити його.

17. А якщо зламає чи спис, чи щит, чи сокиру i захоче сховати у себе, то взяти грошi у нього; а якщо зламав i почне повертати, то грішми мусить заплатити, скільки це коштуватиме.

18. Якщо уб’ють огнищанина за образу, то вбивці мусять сплатити 80 гривен, а людям не потрібно; і за збирача княжих податків – 80 гривен...

21. А за кожного тивуна 80 гривен. А за конюха стада 80 гривен.

22. А за сiльського старосту княжого i хлiбороба 12 гривен. А за радовичiв княжих 5 гривен.

23. А за смерда i холопа 5 гривен.

24. Якщо сина годувальницi, чи годувальницю, 12.

25. А за княжого коня, якщо той з плямою, – 3 гривнi; а за смердового – 2 гривнi.

26. За кобилу 60 рiзань, а за вола гривню, а за корову 40 рiзань, а за третяка (дворiчний бичок, жеребець) 15 кун, а за лонщину (худоба на другому роцi) пiвгривнi, а за теля 5 рiзань, за яря (ягня) – ногата, за барана – ногата.

27. А якщо забере (уведе) чужого холопа чи раба, платити йому за образу 12 гривен...

31. Якщо смерда мордують без княжого повелiння, то за образу 3 гривнi.

  • Що дає "Руська правда" як iсторичне джерело для розумiння історії Київської Pyci?

21

  1. Назвіть народи, які заселяли південь України в давні часи. Чим можна пояснити привабливість цієї території для кочових племен.

  2. Заповніть таблицю

    Запорозьке козацтво

    Реєстрове козацтво

    Спільне

    Відмінне

  3. Визначте причини поразки Української Національно-Визвольної війни

  4. Аналіз документа.

Із промови на Варшавському сеймi Л. Деревинського, шляхтича з Волинi (1620 р.)

...Саме у великих мicтax церкви запечатанi, церковнi мастки зруйнованi, в монастирях замiсть монaxiв тримають худобу. Перейдемо до князiвства Литовського: там уприкордонних з боку Москви мicтax робиться те саме. В Могильовi й Оршi церкви запечатанi, попи розiгнанi. В Пiнську зроблено те саме. З монастиря Дещинського зробили корчму. Через те дiти вмирають нехрещенi..., без шлюбу люди в розпутствi живуть. ...

...Хто додержує грецької вiри i не перейшов в унiю, той не може проживати в мicтi, мiряти лiктем i квартою i бути прийнятим у цех; не дозволяється проводжати за церковним обрядом тiло померлого жителям мicтa i вiдкрито приходити до хворого з тайнами божими..., бiдняки не можуть добути води, через це виникають великi позови. ...Kpiм того, монaxiв, якi не пристали до унії, унiати хапають по Новогрудку i по iнших мicтax, роздягають на вiльному шляху i заарештовують. ... З невинних людей незаконно стягують грошовi суми. Коротко сказати: давно вже великi й нечуванi утиски терпить наш руський народ як у кopонi, так i в Великому князiвствi Литовському.

  • Яких утискiв зазнавало українське населення з боку шляхти?

22

  1. Визначте причини заснування і причини загибелі античних колоній у Північному Причорномор`ї.

  2. Скласти таблицю: „Початок Визвольної війни”

    Питання

    Початок визвольної війни

    Причини війни

     

    Хронологічні рамки

     

    Рушійні сили

     

    Характер

     

  3. Доведіть, що Х – ХІ ст. стали періодом розквіту Київської держави

  4. Аналіз документа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]