Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management_Lek.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

4. Маркетинговий підхід в управлінні.

Для менеджера важливо знати методи та прийоми розпізнавання та задоволення потреб і запитів споживачів, оскільки успіх організації в сучасних умовах господарюван­ня залежить від уміння оперативно адаптуватися до змін ринкового середовища. Відповідь на це запитання дає маркетинг, який вчить ви­значати потреби ринку та якнайкраще їх задовольняти - і не лише відносно виробництва якісного товару, а й стосовно зручності його придбання, обслуговування тощо.

Під маркетингом розуміють таку систему внутріфірмового управління, яка спрямована на виявлення та врахування по­питу та вимог ринку для більш обґрунтованої орієнтації виробничої діяльності підприємств на створення конкурентоспроможних видів продукції у завчасно встановлених обсягах та відповідно до визначе­них техніко-економічних характеристик.

Філософія маркетингу проста: виробник повинен випускати та­ку Продукцію, якій завчасно забезпечено збут і отримання фірмою за­планованого рівня рентабельності та маси прибутку.

Система маркетингу на підприємстві - це реальний процес інтеграції та координації всіх функцій, які сприяють виявленню та прогнозуванню розвитку потреб, їх поєднанню з науковими дослід­женнями підприємства, розробками та виробництвом, формуванням та стимулюванням попиту на продукцію та доведенням виробленого продукту до споживача.

Маркетинг має свої принципи, функції, структури, нормативні та правові акти. У науковій літературі принципам маркетингу на­дається достатньо уваги, але вчені по-різному формулюють основопо­ложні правила цього виду управлінської діяльності. У відповідності до одного з підходів, принципами маркетингу є:

  • знання ринку;

  • пристосування до ринку;

  • вплив на ринок.

Здійснення маркетингової діяльності виступає як об'єктивна не­обхідність орієнтації науково-технічної, виробничої та збутової діяльності фірми (підприємства) на врахування ринкового попиту. Маркетингова діяльність фірми спрямована на те, щоб достатньо обґрунтовано, спираючись на запити ринку, встановити конкретні по­точні і, головним чином, довготермінові цілі, шляхи їх досягнення та реальні джерела ресурсів господарської діяльності, визначити асорти­мент і якість продукції, оптимальну структуру виробництва та очікуваний прибуток.

Основні завдання маркетингу як важливої складової частині менеджменту:

  • дослідження потреб реальних і потенційних споживачів фірми;

  • маркетингове забезпечення вироблення нових товарів і послу. фірми;

  • аналіз, оцінка та прогнозування стану та розвитку ринків, на яких оперує або оперуватиме фірма, включаючи дослідження діяльності конкурентів;

  • формування асортиментної політики фірми;

  • участь у формуванні стратегії і тактики ринкової поведінки фірми, включаючи розробку цінової політики;

  • збут продукції та послуг фірми;

  • комунікації маркетингу, рекламна діяльність:

  • організація сервісу:

  • формування пропозицій, рекомендацій, інформаційне забезпечення в інтересах всіх функцій менеджменту та різних галузей діяльності підприємства тощо.

Враховуючи вищевказане, правомірно розглядати маркетинг як функцію внутріфірмового управління, призначення якої полягає в то­му, щоб забезпечити діяльність фірми з врахуванням всебічного, гли­бокого вивчення ринкового попиту, потреб та вимог конкретних спо­живачів до продукту для реально можливого отримання найвищого кінцевих результатів: максимального та стабільного прибутку.

Контрольні запитання

  1. Які переваги та недоліки історичного підходу до менеджменту.

  2. Що на вашу думку передувало розвитку менеджменту як науки.

  3. Що таке „школи менеджменту” та як вони з’явилися.

  4. Охарактеризуйте основні переваги школи наукового управління.

  5. Охарактеризуйте основні переваги Класичної школи.

  6. Охарактеризуйте основні переваги школи людських стосунків.

  7. Охарактеризуйте основні переваги кількісної школи.

  8. Переваги та недоліки американської моделі менеджменту.

  9. Переваги та недоліки японської моделі менеджменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]