Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management_Lek.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

7. Розвиток технічної бази комунікацій

Застосування технічних засобів дає можливість підвищити продуктивність праці управлінського персоналу, скоротити час обробки інформації, підвищити ефективність, оперативність та обґрунтованість управлінських рішень, культуру управлінської праці. Технічні засоби дають змогу вирішувати нові складні завдання, які практично неможливо виконати без застосу­вання обчислювальної техніки.

Технічні засоби управління поділяють на три групи: прості при­строї та знаряддя праці, організаційна техніка, обчислювальні машини.

До простих пристроїв і знарядь праці належать канцелярсь­ке приладдя, засоби обчислення, а також різні прості пристрої та при­лади, що застосовуються для полегшення управлінської праці.

Засоби оргтехніки охоплюють великий перелік пристроїв: за­соби складання документів, їх копіювання та розмноження, засоби обробки документів та їх зберігання, пошуку і транспортування, засо­би і системи передавання та відтворення даних (засоби управлінського зв'язку), обладнання для службових приміщень.

Обчислювальні машини класифікують за способом дії, при­значенням тощо.

Важливим етапом автоматизації управлінської праці є створен­ня автоматизованих робочих місць (АРМ) керівника підприємства та різних категорій спеціалістів. АРМ керівника чи спеціаліста - це ро­боче місце, обладнане засобами, що забезпечують виконання людиною функцій, які автоматизуються, інших завдань і робіт у взаємодії з ЕОМ. Оснащення такого АРМ охоплює технічні та програмні засоби, інформаційну базу, інструктивно-методичні матеріали, які дають мож­ливість автоматизовано обробляти інформацію на ЕОМ.

Поряд з виконанням організаційно-методичних і контрольно-аналітичних функцій, які вимагають професійних знань, спеціаліст на АРМ самостійно вводить в ЕОМ за допомогою клавіатури первинні облікові та інші дані, виправляє помилки в документах, які зберіга­ються в пам'яті ЕОМ, дає завдання на виконання певних програм, щоб одержати вихідну інформацію. На АРМ спеціаліст повинен вводити в ЕОМ лише таку первинну інформацію, яку не може доручити вводити іншим працівникам, що не мають професійних знань з комерційної діяльності, планування, бухгалтерського обліку, і в обсягах, що виклю­чають перетворення спеціалістів на технічних працівників. Масові, однотипні, прості облікові операції, які дають змогу застосовувати певний програмний контроль, може виконувати на АРМ оператор.

Важливою умовою розробки ефективних АРМ є створення інформаційної бази, яка поєднує в собі якості централізованих баз, пов'язує інтереси і потреби різних функціональних служб (підсистем) і проблемно-орієнтованих підбаз, для зручності вирішення на відпо­відних АРМ облікових, планових, комерційних та інших завдань. При цьому повинно забезпечуватись одноразове введення в ЕОМ первинної інформації.

Контрольні запитання

  1. Яке місце в менеджменті займають управлінська інформація та комунікації.

  2. Яка причина зростання актуальності процесу комунікацій в управлінні у наша час.

  3. Чи є шкідливими неформальні комунікації в організації.

  4. Як подолати бар’єр „мова, логіка, абстракція”.

  5. Чому процес комунікації не виділяють у менеджменті в окрему функції.

  6. Як правильно обрати засіб (канал) комунікації.

  7. Чи потрібна сьогодні автоматизація інформаційних потоків на кожному підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]