Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management_Lek.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Менеджмент

КУРС ЛЕКЦІЙ

Тернопіль – ТНЕУ

2007

ВСТУП

Складні процеси становлення ринкових відносин в Україні Мають свої особливості на рівні підприємства, становище якого у ринковій економіці докорінно змінюється. Будучи економічно самостійним і повністю відповідаючи за результати своєї діяльності, підприємство повинно сформувати таку систему менеджменту, яка забезпечила б йому високу ефективність роботи, конкурентоздатність і стійке становище на ринку.

В умовах ринкової економіки досягнення успіху в конкурентній боротьбі залежить від якості управління, а ефективне вирішення стратегічних і тактичних завдань організації потребує залучення висококваліфікованих спеціалістів. Оперативна адаптація організації (підприємства, фірми) до змін ринкового середовища можлива на базі .професіоналізації управління, яка передбачає, насамперед, необхідність підготовки управлінських кадрів, здатних реалізувати сучасні підходи в менеджменті.

Однак суттєвою проблемою при вивченні теоретичних і прикладних аспектів сучасного менеджменту є недостатня кількість підручників, адаптованих до специфіки процесу формування ринкових відносин в Україні. Зарубіжні джерела, видані українською і російською мовами, не дають відповіді на злободенні питання діяльності українських підприємств. Тому запропонований нашому шановному читачеві конспект лекцій спрямований на усунення згаданих прогалин, ґрунтовне вивчення теоретичних і практичних питань сучасного менеджменту.

Теорія менеджменту належить до розряду фундаментальних дисциплін у підготовці дипломованих менеджерів, маркетологів, бухгалтерів, спеціалістів фінансових та кредитних установ, зрештою, усіх фахівців у галузі економіки.

Тема 1. Сутність роль та методологічні основи менеджменту

План

1. Поняття менеджменту, його зміст і загальна термінологія.

2. Рівні менеджменту.

3. Основні поняття системного та ситуаційного підходів.

4. Модель менеджера (10 ролей за Мінцбергом) та його обов’язки.

1. Поняття менеджменту, його зміст і загальна термінологія.

Менедж­мент - це вміння досягати поставлених завдань, використовуючи працю, інтелект і мотиви поведінки інших людей. Менеджмент - український відповідник "управління" -функція, вид діяльності, зміст якого складає керівництво підлеглими в межах організації. Менеджмент - це також галузь знань, що допома­гає здійснити цю функцію. Зрештою, менеджмент - як похідна від "менеджер", це певна категорія людей, а соціальний прошарок тих, хто реалізує, здійснює на практиці роботу по управлінню.

Фундаментальний Оксфордський словник англійської, мови визначає менеджмент як спосіб, манеру спілкування з людьми, владу та мистецтво стосунків, особливого роду вміння та адміністративні навички, орган управління, адміністративну одиницю.

Американські підручники для студентів дають таке визначення:

"Менеджмент - це процес оптимізації людських, матеріальних і фінансових ресурсів для досягнення організаційних цілей".

У 30-тих. роках XX століття ця діяльність остаточно перетво­рюється у професію, галузь знань - у самостійну дисципліну, а соціальний прошарок - у впливову суспільну силу.

Отже, запропонуємо стислі визначення економічних категорій, які вважаємо найбільш суттєвими при вивченні даного курсу, а саме:

Менеджмент - управління (планування, регулювання, кон­троль), керівництво, організація виробництва. Це також сукупність методів, форм, засобів управління виробництвом для досягнення поставлених завдань або визначеної мети (підвищення ефективності ви­робництва, збільшення прибутку тощо).

Менеджер - управлінець, директор/завідувач, адміністратор, функціонер, найманий професійний керівник, що не є власником фірми.

Поняття менеджменту часто пов'язане з поняттям бізнесу. У неда­лекому минулому в колишньому СРСР термін "бізнес" визначали як людську діяльність, що переслідує єдину мету - наживу. Іноземні ви­дання (термінологічні словники та довідники) вкладали у це поняття Дещо інший зміст - незалежна комерційна діяльність людини, що вис­тупає для неї як спосіб існування. А квінтесенція бізнесу, його суть, на їх думку, полягає в етично наповненій економічній активності людей по виробництву товарів, які мають корисні для споживача якості.

Бізнес - це діяльність, спрямована на отримання прибутку шля­хом створення та реалізації певної продукції, робіт чи послуг. Управ­ління бізнесом - це управління комерційними, господарськими організаціями.

Термін "менеджмент" застосовується до будь-яких типів орга­нізацій, крім державних органів будь-якого рівня, тут вживають термін - державне управління.

Бізнесмен і менеджер - поняття не тотожні. Суб'єкт у бізнесі на­зивається бізнесменом або комерсантом. На початковій стадії свого розвитку бізнес виступав у вигляді простого товарообміну (натуральний обмін). По мірі еволюції економічних структур суспільства бізнес перетворюється на складну, розгалужену діяльність, у якій приймають участь промислові підприємства, склади, магазини, біржі. Активними суб'єктами цієї діяльності виступають підприємці, менеджери, брокери та ін. Їх об'єднують терміном ''бізнесмени". По­ступово до бізнесу почали відносити будь-яку людську діяльність, що приносить доход.

Бізнесмен - це той, хто "робить гроші", власник капіталу, що знаходиться в обігу і дає доход. Ним може бути ділова людина, у якої немає підлеглих, або власник, який не займає ніякої постійної посади в організації, але є утримувачем її акцій, або членом правління.

Істотним компонентом бізнесу є капітал, тобто гроші, ма­теріальні цінності чи активи конкретної особи, що вкладені у справу. Власник капіталу дає життя бізнесу, надихає його, наповнює змістом.

При цьому він зацікавлений в стабільному та відносно високому при­бутку.

Найбільш поширений різновид бізнесу - підприємництво. Підприємництво - господарська діяльність підприємця, особливий, творчий тяв господарювання (економічної по­ведінки), якому притаманне новаторство, пошук ефективних способів використання ресурсів, активність та прагнення до нових перспектив, можливостей, творче ставлення до ризику.

Підприємець - людина, що здійснює бізнес, розпочинає нову справу, реалізує певні впровадження, вкладає власні кошти в розвиток підприємства і зважується на ризик, долає протидію зовнішнього сере­довища, словом, рухає суспільство у напрямі постійного вдосконален­ня.

Згідно з сучасним трактуванням, підприємець розглядається як господарюючий суб'єкт, здатний розпочати та впроваджувати в життя будь-яку вигідну справу; людина, що шукає та реалізує раніше невідомі, нові можливості розвитку ринку у вигляді нових товарів, по­слуг, технологій, новаторських ідей, сфер вкладання капіталу тощо.

Підприємець виконує корисну для суспільства функцію - постій­но вивчає та аналізує суспільні потреби і прагне їх задовольнити.

Кожна фірма, як організаційно-господарська одиниця, має: у своєму складі одне чи кілька підприємств, що спеціалізуються на кон­кретних видах діяльності (у виробництві товарів та послуг і функціональні підрозділи, які здійснюють управлінську діяльність.

Під підприємством розуміють виробничо-господарську оди­ницю, що є сукупністю матеріальних і людських ресурсів, певним чи­ном організовану для досягнення конкретно поставлених завдань.

Отже, менеджмент - це процес планування, організації діяль­ності, мотивації і контролю (класичний перелік функцій менеджмен­ту), необхідний для формулювання і досягнення завдань організації.

Пітер Ф. Друкер, видатний теоретик у галузі менеджменту, про­понує таке визначення: "Управління - це особливий вид діяльності, що перетворює неорганізований натовп в ефективну, цілеспрямовану і продуктивну групу."

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]