Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management_Lek.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2.1 Пятирівнева ієрархія потреб Маслоу

Одним з перших біхевіористів, вченим, з робіт якого керівники дізналися про складність людських потреб та їх вплив на мотивацію до праці, був Абрахам Маслоу. У 40-вих роках ХХ-го віку він створив теорію "ієрархії потреб". Це була одна з перших спроб класифікації людських потреб за ступенем їх впливу на поведінку. Згідно з теорією потреби рангуються на 5 рівнів:

1. Фізіологічні потреби вимагають задоволення для існування людей. Вони передбачають потреби у їжі, воді, сні, наявності притулку, де можливий повноцінний відпочинок і відновлення кондицій, статевий потяг, словом все, що сприяє підтриманню життєдіяльності людини на належному рівні.

2. Потреби в безпеці та захисті передбачають такі компоненти: наявність робочого місця, яке забезпечувало б відповідний рівень оплати праці та давало б перспективи на; пенсію, гарантію медичного обслуговування, страхування життя та майна від нещасних випадків, стихійного лиха та ін. Ці потреби іноді називають потребами завтрашнього дня. Вони дають впев­неність у майбутньому і захищають від фізичних та психологічних небезпек.

3. Соціальні потреби або потреби в належності - це термін, який ха­рактеризує відчуття належності до когось чи до чогось (окремій людині, сім'ї. колективу, організації), відчуття, що тебе сприймають оточуючі, соціальна взаємодія та підтримка. Людина ототожнює себе з однодумцями чи колега­ми по роботі, відчував себе часткою певного колективу, групи чи організації, поділяє спільні цілі та інтереси. Дружба, інформаційний обмін, взаємодопомога та взаємовиручка, мікроклімат а колективі, солідарність, лояльність - це складові соціальних потреб.

4. До потреб у повазі належать самоповага, визнання власних досяг­нень, почуття власної гідності, незалежність, компетентність, повага ото­чуючих, набутий досвід, імідж, соціальний статус, увага, пошана.

5. Потреба самореалізації - це можливість застосувати у повсякден­ному житті власний творчий потенціал. Людина досить рідко повністю вико­ристовує всі грані власного таланту, доводить до завершення свої потен­ційні можливості, задуми та мрії. Адже для цього необхідні певні повноважен­ня та право використовувати обмежені організаційні ресурси і працю підлеглих. Людина обирає професію за своїми схильностями, здібностями, уподобаннями. З часом вона робить кар'єру, вдосконалює майстерність, на­буває практичних навичок і досвіду. У вигляді хоббі реалізує потребу у інших видах діяльності. Потреби у саморвалізації залежать від амбіційності, често­любства, рівня розвитку у тій чи іншій галузі, кола інтересів, обдарованості, ретельності та наполегливості у досягненні мети тощо.

Рис.7.2. Ієрархія потреб за А.Маслоу

Згідно з теорією Маслоу п'ять основних типів потреб становлять ієрархічну структуру, яка визначає поведінку людини як домінуючий фактор. Потреби вищих рівнів не мотивують людину взагалі або моти­вують частково до того часу, поки незадоволені потреби нижчих рівнів. У цей час її не хвилюють інші потреби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]