Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ППВШ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
424.39 Кб
Скачать

24. Технологія проблемного та групового навчання.

У проблемному навчанні виділяються основні етапи:

підготовчий етап (накопичення знань і відпрацювання необхідних мислительних операцій);

створення проблемної ситуації, сприймання й усвідомлення її студентами;

аналіз розумів, висунення й обґрунтування гіпотези;

побудова планові пошуку;

актуалізація необхідних знань, умінь і навичок, вирішення проблеми;

перевірка й обговорення результатів.

Для проблемної побудови навчального матеріалу існують деякі критерії його відбору. Перший критерій-ці значущість матеріалу. Значущими вважаються ті знання, що є вузловими в курсі, розділі чи темі, входять у структуру навчального предмета як невід'ємні складники. Другий критерій-ці доступність матеріалу. навчання

Суть проблемного викладу знань викладачем полягає в тому, що замість передачі готових положень (правил, законів) науки викладач повідомляє фактичний матеріал, дає його опис на фоні систематично створюваних їм проблемних ситуацій, постійно спонукає студентів до часткової або повної самостійної пізнавальної діяльності з установленням й вирішенням навчальних проблем.

Технологія проблемного навчанн. включає п'ять етапів вирішення проблеми:

1) поява відчуття складності проблеми;

2) виявлення її та визначення:

3) представлення можливого рішення;

4) виявлення шляхом умовивідних положень імовірних рішень;

5) подалі спостереження й експерименти, які призводять до прийняття або відхилення прийнятого допущення, тобто до висновку, що має позитивне чи негативне судження.

Навчати людей можна по-різному. Класичну вищу і спеціальну освіту, інститут наставництва, тренінги, семінари, конференції, курси, відеосемінари, онлайн-тренінги, дистанційні курси ... Всі ці методи навчання можна поділити на групові та індивідуальні. До індивідуальних зазвичай відносять репетиторство, наставництво та індивідуальний коучинг, дистанційні та онлайн-курси. До форм же групової роботи відносять бесіду, тренінг, лекцію, ділову гру, семінар, т-групу, групову психотерапію.

Бесіда - це метод одержання інформації на основі вербальної (словесної) комунікації. Зазвичай в бесіді беруть участь мінімум дві людини, які по черзі висловлюють свою точку зору на обговорювану тему. Бесіда широко застосовується в різних напрямках психології (соціальної, медичної, дитячої та ін.)

Лекція - систематичне усний виклад навчального матеріалу, будь-якого питання, наукової, політичної теми. Це монолог однієї людини - експерта, що висловлює свої думки.

Ділова гра - метод моделювання реальної ситуації з навчальними цілями, її відтворення, "програвання" учасниками. Програючи ситуацію, учасники мають можливість у спрощеному вигляді відтворити і вивчити процедури, пов'язані з професійною діяльністю.

Семінар - групові практичні заняття, присвячені певній темі і призначені для підвищення рівня підготовленості, кваліфікації, умінь і навичок учасників під керівництвом тренера - носія необхідних інформації, знань та досвіду.

Т-група (тренінг-група) - форма психотерапії, орієнтована на відпрацьовування чутливості учасників по відношенню до своїх мотивів і емоціям, до емоцій інших людей, до подій соціальної взаємодії, до групової динаміки. Основним психотерапевтичним прийомом виступає груповий аналіз, який проводиться в групах людей (10-15 чоловік), раніше не знайомих один з одним.

Групова психотерапія - надання психологічної допомоги людям при різних психологічних утрудненнях. Залежно від використовуваної моделі розвитку, функціонування та порушень психіки виділяють різні психотерапевтичні підходи: психоаналітичний, необихевиористской, когнітивний, гуманістичний, гештальт-терапія, нейролінгвістичне програмування.