Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ППРд пр зан 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
69.63 Кб
Скачать

ПЛАН

ПРАКТИКА ПР-ДІЯЛЬНОСТІ

План практичного заняття №5

Тема: ПР у діяльності організацій третього сектору

Питання для обговорення

  1. Мета роботи організацій третього сектору.

  2. Особливості змісту та форм комунікаційно-інформаційної діяльності оргінзацій третього сектору.

  3. Відповідальність за ПР-діяльність.

  4. Моделі організації ПР-діяльності в організаціях третього сектору.

Темарій рефератів

  • Функції ПР в органнізаціях третього сектору (розкрити сутність основних з них)

  • Інтернет: особливості використання для ПР в органнізаціях третього сектору

  • ПР в громадській діяльності: мета та особливості реалізації.

  • Сутність ПР в органнізаціях третього сектору.

Письмове завдання

  1. Сформулюйте проблему та дайте назву ПР-кампанії для організації третього сектору, обраної за власним бажанням.

  2. Розробіть план цієї ПР-кампанії

  3. Підготувати інформаційні матеріали, за допомогою яких буде реалізовуватись ПР-кампанії (статті в ЗМІ, прес-реліз для проведення прес-конференції, участі організації у виставках та ярмарках тощо)

  4. Визначити засоби контролю за виконанням ПР-кампанії

Загальні положення розробки pr-кампанії для організацій третього сектора.

Під PR-кампанією слід розуміти розробку і комплексне багатократне використання PR-засобів, а також рекламних матеріалів, в рамках єдиної концепції і загального плану дії на думку і відношення цільових груп і громадськості, в цілях формування позитивного образуорганізації, а також її товарів і послуг, діяльності на ринку і в суспільстві, що проводяться в певний проміжок часу.

PR-кампанія готує для потенційних партнерів, споживачів, широкої громадськості, що знаходиться поки в пасивному стані (а іноді і в агресивному), сприятливу обстановку для ухвалення рішення на користь певної організації.

PR-кампанія полягає в розробці ідей, засобів, методів і послідовних етапів встановлення комунікації між організацією і громадськістю (цільовими групами - потенційними партнерами і споживачами, представниками ЗМІ, державними інститутами, посередниками і ін.).

Вона полягає також в прояві, позиціонуванні зрілої і розвиненої культури підприємництва, певного іміджу корпорації, стилю керівництва, поведінки персоналу.

PR є комплексною системою, що складається з конкретної безлічі елементів, дій, явищ, об’єднаних певними взаємозв′язками і закономірностями. Для розуміння суті PR-кампанії дамо характеристику основних елементів процесу PR-комунікацій.

Замовник - виступає в ролі ініціатора по встановленню зв′язків з громадськістю. Заздалегідь обмовляються основні умови проекту-завдання з урахуванням головної мети PR-кампанії, зразкового об’єму витрат, специфіки замовлення, термінів виконання і очікуваних результатів.

Зміст першого етапу полягає в оформленні проекту-завдання з боку замовника в адресу коммуникатора на встановлення необхідних зв′язків з громадськістю в особі певної цільової аудиторії.

Коммуникатор - як виконавець, оцінює вартість майбутнього об’єму робіт, уточнює реальні можливості з урахуванням набору творчих форм і методів, наявності реальних каналів передачі інформації, специфіки і складності цільової аудиторії. При цьому коммуникатор готує необхідну початкову інформацію для розробки PR-звернень і погоджує її із замовником.

PR-звернення (повідомлення) - це результат роботи коммуникатора.

Сюди відносяться такі спеціальні заходи як прес-конференції, презентації, виступи, інтерв′ю, репортажі, прес-релізи, шоу-програми, конкурси і пр.; сукупність інформації (повідомлень), проводяться PR-заходів, що є слідством, яку створює і передає коммуникатор цільової аудиторії; корпоративна реклама, і т.д.

Канали комунікації - це засоби, за допомогою яких повідомлення передається від суб’єкта комунікації цільової аудиторії.

Вони включають велику різноманітність форм просування інформації, зокрема усні мовні звернення (виступи, заяви на прес-конференціях, брифінгах, “круглих столах” з представниками ЗМІ, в передачах радіо і телебачення і ін.), візуальні форми (рекламні фільми, відеоролики і кліпи з виділенням фірмового знаку, фірмового стилю і традицій), засоби масової інформації - преса, радіо, телебачення.

Бар’єри сприйняття є перешкодою для отримання або сприйняття цільовою аудиторією сигналів і інформації від суб’єкта комунікації.

До них відносяться упереджене відношення людей до сприйняття тієї або іншої інформації (ідей, знань, норм, цінностей), окремі факти неякісного обслуговування пасажирів, негативні стереотипи сприйняття залізничного пасажирського транспорту у окремої частини населення, чутки, вплив лідерів думок представників референтних груп (родичів, колег по роботі, знайомих і ін.), що склалися, прихильність людей до якої-небудь соціальної групи з її етичними, культурно-естетичними, поведінковими і іншими нормами, де устоялася негативна думка, що створюється ЗМІ, рекламою конкурентів і т.д.

Цільова аудиторія (внутрішня) є частиною співтовариства людей (громадськість), на яких направлена цільова дія PR-кампанії. До них відносяться :

  • керівництво компанії різних рівнів;

  • основний персонал корпорації: “старожили”, “новачки”

  • акціонери;

  • лідери малих груп (неформальні лідери);

  • лідери профспілок;

  • представники внутрішніх ЗМІ;

  • сім’ї працівників;

  • представники державних інститутів.