Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ППВШ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
424.39 Кб
Скачать

2. Принцип проектованих

Цей принцип характеризує одну з найважливіших особливостей педагогічної технології. Принцип проектованого означає попереднє створення документів з організації майбутнього учбового процесу - графік навчального процесу; робочий навчальний план; робоча навчальна програма дисципліни; категорії навчальних цілей дисципліни, розділів, базових понять; технологія процесу навчання, оцінки набутих знань і навичок. На основі розроблених документів здійснюється навчальний процес. Дотримання всіх положень цих документів є гарантією досягнення запланованих результатів. Принцип проектованого є базовим у виробничо-технічній сфері: проектування будівель та споруд, виробничих процесів виготовлення виробів, та ін Значимість даного принципу можна оцінити тим, що на його базі можна сформулювати визначення педагогічної технології.

Педагогічна технологія - це проект певного навчального процесу розроблених з урахуванням відповідних принципів, ефективно реалізована на практиці.

3. Принцип системності.

Педагогічна технологія відрізняється тим, що він охоплює всі елементи навчального процесу. У цьому й полягає сутність принципу системності. Всі елементи навчального процесу проектуються як одна система на основі їх взаємному зв'язку і зумовленості. При цьому структура, організація і функціонування всіх елементів навчального процесу стимулює навчання студентів.

Тут доречно підкреслити необхідність чіткого визначення понять навчальний процес і процес навчання. Якщо ототожнювати ці поняття з виробничою сферою, то вони адекватні поняттями виробничий процес і технологічний процес (рис.3.). Виробничий процес складається з двох великих складових: підготовка виробництва і технологічний процес.

Підготовка виробництва - це частина виробничого процесу, при якому вирішуються питання науково-дослідного обгрунтування, здійснюється підготовка конструкторської та технологічної документації з виготовлення виробу, виконуються організаційно-технічні заходи.

Технологічний процес - це частина виробничого процесу, при якому здійснюються технологічні операції з виготовлення готового виробу. Аналогічно виробничому процесу навчальний процес також можна поділити на дві великі складові: підготовка навчального процесу і процес навчання.

21. Класифікація педагогічних технологій та технологій навчання у вищій школі

Основною рисою технологій навчання є орієнтація на чітко окреслену мету, визначення принципів і розробка прийомів оптимізації освітнього процесу, а також оцінювання методів, які застосовуються.

На даний час існує чимало технологій навчання, кожна з яких має право на існування, вивчення і впровадження. Скромний досвід автора доповіді дозволяє виокремити серед них наступні:

Педагогічна технологія критичного мислення.

Технологія навчання як дослідження.

Інтегральна педагогічна технологія.

Технології формування творчої особистості.

Технологія розвивального навчання.

Педагогічна технологія "Довкілля".

Інформаційні технології навчання.

Технологія особистісно орієнтованого уроку.

Проектна технологія.

З середини 50-х років появився новий технологічний підхід до будови самого навчального процесу.

Структура всіх педагогічних технологій єдина:

концептуальна основа;

змістова частина навчання: цілі навчання, зміст навчального матеріалу;

процесуальна частина - технологічний процес: організація навчального процесу, методи і форми роботи вчителів, діяльність учителя з управління процесом засвоєння матеріалу;

діагностика навчального процесу.

Навчальна (дидактична) технологія - поняття близьке, але не тотожне поняттю "педагогічна технологія". Навчальна технологія окреслює шляхи засвоєння конкретного навчального матеріалу в межах навчальної дисципліни, теми, проблеми. Дидактична технологія потребує чіткого визначення цілей навчання, спеціального структурування навчального змісту, адекватних йому форм і методів навчання. За означенням ЮНЕСКО технологія навчання в загальному розумінні - це системний метод створення, застосування і визначення усього процесу навчання і засвоєння знань з урахуванням технічних і людських ресурсів та їх взаємодії, який ставить своїм завданням оптимізадію освіти.

Реалізуються дидактичні технології засобами педагогічної техніки, яку слід розглядати як комплекс знань, умінь і навичок, необхідних педагогу для чіткої й ефективної організації навчальних занять, ефективного застосування на практиці методів педагогічної взаємодії в системі "Викладач (Вчитель) - Студент (Учень)"