Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне приватне право. Померанський І.В. НП...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Зміст курсу

Змістовий модуль 1. Загальні положення про міжнародного приватного права

Тема 1. Поняття, предмет, система та джерела міжнародного приватного права

Поняття міжнародного приватного права. Предмет міжнародного приватного права. Співвідношення міжнародного приватного права і публічного права. Тенденції розвитку міжнародного приватного права. Вихідні початки Української доктрини міжнародного приватного права. Система міжнародного приватного права. Види джерел міжнародного приватного права. Внутрішнє законодавство. Міжнародні договори. Судова й арбітражна практика. Правовий звичай.

Тема 2. Методи регулювання відносин у міжнародному приватному праві

Колізійний метод регулювання. Характеристика, структура і види колізійних норм. Види (типи) колізійних прив’язок. Матеріально-правовий метод регулювання і його значення. Види матеріально-правових норм.

Порівняно правовий метод і міжнародне приватне право. Публічно правові способи врегулювання проблем, що стосуються відносин у сфері міжнародного приватного права: гармонізація й уніфікація; надання режиму найбільшого сприяння і національного режиму; взаємність і реторсія.

Тлумачення, класифікація норм міжнародного приватного права. Проблема кваліфікацій (конфлікт кваліфікацій) у міжнародному приватному праві й основні способи його розв’язання. Застереження про публічний порядок. Обхід законів у міжнародному приватному праві. Зворотне відсилання і відсилання до закону третьої держави.

Тема 3 Правовий статус фізичних та юридичних осіб

Регулювання правового статусу фізичних осіб у міжнародному приватному праві. Правовий статус іноземців. Правоздатність і дієздатність іноземців згідно положень нормативно-правових актів закордонних держав і України. Цивільно-правова відповідальність іноземців в Україні. Правовий статус громадян України за кордоном. Особливості правового статусу біпатридів. Поняття юридичної особи в міжнародному приватному праві і визначення його особистісного статусу за національній приналежності. Загальна характеристика правового статусу іноземної юридичної особи в Україні. Правовий статус юридичних осіб України за кордоном. Правові форми спільної господарської діяльності в міжнародних відносинах. Регулювання законодавством України діяльності об’єднань підприємств за участю іноземних господарюючих суб’єктів.

Тема 4. Держава як суб’єкт міжнародного приватного права

Держава у майнових правовідносинах з «іноземним елементом». Імунітет держави і його види. Україна як суб’єкт міжнародного приватного права.

Тема 5. Право власності

Загальні питання права власності у міжнародних відносинах. Колізійне питання права власності в міжнародному приватному праві. Колізійні питання права власності за законодавством України. Застосування за кордоном законів про націоналізацію. Основи правового регулювання іноземних інвестицій.

Тема 6. Зовнішньоекономічні договори

Поняття, види й особливості зовнішньоекономічних угод. Колізійно-правові питання укладення зовнішньоекономічних угод і право, застосовуване до них за законодавством України. Умови й облік (реєстрація) зовнішньоекономічних договорів. Імпорт (експорт) товарів посередниками. Ліцензування і сертифікація експортно-імпортних операцій. Бартерні (товарообмінні) операції.

Міжнародні договори України про торгово-економічний і інші види співробітництва.

Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів. Позовна давність в міжнародній купівлі-продажу товарів. Міжнародні торгові терміни та їхнє тлумачення. Загальні умови постачань.

Змістовий модуль 2. Окремі правовідносини що регулюються нормами МПП