Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 5,6, 7,8 зем пр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
522.24 Кб
Скачать

6. Порядок видачі Державних актів на право власності на земельні ділянки.

Додаток до питання.

ІНСТРУКЦІЯ«Про порядок заповнення, реєстрації, видачі та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою»

1. Загальні положення

1.1. Інструкція про порядок заповнення, реєстрації, видачі та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою розроблена відповідно до вимог Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій», постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2002 року № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від  12 листопада 2008 року 1019.

1.2.  Державний акт на право власності на земельну ділянку видається на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади, місцевого самоврядування, суду, договору купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, інших цивільно-правових угод.

1.3. Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою видається на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади, місцевого самоврядування або суду.

1.4. Державний акт на право власності на земельну ділянку та державний акт на право постійного користування земельною ділянкою            (далі – державні акти)  видається відповідно до розробленої технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, відповідно до вимог статті 56 Закону України «Про землеустрій».

2. Заповнення бланків державних актів

2.1. Заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою здійснюють юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензію на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону та мають необхідну комп’ютерну техніку для заповнення бланків державних актів, а також належні умови для зберіганння бланків документів суворої звітності.

2.2. У разі відсутності  у юридичних та фізичних осіб вимог, зазначених у пункті 2.1, заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою здійснюють, протягом 5 робочих днів з дня отримання документації, відповідні держані підприємства, що входять до сфери управління Держкомзему.

2.3. Управління (відділи) Держкомзему у районах (містах) передають юридичним та фізичним особам, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою, бланки для заповнення відповідно до акта про передачу-прийняття бланків на заповнення (додаток 1), за наявності у цих осіб умов, визначених пунктом 2.1 цієї Інструкції, відповідної документації із землеустрою, супроводжуючого листа та заявки на отримання бланків.

2.4. Бланки передаються протягом п’яти днів з моменту отримання вищезазначених матеріалів.

2.5. Заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою здійснюється державною мовою з використанням комп’ютерної техніки.

2.6. Для заповнення бланків використовується шрифт «Times New Roman звичайний» розміром, який забезпечить чітке прочитання усіх записів.

2.7. При заповненні бланків:

2.7.1. прізвище, ім’я та по батькові особи або найменування (назва) юридичної особи прописується повністю в називному відмінку;

2.7.2. у рядку „місце проживання, місцезнаходження” прописується місце реєстрації громадянина або юридичної особи;

2.7.3. площа земельної ділянки прописується з точністю до 0,0001 га;

2.7.4. цільове призначення прописується згідно з рішенням органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання (передачу) земельної ділянки у власність або користування.

2.8. Присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

2.9. Опис меж може бути продовжено у разі, якщо кількість суміжних землевласників та землекористувачів більше чотирьох.

2.10. План зовнішніх меж земельної ділянки в бланку складається в масштабі, який забезпечує чітке зображення всіх елементів і написів.

2.11. На план наносяться:

- зовнішні межі земельної ділянки з описом суміжних землевласників і землекористувачів (суцільна чорна лінія шириною 2 пт);

- усі поворотні точки меж земельної ділянки (коло з контурною лінією чорного кольору шириною 3 пт);

- лінійні проміри між точками по межах земельної ділянки (прописуються цифрами з точністю до 0,01 метра);

- межі вкраплених земельних ділянок сторонніх землевласників і землекористувачів (суцільна чорна лінія шириною 0,5 пт);

- зони обмежень щодо використання земельної ділянки (штрих-пунктирна чорна лінія шириною 0,5 пт);

- зони обтяжень щодо використання земельної ділянки (пунктирна чорна лінія шириною 0,5 пт);

2.12. Державний акт на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою заповнюється у двох примірниках, підписується органом, який прийняв рішення про передачу або надання земельної ділянки у власність чи постійне користування, та відповідним управлінням (відділом) Держкомзему у районі (місті).

2.13. У разі набуття права на підставі рішення суду, договору купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, інших цивільно-правових угод державний акт на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою підписується відповідним районним (міським) управлінням (відділом) Держкомзему та органом виконавчої влади у разі, якщо така земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, або районним (міським) управлінням (відділом) Держкомзему та органом місцевого самоврядування, якщо така земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту.

2.14.Заповнені бланки повертаються до управління (відділу) Держкомзему у районах (містах) (додаток 2)  для організації його підписання, реєстрації та видачі землевласникам та землекористувачам. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]