Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції МІПП_верстка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
744.45 Кб
Скачать

59

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УКРАЇНО-НІДЕРЛАНДСЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра міжнародного менеджменту та маркетингу

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ

«Маркетинг інформаційних продуктів та послуг»

для студентів галузі знань 0201 «Культура»

напряму підготовки – 6.020105 «Документознавство та інформаційна діяльність»

денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр

Укладач:

к.е.н., доцент кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу

Окрепкий Р.Б.

Тернопіль - ТНЕУ, 2011

Тема 1. Основні поняття інформаційного маркетингу

1.1. Особливості інформаційного виробництва

1.2. Сутність інформаційного маркетингу

1.3. Цілі та функції інформаційного маркетингу

1.4. Види інформаційного маркетингу

1.5. Об'єкти і суб'єкти інформаційного маркетингу

    1. Особливості інформаційного виробництва

Зростання інформаційних потреб суспільства, спрямованих на отримання повної, достовірної та своєчасної інформації, створює передумови для розвитку виробництва інформаційних і програмних продуктів та послуг.

Перетворення інформації на товар, на об'єкт купівлі-продажу є важливою особливістю розвитку інформаційних відносин. Швидке збільшення частки інформаційного виробництва у загальному обсязі виробництва і є його інформатизація.

У життєдіяльності людини єдиний вид ресурсу, який можна використовувати, але не можна вичерпати – це інформаційні ресурси. Вони утворюються в результаті науково-технічної та господарської діяльності людини і накопичуються у формі, що дозволяє їхнє відтворення.

На сучасному етапі науково-технічного прогресу інформація перетворюється на продукт промислового виробництва, завдяки чому питома вага інформації, особливо наукової, різко зростає, її обсяги збільшуються за експоненціальним законом.

Інформаційні ресурси та рівень індустрії інформації здійснюють вирішальний вплив на конкурентоспроможність наукоємних галузей промисловості і визначають рівень розвитку країни.

До особливих умов відносяться: своєрідність технологічного устаткування; однорідна продукція - інформація, що відіграє специфічну роль у процесі розширеного відтворення; фондомістке, безсировинне (у традиційному понятті) виробництво; наукоємні засоби виробництва - обчислювальна техніка та програмне забезпечення до неї; висока кваліфікація фахівців на всіх етапах технологічного процесу.

У нових умовах господарювання, коли підприємства самостійно визначають цілі та задачі свого функціонування, стратегію і тактику досягнення поставлених цілей, для управління їхньою діяльністю необхідна інформація про ринок сировини та збуту, про зміни попиту та пропозиції, про нові технології для швидкого реагування, переорієнтації виробництва тощо. Її можуть забезпечити тільки спеціальні банки даних, що будуть продавати інформацію всім бажаючим. Отже утворюється інформаційний ринок зі своїми об'єктами, суб'єктами та правилами відносин між ними.

1.2. Сутність інформаційного маркетингу

Удосконалення інформаційної техніки та технологій, комерційні засади інформаційного обслуговування вимагають від керівників інформаційних служб розробки певної ринкової стратегії. Тому закономірним наслідком поширення інформаційного бізнесу стало виділення із загальної концепції маркетингу товарів масового попиту та товарів виробничого призначення самостійного напрямку - маркетинг інформаційних продуктів та послуг.

Перш ніж визначити поняття інформаційного маркетингу, наведемо одне з багаточисельних визначень загального маркетингу, яке, на наш погляд, стисло і в повній мірі відображає його сутність.

Маркетинг - це концепція управління діяльністю фірми в ринкових умовах, орієнтована на отримання прибутку за рахунок максимального задоволення потреб споживачів.

Інформаційний маркетинг необхідний як для товарів масового споживання, товарів виробничого призначення, так і для самих інформаційних продуктів;

Маркетинг ІПП виділився ще й в результаті підвищення рівня монополізації інформаційного ринку, а отже - рівня його організації та контрольованості. Концепція маркетингу ІПП передбачає досягнення головної цілі фірми через задоволення конкретних інформаційних потреб споживачів: виробляти не те, що фірма може виробляти, а потім збувати будь-якими засобами, а виробляти тільки те, що необхідно споживачу.

Сутність інформаційного маркетингу полягає в наступному:

  • спрямованість на досягнення кінцевого практичного результату інформаційної виробничо-збутової діяльності;

  • концентрація зусиль (дослідних, виробничих і збутових) на головних напрямках маркетингової діяльності;

  • відмова від швидких, але тимчасових здобутків на користь довгострокових результатів маркетингових заходів, пов'язаних з розробкою інформаційних товарів ринкової новизни, що забезпечить високо прибуткову господарську діяльність;

  • єдність стратегії і тактики активного пристосування до вимог потенційних споживачів та цілеспрямованого впливу на них.

Термін "інформаційний маркетинг" вживають у двох аспектах. З одного боку, він означає використання принципів маркетингу в діяльності по комерційному розповсюдженню інформації - "маркетинг в інформатиці". З іншого боку, він сприймається як "інформатика в маркетингу", тобто відноситься до інформаційних досліджень та інформаційного забезпечення маркетингу різних товарів.

Ці обидва аспекти використовують одні й ті самі прийоми маркетингу, проте різні інформаційні ресурси.

Особливість інформатики в маркетингу в тому, що вона використовується для маркетингу товарів масового споживання, виробничого призначення та інформаційних продуктів.

Маркетинг в інформатиці являє собою комплекс засобів вивчення інформаційного ринку, виявлення нових споживачів і побажань покупців, які постійно змінюються, засобів створення ефективних каналів реалізації інформаційних продуктів та послуг, проведення комплексних рекламних компаній із системою відповідних організаційних служб та методів управління в інформаційних структурах.

Тут діють основні принципи маркетингу:

  • ретельне всебічне вивчення ринку, попиту, смаку та побажань споживачів;

  • пристосування виробництва до вимог ринку, виробництво лише тих товарів, що відповідають попиту;

  • вплив на ринок і попит в інтересах фірми;

  • об'єктом маркетингу можуть бути продукти, послуги, ідеї, організації, особи і т.ін.