Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ СИСТЕМ ЕЛЕК...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

9

Тема 1. Теоретичні основи побудови систем електронного бізнесу

  1. Основні терміни, категорія і поняття електронного бізнесу.

  2. Принципи функціонування Інтернет-економіки.

  3. Принципи побудови системи електронного бізнесу.

  4. Інфраструктура системи електронного бізнесу.

  5. Організаційно-економічні моделі та особливості їх реалізації в системі електронного бізнесу.

1. Основні терміни, категорії і поняття

Виникнення науки, що отримала назву “електронний бізнес” було пов’язане з введенням у обіг нових термінів. З’явилися нові поняття: електронний магазин, електронна| торгівля, електронний аукціон, електронна вітрина, електронні гроші, електронні платіжні системи, електронний цифровий підпис і так далі

Електронний бізнес – це будь-який вид ділових угод, що передбачають використання передових інформаційних технологій і комунікаційного середовища з метою забезпечення вищої економічної ефективності в порівнянні з традиційними| видами бізнесу. Електронний бізнес складається з багатьох бізнес-операцій. За допомогою Електронного бізнесу забезпечується досягнення економічних і фінансових цілей, сформульованих в місії фірми-виробника.

Термін “Електронний бізнес” об’єднує в собі безліч різних технологій, в числі яких – EDI (Electronic Data Interchange – електронний обмін даними), електронна пошта, Інтернет, Інтранет (обмін інформацією всередині компанії), екстранет (обмін інформацією із зовнішнім світом).

Електронний бізнес – це загальна концепція, що включає будь-які форми ділових операцій, здійснюваних електронним способом, що використовують різноманітні телекомунікаційні технології. Ділові операції можуть здійснюватися безпосередньо між фірмами, фірмами і замовниками, а також між фірмами і державними установами.

Електронний бізнес реалізується в рамках Інтернет-економіки, яку часто називають Мережевою економікою.

Мережева економіка – “середовище, в якому будь-яка компанія або індивід, що перебувають в будь-якій точці економічної системи, можуть контактувати легко і з мінімальними витратами з будь-якою іншою компанією або індивідом з приводу спільної роботи, для торгівлі, обміну ідеями і ноу-хау або просто для задоволення”.

Сучасні інформаційні технології, використовувані в системі Електронного бізнесу, включають спеціальну інфраструктуру програмного і апаратного забезпечення, загальні служби, спеціальні прилади, а також правову структуру і відповідні стандарти та правила.

До основних різновидів комунікаційних технологій зазвичай відносять: електронну пошту, факс, технологію електронного обміну даними (EDI) і електронні платежі (EFT). Кожен з перелічених видів технологій необхідний для забезпечення нормального функціонування системи Електронного бізнесу.

Основу функціонування системи Електронного бізнесу складають електронні (віртуальні) магазини.

Електронні магазини є представництвом сторони продавця в мережі Інтернет на основі створення web-сервера. Головна мета створення такого підприємства полягає в забезпеченні продажу товарів і наданні послуг іншим користувачам мережі Інтернет.

Сфери застосування системи Електронного бізнесу досить різноманітні. Вони включають широкий спектр ділових операцій (бізнес-операцій) і операцій|, зокрема:

• встановлення контакту між потенційним замовником і постачальником;

• електронний обмін необхідною інформацією;

• передпродажну і післяпродажну підтримку клієнта;

• здійснення безпосередньо акту продажу товару або послуги;

• електронну оплату покупки (з використанням електронного переказу грошей, кредитних карток, електронних грошей, електронних чеків);

• створення віртуального підприємства, що є групою незалежних компаній, які об’єднують свої різні види ресурсів для отримання можливостей представлення продуктів і послуг, недоступних для фірм, що функціонують самостійно;

• реалізацію самостійних бізнес-процесів, що здійснюються спільно фірмою виробником і її торгівельними партнерами.

До основних сфер діяльності, де може відбуватися електронний бізнес, відносяться:

• електронний маркетинг (Інтернет-маркетинг);

• фінансування створення електронних магазинів, а також їх страхування;

• комерційні операції, що включають замовлення, отримання товару і оплату;

• сумісна розробка декількома компаніями нового продукту або послуги;

• організація розподіленого спільного виробництва продукції;

• адміністрування бізнесу (податки, митниця, дозволи, концесії і т. д.);

• транспортне обслуговування, техніка перевезень і способи постачання;

• ведення бухгалтерського обліку;

• дозвіл конфліктних ситуацій і спірних питань.