Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 1.

Основи теорії держави та права

  1. Основні теорії походження держави і права.

  2. Поняття й ознаки держави.

  3. Класифікація держав за їхньою формою (форми правління, форми державного устрою, політичні режими).

  4. Поняття й ознаки права.

  5. Джерела (форми права).

  6. Поняття і структура правовідносин.

  7. Поняття законодавства, його система.

  8. Мета і форми систематизації нормативно-правових актів.

  9. Поняття й основні ознаки правової держави.

  10. Поняття, причини і види правопорушень.

  11. Поняття і види юридичної відповідальності.

Основні теорії походження держави і права.

У світі завжди існувало безліч теорій, що пояснюють виникнення держави і права. У сучасній науці про державу і право вчені-правознавці виділили ряд основних теорій походження держави і права:

Патріархальна теорія була поширена у Стародавній Греції та рабовласницькому Римі й трактувала державу як велику сім’ю. Основоположники цієї теорії пов’язували виникнення держави з історичним процесом росту сім’ї, об’єднання родів у племена, племен у ще більші історичні спільності і так аж до держави. Державна влада є продовженням і розширенням батьківської (патріархальної) влади до влади старійшин, вождя, яку пізніше здійснює у державі монарх. Монарх повинен піклуватися про своїх підданих, а останні – підкорятися правителю. Отже, державна влада, за цією концепцією, є перетворенням влади батька на владу князя, монарха. Засновниками названої теорії були давньокитайський мислитель Конфуцій, давньогрецький філософ Арістотель, англійський вчений Р. Фельмер, українські вчені М. Михайловський, М. Драгоманов та інші.

Теологічна теорія походження держави і права пояснювала походження держави та права Божественною волею, спираючись на Біблію. Прибічниками її були: Тертуліан, Аврелій Августин (видатний діяч християнської церкви, єпископ Північної Африки, 354 – 430 рр.) та домініканський монах, видатний вчений-богослов Фома Аквінський (1225–1274 рр.). Проголошуючи походження держави від Бога, вони обґрунтовували її вічність і непорушність, вважали, що будь-яке посягання на державу приречене на невдачу, що Божа воля вкладена в руки правителя, покликана захищати благо всіх, чим виправдовували будь-які реакційні держави. Зазіхання, замах на владу держави вважали злочином, зневагою до всього святого. Пізніше християнська віра виступила за цілковите підпорядкування людини Господові, бо ж держава є творінням Всевишнього.

Договірна теорія походження держави і права виникла у Стародавній Греції, а пізніше була сформована й обґрунтована у працях Г. Гроція, Б. Спінози, Ж.-Ж. Руссо, Д. Локка, Т. Гоббса, Д. Дідро, О. Радищева. За цією теорією держава виникла в результаті суспільного договору між людьми на підставі добровільної згоди, досягнутої між правителями і населенням певної території з метою забезпечення порядку й організації суспільного життя: одні будуть управляти, а інші виконувати їх управлінські рішення. Тобто, люди погоджуються створити державу з метою надійного забезпечення своїх природних прав, свобод, захисту особистості і власності.

Теорія насильства стверджує, що держава виникла як наслідок завоювання, закабалення одних народів іншими. На думку прихильників цієї теорії, держава є тією силою, яку утворюють завойовники у вигляді особливого апарату примусу для утримання у покорі захоплених народів і зміцнення певної влади над переможеними. Завоювання трактують як підпорядкування слабого сильному, як закон природи. Прихильниками цієї теорії були Л. Гумплович, К. Каутський, Є. Дюрінг та ін.

У органічній теорії державу розуміють як результат соціальної (органічної) еволюції, витвір самої природи, як біологічний організм, що має самостійну волю і свідомість, своє політичне тіло – голову, руки, ноги, внутрішні органи (які складаються з клітин, складових частин, якими є люди) і виконує певні функції. З часом цей організм розвивається, старіє і гине. Обґрунтував цю теорію англійський вчений-філософ Г. Спенсер, хоч ідеї співставлення держави і людського організму розвивав ще древньогрецький філософ Платон.

Психологічна теорія пов’язує походження держави і права з особливими властивостями людської психіки, якій характерна потреба до покори, усвідомлення залежності від видатної особистості. Народ є інертною масою і не здатний до прийняття рішень, тому потребує постійного управління ним. Держава – результат психологічних взаємодій людей, досконала форма емоційного спілкування, тобто закономірний підсумок психологічної потреби людини у спілкуванні. Серед фундаторів цієї теорії були Л. Петражицький, Г. Тард, Д. Фрезер.

У ХХ ст. найбільшого поширення набула класово-економічна (марксистська) теорія походження держави. Її автори – К. Маркс, Ф. Енгельс, В. Ленін. Згідно з нею держава та право є важливим, об’єктивно закономірним надбанням людської цивілізації. Вони виникли внаслідок економічного розвитку суспільства у лоні первіснообщинного ладу, його норм моралі, звичаїв і традицій. Держава виникла як наслідок розколу суспільства на антагоністичні класи, який був результатом розподілу праці і виникнення приватної власності. По суті, держава виділяється насамперед класовою природою, своєю здатністю виступати як інструмент насильства і покори в руках економічно пануючого класу.

Прихильники космічної теорії стверджують, що державні інститути занесені з космосу, створені за участі позаземних істот.

Виникнення держави і права в різних народів відбувалося по–різному, мало свої особливості, чинники та фактори, характерні лише для певного народу.