Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_1_2_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
617.47 Кб
Скачать

Опорний конспект лекцій по дисципліні

Фінансовий ринок”

Змістовний модуль 1 Теоретико-організаційні основи функціонування фінансового ринку

Тема 1. Фінансовий ринок: сутність, функції, призначення, основи організації та роль в економіці

1. Поняття фінансового ринку

Для швидкого та якісного розвитку економіки необхідна мобілізація тимчасово вільних коштів фізичних та юридичних осіб, їх розподіл та перерозподіл на комерційній основі між різними секторами економіки. Ці процеси повинні здійснюватись на фі­нан­со­вих ринках. Роль фінансового ринку в сучасній ринковій економіці полягає не лише в акумуляції збережень, а й у ефективному їх використанні для створення нового капіталу.

Впродовж останніх років сфера банківської справи і фінансових ринків стала однією із найбільш привабливих і актуальних. Фінансові ринки є дуже динамічними i швидко змінюються, а нові інструменти з’являються майже щоденно. Добре відлагоджена сис­тема міжнародних фінансових ринків та міжнародної торгівлі створили взаємопов’язану світову економіку. Події на фінансових ринках однієї країни справляють глибокий вплив на події на фінансових ринках в інших країнах.

Для аналізу операцій та інститутів фінансових ринків розглянемо такі економічні поняття, як: рівноважна ціна фінансового ринку, витрати обміну, несприятливий вибір, моральний ризик та інші.

В економіці постійно відбувається рух, кругообіг фінансових ресурсів домашніх господарств, фірм, підприємств, корпорацій. Оскільки більшість збережень здійсню­ється домашніми господарствами (фізичними особами), а більшість інвестицій – фірмами, то необхідний певний механізм, який би здійснював переміщення потоків грошових фондів від перших до других. Саме цей механізм створюється завдяки функціонуванню фінан­сових рин­ків.

Фінансові ринки і фінансові посередники (банки, страхові компанії, пенсійні фон­ди) виступають суб’єктами перерозподілу грошових коштів та фінансових ресурсів між кредиторами i позичальниками.

С труктура фінансового ринку

Фінансовий ринок – це сукупність грошових ресурсів, зокрема ресур­сів, які знаходяться в постійному русі, розподіляються чи перерозподіляються. Під впливом попиту і пропозиції фінансові ресурси змінюються, мігрують, коливаються в ціні.

Вищенаведене визначення фінансового ринку вказує на те, що для ефективного використання фінансових ресурсів необхідний такий механізм, який би спрямовував ресурси від суб’єктів-заощадників, до тих, хто здатний забезпе­чити продуктивне їх застосування. Основне питання яке постає це як фінансова система встановлює куди слід спрямувати кошти для їх найефективнішого вкладення?

Фінансові ринки, а саме такі складові, як ринки облігацій, акцій, заставних, депозитних сертифікатів можуть бути потужними важелями у спрямуванні коштів від заощадників до споживачів, які продуктивно розміщають свої фінансові ресурси, в наслідок чого досягається вища ефективність економіки. Діяльність на фінансових ринках безпосередньо впливає на статки та пове­дін­ку фірм, корпорацій i навіть держав.

Одним з найчутливіших індикаторів для визначення тактики i стратегії фірм, корпорацій i, як зазначалось, держав є поведінка на ринку облігацій, акцій та валютних ринках.

Ринок облігацій є особливо важливим, оскільки на ньому визнача­ють­ся процентні ставки. Так як процентні ставки мають властивість змі­нюва­тися, економісти часто розглядають їх як індикатор стану економіки.

Значення ринку акцій випливає з самої суті та масштабу ринку. На ринку акцій іде торгівля вимогами на доходи корпорацій (пай у капіталі). Цей ринок є найпоширенішим фінансовим ринком. (Увагу, яку привертає до себе цей ринок, можна найкраще пояснити одним простим твердженням: це місце, де люди можуть швидко втратити все, або розбагатіти.)

Ринок акцій є важливим фактором інвестиційної стратегії фірми, тому що курси акцій відображають суми коштів, які можна мобілізувати через продаж випущених акцій для фінансування проектів та інновацій.

Валютний ринок є важливим з тієї точки зору, що відображає вплив на споживачів, їх купівельну спроможність. Коливання цін на цьому ринку впливають безпосередньо на вартість іноземних товарів та експортну можливість вітчизняних виробників.

Сфера грошей, банківської справи та фінансових ринків є цікавою і захоплюючою. Ми в ході курсу проаналізуємо ситуації, які безпосередньо впливають на наше життя – на процентні ставки по позиках, на заощадження; як монетарна політика впливає на ціни, на рівень життя, ринок праці, краще зрозуміємо економічні явища, які зустрічаються в повсяк­денному житті.